Obavijesti

News

Komentari 18

Marić o Agrokoru: 'Pozovu li me, naravno da ću se odazvati'

Marić o Agrokoru: 'Pozovu li me, naravno da ću se odazvati'
1

Napravit ćemo sličnu stvar kao i lani, ići ćemo s prijedlogom kratkog rebalansa za ovu godinu kako bismo konstatirali da se prihodi zaista dobro ostvaruju, a rashodi ne probijaju svoje limite, kazao je Marić

VIDEO

Predviđeni iznos za ovakve situacije u proračunu je puno manji od prave štete. Međutim, ići ćemo u mali rebalan proračuna i pronaći ćemo određena sredstva kako bi sanirali štetu. Napominjem, ta sredstva se ne odnose samo na Zadarsku županiju nego na cijelu Republiku Hrvatsku, najavio je ministar financija Zdravko Marić koji se sa premijerom Andrejom Plenkovićem i ostalim ministrima sastao sa zadarskim županom i gradonačelnicima.  

Cijelu županiju i grad Zadar ovog je ljeta pogodilo neviđeno nevrijeme tijekom kojeg je palo više od 200 litara kiše po metru kvadratnom. U toj poplavi nastradale su bolnica, škole i plaže. U Ninu je došlo i do rušenja mosta.  

- Svi znate što se dogodilo u Zadru ovoga ljeta. Za to nikoga ne možemo kriviti, to je bila nepogoda. Ono što je važno da smo prve sanacije uspjeli sami napraviti, ali dalje ne možemo i treba nam pomoć vlade. Zato smo se i sastali s premijerom. Najviše nas brine bolnica koja je pretrpila štetu od oko sedam milijuna kuna i škole koje su pretrpjele štetu od oko 6,3 milijuna kuna, rekao je zadarski župan Božidar Longin.  

Uz župana, sastanku je pristustvovao i gradonačelnik Zadra Branko Dukić koji je istaknuo kako je šteta u gradu procijenjena na oko 115 milijuna kuna, a u cijeloj županiji oko 322 milijuna kuna te se zahvalio ministrima i premijeru koji će pomoći u saniranju šteta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Predviđena svota u proračunu za ovakve situacije je 20 milijuna kuna, a u proračunu za iduću godinu će se taj iznos povećati na 100 milijuna kuna - potvrdio je Marić.  

- Imamo dobre prihode ove godine u proračunu i na ovom malom rebalansu ćemo raditi usporedno sa izradom proračuna za 2018. godinu. Ponajviše smo na sastanku govorili o saniranju bolnice, škola, ali i, s mislima na iduću turističku godinu, o problemu odvodnje voda - kazao je Marić te dodao kako ni u kojem slučaju ne doputa probijanje rashodovnih limita proračuna.  

Na sastanku je sudjelovala i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova. Marić je kazao i kako je ministrica Žalac na sastanku rekla da se neka sredstva, ponajviše za saniranje šteta na školama, mogu povući i iz europskih fondova. 

Ministar financija se osvrnuo i na objavljene podatke koji pokazuju kako je javni dug na najnižoj razini u posljednjih 10 godina.  

- To nam pokazuje kako spadamo u gornju polovicu europskih zemalja po razvijenosti. Ono što me posebno veseli je da nam je udio javnog duga u BDP-u smanjen dvostruko u odnosu na europski prosjek - dodao je Marić kojeg pritom nisu obišla pitanja o Agrokoru.

Na pitanje novinara hoće li se odazvati ako ga pozovu na svjedočenje, kazao je: 'To je moja zakonska obveza. Ako budem pozvan, naravno da ću se odazvati.'

Na daljnje pitanje novinara zašto nikada u raspravi u Saboru nije spomenuo sastanak s Ivicom Todorićem, Marić kaže kako je na sva pitanja odgovorio tijekom rasprave o povjerenju njemu. 

- Molim vas da pratite sve moje izjave koje sam od prvog dana govorio. Spočitava mi se da sam izgovorio neke izjave i laži. To nije točno. Konzistentan sam u svojim izjavama. Ja sam na raspravi o povjerenju meni govorio, odgovarao na pitanja, imao uvodnu i završnu riječ i tamo sam potvrdio da su sve stvari koje su mi stavljane na teret bile neutemeljene. Ja sam kao ministar financija odradio puno sastanaka s gospodarstvenicima i vrlo mali broj tih sastanaka smo javno okarakterizirali. Vama je ova tema zanimljiva, kao i svima nama. No, ono što je najvažnije od mog osobnog sudjelovanja, treba gledati proces donošenja odluka. Spočitavan mi je, nazovimo ga, sporni kredit HBOR-a. Ja sam jedan od deset članova Nadzornog odbora, prvi među istima kao predsjednik odbora. Čuli ste snimku, izuzeo sam se iz rasprave i od samog odlučivanja - završio je Marić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje