News

Komentari 0

Za ubojstvo hrvatskog civila u Sunjskoj Gredi 1993. Milenku Vidaku sedam godina zatvora

Za ubojstvo hrvatskog civila u Sunjskoj Gredi 1993. Milenku Vidaku sedam godina zatvora

Priapadnik paravojne postrojbe tzv. Republike Srpske Krajine treći put je nepravomoćno osuđen za ubojstvo Stjepana Sučića. Vidaka je 2009. Hrvatskoj izručila Turska

Nisam ja pucao nego netko iza mene, branio se na Županijskom sudu u Zagrebu Milenko Vidak (61) bivši pripadnik izviđačke ophodnje srpske paravojne postrojbe. No drugi pripadnici izviđačke skupine, koji su to ubojstvo naveli i u svom izvješću o izviđanju, svjedočili su da je baš on 29. kolovoza 1993. s pet metara ispalio rafal u civila Stjepana Sučića, koji je bio u svojoj šumi nedaleko od Sunjske Grede, i na mjestu ga ubio.  

Kako se to dogodilo tijekom oružanog sukoba između regularnih oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne strane i srpskih paravojnih postrojbi s druge strane, suprotno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, sudac Županijskog suda u Zagrebu Dražen Kevrić nepravomoćno ga je osudio na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.  

U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 19. veljače 2010. do 24. srpnja 2011.

Vidak, koga je Hrvatskoj 2009. izručila Turska na temelju međunarodne tjeralice već je dva puta nepravomoćno osuđivan za ovaj zločin. U prosincu 2010. vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Sisku osudilo ga je na osam godina. No, Vrhovni sud je ukinuo presudu zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka. Na drugom suđenju na Županijskom sudu u Sisku dobio je šest godina zatvora, no i tu je presudu ukinuo Vrhovni sud. 

Vidak je bio osuđen i na sedam godina zatvora jer je 24. srpnja 1992. godine u tada okupiranom selu Brđani Cesta u prekoračenju nužne obrane ubio Branka Runjajić. Nakon što ga je Runjajić udario i prijetio mu bivši pripadnik milicije tzv. SAO Krajine u njega je ispalio rafal iz automatske puške. Zatvorsku kaznu za to nedjelo je već odslužio. 

 

Najčitaniji članci