Obavijesti

News

Komentari 27

'Zadovoljni smo postignutim, 2019. godina je bila uspješna'

'Zadovoljni smo postignutim, 2019. godina je bila uspješna'
1

Ministri su u petak, nekoliko dana prije završetka ove godine, istaknuli uspjehe i neuspjehe u svojim resorima, zbog čega su zadovoljni, a zbog čega žale u 2019. godini te koje aktivnosti planiraju u idućoj godini

VIDEO

Ministri su uoči sjednice Vlade u petak rezimirali godinu na izmaku, istaknuli više svoje uspjehe nego neuspjehe, ono čime su zadovoljni te planove za iduću godinu.

- Spajanje sudova, jako smo digli digitalizaciju na sudovima, uspostavili elektroničku komunikaciju na trgovačkim sudovima, moguće je osnovati trgovačko društvo u Hrvatskoj digitalnim putem iz svog ureda, ne morate ići po papire. Na zadnjoj sjednici Sabora donijeli smo paket kaznenih zakona, čime smo povećali kazne za one koji čine kaznena djela nasilja. Donijeli smo novi zakon o zemljišnim knjigama - naveo je uspjehe iz svog resora ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Zagreb: Ministar Marko Pavić uručio devet ugovora za projekt Razvoj e-usluga

Na pitanje o uspostavi novog suda, Visokog kaznenog suda, istaknuo je kako oko tog pitanja čekaju odluku Ustavnog suda.

- Vidjet ćemo što će Ustavni sud odlučiti. Visoki kazneni sud zapravo je projekt gdje ćemo mi Vrhovni sud dobiti onakav kakav treba biti, on nije žalbeni sud kao što je to danas, nego treba biti sud koji sudi u iznimnim situacijama i njegove presude onda imaju težinu - rekao je.

Ministar prometa Oleg Butković zadovoljan je postignutim u 2019. godini. Smatra da je godina bila iznimno uspješna što se tiče prometa.

- Imali smo i danas potpisivanje u Karlovcu rekonstrukcije izgradnje pruge Hrvatski Leskovac-Karlovac, ukupne vrijednosti 3,5 milijardi kuna. Ove godine smo potpisali oko pet milijardi kuna novih projekata, uglavnom iz EU fondova, to su željeznički projekti, završili smo dvije zračne luke u Splitu i Dubrovniku, gradimo luke po Jadranu, u Zagrebu od rotora do tramvajske infrastrukture. Nema kraja u Hrvatskoj gdje se ne razvijaju i ne grade prpjekti u prometu. Sada smo na preko 90 posto ugovorenih sredstava i ukupna vrijednost svih projekata, kad se zbroji istarski ipsilon, je preko 20 milijardi kuna. Ovo je najveći investicijski ciklus u prometu u zadnje vrijeme - naveo je Butković dodavši kako žali jer se moglo i bolje.

Zagreb: Dolazak ministara na 199. sjednicu Vlade RH

- Gotovo je pismo sektorske politike za željeznicu, to bi trebali početkom godine usvojiti, tu je malo zapelo oko usuglašavanja. Uvijek može bolje, ja nisam nikad do kraja zadovoljan onim što radim - rekao je.

Ministar branitelja Tomo Medved također poručuje kako je zadovoljan, ali da uvijek može bolje. 

- Uložili samo jako puno napora, pokušali smo realizirati sve planirane aktivnosti i u najvećoj mjeri smo uspjeli. A ono što nismo, pred nama je za realizirazi u narednom razdoblju. Zadovoljan sam onim što smo postigli, ali postoji puno toga što možemo još, nikad ne možete sve planirane aktivnosti realizirati 100 posto - istaknuo je dodavši kako će poseban prioritet Ministarstva branitelja u idućoj godini biti skrb o zdravlju branitelja.

Zagreb: Dolazak ministara na 199. sjednicu Vlade RH

- Nažalost, iznimno je visok stupanj smrtnosti, svakih pola sata imamo intervencije u smislu zdravlja branitelja i to stavljam kao najvišu razinu prioriteta. Iako smo pokrenuli čitav niz mjera, preventivne preglede, u sljedećem razdoblju odmah nakon Nove godine još ćemo više intenzivirati taj proces, usmjeriti se na kvalitetu zdravlja branitelja i sve druge mjere koje imamo u planu - istaknuo je Medved.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić naveo je da su uspjeli napraviti nacionalni program protiv raka, koji će se primjenjivati od sljedeće godine te da su iz EU fondova umjesto planiranih milijardu kuna, uspjeli povući 1,9 milijarda. Osim toga, dodao je, dali su 50 posto više specijalizacija nego proteklih godina, a zaposlili su više liječnika i medicinskih sestara.

Izrazio je žaljenje što se nije počela graditi nacionalna dječja bolnica za koju bi trebalo izdvojiti oko 400 milijuna kuna.

