Obavijesti

News

Komentari 0

Za sudioništvo u ubojstvu novinarke optužili poduzetnika

Za sudioništvo u ubojstvu novinarke optužili poduzetnika
1

Caruana Galizia je bila malteška istraživačka novinarka koja je razotkrivala korupciju vlasti na svom blogu. Ubijena je u listopadu 2017. eksplozivom postavljenim u njen automobil

VIDEO

Istaknuti malteški poduzetnik Yorgen Fennech u subotu je formalno optužen za sudioništvo u ubojstvu novinarke Daphne Caruane Galizie 2017. godine.

Fennech je uhićen 20. studenog nakon što je, kako se čini, pokušao na jahti pobjeći s Malte a glede optužbi za sudioništvo u ubojstvu se u subotu izjasnio nevinim.

Caruana Galizia je bila malteška istraživačka novinarka koja je razotkrivala korupciju vlasti na svom blogu. Ubijena je u listopadu 2017. eksplozivom postavljenim u njen automobil.

Istraga tog ubojstva uzdrmala je vladu premijera Jospeha Muscata, posebice nakon što je nedavno otkriveno da je u vezi s atentatom ispitan predstojnik njegovog ureda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Po izvorima agencije AFP Muscat će napustiti dužnost 18. siječnja, čim Laburistička stranka izabere novog predsjednika.

U malteškom parlamentarnom sustavu predsjednik stranke koja pobijedi na parlamentarnim izborima automatski je i premijer.

Obitelj istraživačke novinarke Caruane Galizie, oporba (Nacionalna stranka) i civilne udruge optužili su ga da se miješa u istragu štiteći svog najbližeg suradnika i predstojnika svog ureda Keitha Schembrija.

Tisuće prosvjednika izašle su petak navečer na ulicu tražeći Muscatovu ostavku.

"Uvijek je govorio da će uskoro otići i sada osjeća da je taj trenutak došao. No prvo želi da se (istraga o) ubojstvu Daphne Caruane Galizie riješi uz njegov nadzor kao što je i obećao", rekli su izvori AFP-a u Laburističkoj stranci.

Muscat (45), na vlasti od 2013., na sredini je mandata pošto je u lipnju 2017. izabran nakon prijevremenih izbora. Potonji su raspisani zbog optužba za korupciju protiv njegovih suradnika nakon objavljivanja Panamskih dokumenata koji su otkrili da u Panami postoje mnogi offshore računi što su ih otvarale tvrtke i istaknute osobe iz čitavog svijeta.

Dio istrage u vezi s Maltom temeljito je prije smrti istraživala i Caruana Galizia.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.