Obavijesti

News

Komentari 96

'Zagiju' traže nasljednika: Koja je po vama najbolja maskota?

'Zagiju' traže nasljednika: Koja je po vama najbolja maskota?
1

Stižu nove generacije: I građani će moći sudjelovati u izboru maskote Europskih sveučilišnih igara, koja će zamijeniti poznatu vjevericu - simbol Univerzijade 1987.

VIDEO

Ljudi iz branše prepoznaju mene, a svi drugi prepoznaju Zagija. To je i najbitnije, jer što je umjetnik ako se nitko ne sjeća njegovih djela, govori Nedeljko Dragić (79), autor najpoznatije hrvatske vjeverice.

Poznatog Zagija, maskotu Univerzijade 1987., skicirao je u samo 10-ak dana jer su rokovi već bili itekako probijeni. Vesela vjeverica sada odlazi u zasluženu mirovinu, a novog Zagija, maskotu za Europske sveučilišne igre 2016., birat ćemo svi mi. Hoće li to biti ris, hrčak ili kuna i sredozemna medvjedica zajedno? Ova tri kandidata izabrao je stručni žiri između 64 prijavljena rada.

Studenti Grafičkog fakulteta Hrvoje Orlović i Alma Vragović napravili su za maskotu risa. Kažu kako upravo tu životinju odlikuju vrijednosti koje promiču Europske sveučilišne igre, a to su snaga, energičnost, borbenost i razboritost. Smatraju da je ovo jedinstvena prilika za njih. 

Drugi kandidati su kuna i sredozemna medvjedica, predstavljaju dvojnost u ideji igara, odnosno Zagreb i Rijeku, srce vjeruje, a um ostvaruje. Izradila ih je Mirela Ivanković Bielen, ilustratorica i animatorica, te ju je ovaj natječaj posebno obradovao, zbog čega se i javila na njega.

Za Zagijevo mjesto bori se i hrčak, kojeg su stvorili Vedran Rede i Matija Tomšić. Za hrčka kažu da je mali i simpatičan i da kao životinja najbolje utjelovljuje ideju "Važno je sudjelovati". Odabir maskote počinje u ponedjeljak, a čim se izabere lik, građani će sudjelovati i u odabiru imena

Glasati možete na internetskoj stranici eug2016.com. Glasanje će trajati do 15. siječnja 2015.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...
Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'
AVIONI OBIŠLI HRVATSKU

Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'

VUKOVAR - Bilo ih je prekrasno vidjeti u Vukovaru. Letjeli su prvo iznad vojarne, zatim iznad Vodotornja i bolnice. Baš prekrasan prizor. Nisu ni upola glasni kao primjerice Mig-ovi koji su u iznad Vukovara letjeli na Dan branitelja. Ovdje su prošli samo jednom i nastavili su dalje prema ostalim dijelovima Slavonije - javlja nam čitatelj Domagoj Astaloš iz Vukovara. Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak borbeni avioni Rafale preletjeti su područje Hrvatske, a snimke prelijetanja su nam poslali i čitatelji iz Bjelovara i Belog Manastira.