- S obzirom na to da su EU fondovi spori, nagovarat ću Vladu da krenemo to graditi iz proračuna - poručio je istaknuvši i kako su liste čekanja i dalje dugačke iako su manje nego što su bile.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kao najveći uspjeh navodi uvođenje kurikularne reforme.

- Nema dileme, uvođenje kurikularne reforme u sve škole je definitivno najveći uspjeh - poručila je istaknuvši i neke neuspjehe.

Ministrica Divjak predstavila rezultate PISA testova - Hrvatski đaci ispod prosjeka

- Mislim da nisam bila toliko uspješna u sklapanju programskih ugovora za visoko obrazovanje, ali nije samo krivica na meni, pa ćemo obnoviti dijalog početkom sljedeće godine - rekla je Divjak.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović istaknuo je kako su u njegovu resoru provedene bitne stvari.

- U kontekstu kolektivnog pregovaranja sa sindikatima našli smo zajednički kompromis u interesu svih građana Hrvatske. Očekujemo početkom iduće godine reaktiviranje Gospodarsko-socijalnog vijeća, u pogledu socijalnog dijaloga napravili smo određeni iskorak - istaknuo je Aladrović dodavši kako ima dijelova kojima nije zadovoljan, ali da će u idućoj godini provesti sve ono što nije stigao u ovoj.

Najavio je u idućem razdoblju redizajn sustava plaća u javnim službama.

- Žao mi je što to ranije nismo krenuli raditi, ali imamo dovoljno vremena i siguran sam u uspjeh - istaknuo je naglasivši i kako će prve informacije o radu na uređivanju koeficijenata u prosvjeti i drugim javnim službama biti poznate početkom iduće godine.

- Javnost je upoznata s time koliko je sustav kompleksan i konfuzan, zaista više nemamo alternative njegovu uređivanju - poručio je Aladrović ne želeći govoriti o konkretnim mjerama i smjeru u kojem će ići Vlada po pitanju rada nedjeljom.

- Bitno je kod rada nedjeljom da budu pokriveni svjetonazorski, ali i ekonomski ciljevi, ne smijemo si dozvoliti da zbog redefiniranja rada nedjeljom ugrozimo ili nedovoljno potičemo ekonomiju - istaknuo je. 

Na pitanje hoće li mijenjati Zakon o radu zbog rada nedjeljom nije konkretno odgovorio.

- Vidjet ćemo, to je jedna od opcija, definiranje plaćanja rada nedjeljom jako je bitno - rekao je ne želeći ni precizirati rokove kada se mogu očekivati prvi prijedlozi zakona o radu nedjeljom.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić također je zadovoljan 2019. godinom. Kao najveći uspjeh Vlade u ovoj godini izdvojio je povratak investicijskog rejtinga.

- Početkom i u prvoj polovici godine dvije od tri rejting agencije su nas vratile tamo gdje nam je mjesto, a nakon dugih šest godina ispod investicijske zone mislim da je to sigurno pozitivna stvar. Kao i nastavak pozitivnih trendova u gospodarstvu i treba činiti sve kako bi stope rasta bile i više. Zadovoljan sam i stanjem oko proračuna, iako je bilo pritisaka, ali moja dužnost je prije svega štititi interese poreznih obveznika. Već sada mogu reći da će po pitanju proračuna godina biti uspješna. Ovo je četvrta godina zaredom u kojoj se bilježi značajno smanjenje i pad kamata, ne samo nominalno već i općenito te udjela kamata u BDP-u i na tom tragu treba nastaviti - naveo je Marić.

Što se tiče neuspjeha, Marić je istaknuo kako "nikome nije bilo drago platiti onolika jamstva za Uljanik grupu".

- To je sigurno nešto što smatram da nije dobro i žao mi je da je toga došlo - rekao je podsjetivši da su obveze koje su se preuzimale u prijašnjim razdobljima kulminirale time da su porezni obveznici u relativno kratkom roku na ime protestiranih jamstava morali platiti 4,5 milijarde kuna, od čega 2,5 milijarde prošle, a 2 milijarde kuna kune ove godine.

Zagreb: Dolazak ministara na 199. sjednicu Vlade RH

- Cjelokupnu tu transakciju smatram stvari kojom sigurno ne možemo biti zadovoljni - dodao je.

Užasno mu je žao i krivo zbog dugog štrajka prosvjetara u situaciji kada je Vlada, dodao je, vrlo jasno pokazala da joj je stalo do svih državnih i javnih službenika.

- Imali smo taj štrajk i danas svi skupa muku muče kako i na koji način odraditi školsku godinu, za koju ja ipak ne sumnjam da će sve biti u redu. Vjerujem i u učitelje i u učenike - zaključio je Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.