Obavijesti

News

Komentari 12

Za bolje sutra: Tri godine traje naša bitka za bolje obrazovanje

Za bolje sutra: Tri godine traje naša bitka za bolje obrazovanje
9

Punih 1095 dana zalažemo se za bolje uvjete školovanja i rada za nastavnike, modernije razrede i više prilika. Promovirali smo desetke inovativnih učenika, hrabrih nastavnika, projekata...

VIDEO

Točno tri godine, punih 1095 dana, traje kampanja 24sata kojom obrazovanje ističemo kao jednu od najvažnijih tema u Hrvatskoj.

Kroz ove tri godine na našim smo stranicama predstavili desetke učenika, nastavnika, razreda, ravnatelja, projekata, inicijativa, sve one pozitivne i svijetle primjere koji nam daju nadu da će naša djeca dobiti ono što od školovanja trebaju - konkretna znanja, aktualne vještine te prilike da ostvare svoje želje i ispune talente.

I da ostanu živjeti, dobro živjeti u Hrvatskoj. Sve to žele i svi oni koji su Hrvatsku odabrali za svoj i život svoje obitelji, i to su pokazali na dva masovna prosvjeda 2016. i ove godine, kojima je više od 50.000 ljudi tražilo nastavak kurikularne reforme i uključivanje hrvatskog obrazovanja u 21. stoljeće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Škole koje učenici mogu voljeti

A da se može bolje i drugačije, svakodnevno pokazuju brojni primjeri. Jedan od takvih je i Srednja škola “Matije Antuna Reljkovića” iz Slavonskog Broda, koja školuje buduće moderne poljoprivrednike, kemičare, tehničare, ekologe, veterinare... Ova je škola iz EU fondova povukla više od 50 milijuna kuna.

- Kroz sve ovo što su pripremili naši učenici, a za što se pripremaju pola godine, zajedno sa svojim profesorima, želja nam je da pokažemo da škola može biti bolja i kvalitetna, da može biti škola koju učenici vole. Mi u školi svi učimo, gledamo što rade bolji od nas. U nekoliko zadnjih godina napisali smo i proveli 22 projekta. Ovo sve što je u školi nije nastalo iz državnog proračuna, to su praktično sve sredstva za koja smo se izborili na natječajima, i to uglavnom u projektima EU - kaže ravnatelj škole Vlado Prskalo. Upravo je Prskala odabrala ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak za pomoćnika za strukovno obrazovanje, u kojem najavljuju velike pomake u sljedeće dvije godine. Brzi i snažni pomaci očekuju se i na području neophodne digitalizacije te modernizacije škola, ali i drugih obrazovnih ustanova.

Kako ističe još jedan od nastavnika koji su primjer izvrsnosti, Danijel Vrbanc iz Željezničko-tehničke škole u Moravicama, kojega je Microsoft proglasio edukatorom godine, informatizacija je ključ budućnosti obrazovanja.

- Cilj je da se počne raditi u pravome modelu, ma kakav on bio. Mora postojati konsenzus oko svih pitanja koja se tiču obrazovanja. Obrazovanje je uvijek bilo važno, a danas naročito zbog tehnološke revolucije unazad 30-ak godina te informatizacije - ističe Vrbanc koji smatra kako bi naše buduće generacije obrazovanje trebalo pripremiti da se što brže mogu prilagoditi novom okruženju bez obzira na posao koji će raditi i mjesto gdje će živjeti.

Mnogi su profesori u svoje učionice davno prije službene reforme donijeli nove tehnologije. Više im nije dovoljno “ulijevati” u glavu činjenice i listati s njima udžbenike. Današnje generacije zahtijevaju sveobuhvatni pristup temama koje proživljavaju u svakodnevici. To im treba prezentirati kroz medije koje oni koriste i koje će koristiti cijeli život.

- Uglavnom su to učinili na pogon ljubavi i entuzijazma. Sustav im u tome nije pomagao - ističe glavni urednik 24sata Goran Gavranović.

Slabe životne vještine

Ipak, taj entuzijazam još ni približno ne dobiva potporu sustava kakvu zaslužuje. Jer nastavnici u Hrvatskoj kronično su potplaćeni, sve ih se više zatrpava administracijom, a programi već debelo zaostaju za kurikulima kakvi se provode (i redovito nadograđuju) u razvijenim zemljama u koje se ugledamo. Takva situacija loše utječe na ukupne rezultate koje postižu naši učenici na testovima vještina, a potom i na njihove mogućnosti zapošljavanja.

- Od vrtićke dobi potrebno je educirati mlade. Bitno je da mladi izaberu ono što žele. Problem je u sustavu. Zašto rektori i dekani ne povećaju kvote za tražena zanimanja? Zašto netko treba biti rektor sa 70 godina? Naš sustav treba mijenjati - izjavila je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja. A upravo dobra i kontinuirana suradnja visokoobrazovnih institucija s nositeljima gospodarskog razvoja zemlje jedan je od temeljnih razloga uspješnosti skandinavskog obrazovnog sustava.

- Švedska vlada pita što treba napraviti kako bi unaprijedila obrazovanje.

Inzistirati na prilikama

Napravili smo novi kurikulum i nove programe. Sad uživamo u rezultatima onoga što smo prije unaprijedili - poručio je na konferenciji “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska” švedski veleposlanik Lars Schmidt.

Obrazovna reforma koja, čini se, polako kreće iz mrtve točke, najavljuje poboljšanje strukovnog obrazovanja te bolju povezanost sustava i tržišta, bez čega ne možemo računati na kvalitetan razvoj gospodarstva općenito. Isto tako, treba biti svjestan da se današnji svijet neprestano mijenja i da je nužno svaki dan raditi na sebi, bez obzira na to koliko škola smo završili.

Mnogi hrvatski učenici osvajaju najbolja mjesta na znanstvenim natjecanjima i mi pišemo o njima. Istodobno, novinari 24sata dobivaju priznanja i nagrade baš zbog tekstova o našim malim hrabrim, pametnim, kreativnim sugrađanima, koji će stvarati i bolju Hrvatsku. I zato svaki dan treba inzistirati na prilikama koje moramo davati našoj djeci. I zato će 24sata nastaviti pisati i razgovarati o obrazovanju. Svaki dan, svaki tjedan, na svim platformama.

Obrazovanje nije trend, nego utrka na duge staze

Konferencija “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska” 24sata i partnera u listopadu je okupila neka od najvažnijih imena hrvatskog školstva, znanosti, obrazovnog sustava, kao i predstavnike naših najvećih poslodavaca.

Na izuzetno zanimljivim panelima secirali su se problemi hrvatskog školstva, proučavali detalji najboljih svjetskih sustava i analizirala najavljena reforma obrazovanja. Također smo mladima na konferenciji pružili priliku da na speed datingu upoznaju poslodavce i predstave im se.

- Mi u 24sata smatramo da je obrazovanje strateški nacionalni interes broj jedan - zaključio je predsjednik uprave 24sata Boris Trupčević. Ova konferencija tek je prva u nizu projekata kojima ćemo i dalje isticati važnost obrazovanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a