Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
članak

Za isti posao žene u EU zarade 16% niže plaće od muškaraca

Dan jednakih plaća koji simbolično upozorava na trenutak od kojeg žene "rade besplatno" zbog manjih plaća u odnosu na muškarce ove se godine obilježava 4. studenoga

Komentari 10 Prikaži odgovore
Popularni
 • Popularni
 • Od najstarijeg
 • Od najnovijeg
 • Avatar JunFan
  JunFan

  Molio bih lijepo da se imenuju firme gdje žena za isti posao bude manje plaćena od muškog kolege; tipa Marica i Pero rade u knjigovodstvu firme Mirić & sinovi d.o.o. Pero ima plaću od 4750kn a Marica 4500kn, samo zato jer je žena.

  Ponedjeljak, 04.11.2019. u 21:03
 • Default avatar - Maraton
  Maraton

  Bas pretjerujete. Navedite te navodne firme gdje su zene manje placene nego muski. Kada pogledamo zdravstvo, skolostvo, trgovinu itd. rade 80 % zena u odnosu na muskarce. Nema ih vise samo gdje treba lopata.

  Ponedjeljak, 04.11.2019. u 21:27
 • Avatar rursk
  rursk

  sve to, bez srama, izjavi krivobraniteljica koja u 21 županijskom povjerenstvu za ravnopravnost spolova ima zaposleno 20 predsjednica i samo 1 predsjednika županijskog povjerenstva

  Ponedjeljak, 04.11.2019. u 21:50
 • Avatar rursk
  rursk

  feministićka laž. znam hrpe primjera gdje su plače jednake, odnosno ako mužjak ima veću plaću onda i radi teže poslove. prosječna mirovina samo je odraz godina staža, a određivanje kvota u upravljačkim strukturama prema sastavu u gačama je diskriminacija, jedini ...prikaži još! kriterij treba biti sposobnost.

  Ponedjeljak, 04.11.2019. u 21:34
 • Default avatar - abava
  abava

  "Jednaka prava-jednake plaće-jednake mirovine". Kad su u pitanju prava, nemoguće se ne složiti, budući da su žene u odnosu na muškarce izuzetno privilegirane. Slažem se da bi kod razvoda svako drugo dijete trebalo pripasti ocu. Plaće? Naravno da bi plaće ...prikaži još! za isti posao trebale biti jednake. Tako bi jedan rudar ili pomorac trebali imati istu plaću kao njihova kolegica na blagajni ili teta u vrtiću. Mirovine? Činjenica je da su muškarci ti koji pune mirovinske fondove, a žene te koje ih prazne. Da su mirovinski fondovi podijeljeni na muške i ženske, i da muškarci i žene imaju identične plaće, muška mirovina bi bila preko tri puta veća od ženske! Jedan razlog je što u mirovinu odlaze sa više staža, a drugi što mirovinu uživaju prosječno 7 a žene prosječno 20 godina. Preksinoć je na televiziji prikazan neki skup i zabava umirovljenika u Osijeku. Među stotinjak umirovljenih bilo je i muškaraca i to čak dvojica.

  Utorak, 05.11.2019. u 09:08
 • Default avatar - Borna2
  Borna2

  1. Ovo su gluposti, u EU i HR za jednaku poziciju i jednako odračen posao su ljudi jednako plaćeni, neovisno o spolu. 2. Osobni odabir je nešto što mnogi ne razumiju, ali visoki % žena radije provodi vrijeme s obitelji ...prikaži još! i djecom te stoga i biraju poslove s manjom satnicom ili gdje ne moraju nositi puno posla kući. 3. spominju se razlike u broju M i Ž u nadzornim odborima, a što je npr s asfaltarima? 4. izjave davale Višnja, Marija i Blaženka, gdje su M u ovim izljevima gluposti? Ipak ako ovako razmišljate i ne razumijete neke osnovne razloge zašto vas jednostavna statistika može zavarati, ni ne zaslužujete jednaku plaću kao netko tko ima malo bolji procesor u glavi, tj ne zaslužujete radno mjesto koje imate.

  Utorak, 05.11.2019. u 09:20
 • Default avatar - abava
  abava

  Zašto u ovoj državi "pravdu" uvijek traže privilegirani, a diskriminirani trpe i šute?

  Utorak, 05.11.2019. u 09:16
 • Avatar moralna vertikala
  moralna vertikala

  ali su na porodiljnom i rade nize placene poslove, zato.

  1 Ponedjeljak, 04.11.2019. u 21:06
  • Default avatar - abava

   abava: Koliko je žena koje navigaju, koliko ih je u rudnicima, koliko za volanima šlepera u međunarodnom prometu? To su teški dobro plaćeni poslovi na kojima žena nema.

   Odgovori Utorak, 05.11.2019. u 08:54
 • Default avatar - Kasap_iz_Đakova
  Kasap_iz_Đakova

  Laž i prijevara.

  Utorak, 05.11.2019. u 09:01
 • Ne slažeš se? Komentiraj!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.
Message