Obavijesti

News

Komentari 100

Zabrana ZDS-a je 'civilizacijsko pitanje'. Što onda Pupovac još radi s Plenkovićem i HDZ-om?

Zabrana ZDS-a je 'civilizacijsko pitanje'. Što onda Pupovac još radi s Plenkovićem i HDZ-om?
1

Kaže Milorad Pupovac da je zakonska zabrana ustaških simbola i pozdrava Za dom spremni "civilizacijsko pitanje za sve političke aktere". Nije onda jasno što radi u koaliciji s premijerom koji je legalizirao ZDS?

VIDEO

"Koliko ćete još tolerirati da se ovo pitanje ustaškog pozdrava i ustaškog znakovlja ne riješi", pitao je novinar Milorada pupovca na jučerašnjem obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici. "Taman toliko koliko procijenim da vi možete izdržati", odbrusio je Pupovac.

Jer, ovaj zastupnik srpske manjine i koalicijski partner HDZ-a pokazao je da može dugo izdržati bez zakonske zabrane korištenja ustaškog znakovlja i pozdrava "Za dom spremni". Iako je to, kako je rekao jučer pred novinarima, "civilizacijsko pitanje za sve političke aktere u Hrvatskoj".

Nije stoga jasno zašto već dva mandata, petu godinu zaredom, koalira sa strankom koja uporno odbija zakonsku zabranu ustaških simbola, i to već s drugom garniturom HDZ-a, ali i spremno surađuje s premijerom koji je patentirao "dvostruke konotacije" korištenja pozdrava "Za dom spremni", te tako legalizirao njegovo korištenje.

Zašto ima posla s onima koji očito ne prihvaćaju civilizacijske norme?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nema uvjetovanja

Pupovac tvrdi kako tu "nitko nikome ne bi trebao ništa uvjetovati", u smislu podrške vladajućoj većini u Hrvatskom saboru, već da se "može samo razgovarati o tome kako to napraviti".

Šteta što ti razgovori nisu počeli dovoljno davno. 

Jer Pupovac očito može dugo izdržati. I s ustaštvom, i s HDZ-om koji legalizira ustaštvo. I s pozdravom ZDS, i sa strankom koja taj pozdrav promovira ili tolerira.

No možda je sada napokon došlo vrijeme za veće pomake. 

Plenki u šumi

Naime, Andrej Plenković prvi puta u svom premijerskom mandatu pojavio se u šumi Brezovica na obilježavanju Dana antifašističke borbe, što je očito za njega dosad bio veliki tabu, a stigao je praćen tumačenjima nekih analitičara da sad to može napraviti jer "tri godine nema izbora".

Dok su izbori, Plenković očito ne smije imati posla s antifašistima, partizanima, Židovima i Srbima. Sad kad nema izbora, može raditi što hoće.

Tko zna, možda čak i prihvatiti zakonsku zabranu, odnosno kažnjavanje isticanja ustaških simbola.

Jer to je "civilizacijsko pitanje".

To pitanje sada moraju riješiti akteri koji su se čvrsto zapetljali u svoje dogovore, kompromise i sitne interese.

Nema bez Bleiburga

Moraju se dogovoriti oni koji ne mogu zajedno položiti vijence u Jasenovcu, već godinama kreiraju zasebne kolone Vlade i onih koji podržavaju tu Vladu. Moraju se dogovoriti s premijerom koji i u Brezovici na proslavi 80-godišnjice antifašističke borbe mora spomenuti Bleiburg. S premijerom koji je legalizirao ZDS. Moraju se dogovoriti oni koji se zadnjih pet, a vjerojatno i više godina, nisu mogli dogovoriti o zabrani ustaštva.

Iako su se lako dogovorili o podjeli vlasti.

Kako je, pobogu, Pupovac tako dugo živio uz HDZ s neriješenim "civilizacijskim pitanjem"?

Dapače, to se postojano pogoršavalo, ustaštvo legaliziralo, ustaški pozdrav tolerirao, a HDZ na ustašonostalgičare računao. Pa je i ministar i politički tajnik HDZ-a u svojoj kući imao sliku poglavnika Pavelića. Ili "svog djeda. Ili pradjeda". A neki drugi su se hvalili "didama ustašama", pa i oni koji su bili najglasniji u Brezovici.

Civilizacijski govoreći, Hrvatska je klizila u ponor.

Kao suho zlato

I danas kad Pupovac govori o potrebi "razgovora, a ne uvjetovanja" misli na to kako sačuvati Plenkovića na vlasti, jer pored njega ima osjećaj da može mirnije spavati uz ZDS kao, eto, "civilizacijsko pitanje". 

Činjenica da Plenković računa na tri godine bez izbora kako bi rješavao "civilizacijska pitanja" samo govori o tome da on svoj opstanak na vlasti temelji upravo na ignoriranju takvih pitanja, kao i na "necivilizacijskim" temama. Uz Pupovčevu pomoć, nemjerljivu strpljivost i agonizirajuću trpeljivost.

Valjda bi ta činjenica trebala cijelu ovu civilizacijsku sramotu koju Hrvatska trpi već desetljećima činiti podnošljivijom. Pa ne bi Srbi i manjine valjda podržavali ustaše?

Na ovo "civilizacijsko pitanje" previše često dobivamo necivilizacijske odgovore. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a