Obavijesti

News

Komentari 160

Britanska baka koja je prva dobila cjepivo osjeća se odlično

Britanska baka koja je prva dobila cjepivo osjeća se odlično

U Hrvatskoj je u srijedu zabilježeno 4520 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 69 pacijenata. Od 14. prosinca sve škole prelaze na online nastavu, a uvode se i nove mjere za trgovine

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.32

U Splitu od sutra počinje brzo antigensko testiranje

Brzo antigensko testiranje na covid-19 za građane će u Splitu početi u četvrtak, potvrdila je u srijedu ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

"Brza antigenska testiranja na covid počinjemo sutra za pacijente koji uputnicu donesu od liječnik obiteljske medicine," rekla  je Karin za Hinu.

Riječ je o novoj usluzi u Splitu kojom će se samo 15-ak minuta nakon obavljenog testa znati je li pacijent pozitivan. Tako će se smanjiti i gužve koje se pojavljuju pri testiranju.

Po njenim riječima, liječnik opće medicine, odnosno obiteljski liječnik će postaviti indikaciju za brzo antigensko testiranje tako da osobe koje dolaze na testiranje moraju imati simptome bolesti tri do pet dana. "Jedino na taj način možemo reći da će test biti valjan, a valjan je samo onaj koji je 'pozitivan' a onaj koji je 'negativan' ne smatra se valjanim, te je zbog toga vrlo bitno da liječnik opće medicine procijeni tko će se testirat", rekla je pojasnivši da će "negativni" na brzom antigenskom biti upućivani na PCR testiranje.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije zasad je nabavio oko 4.000 testova za  brzo antigensko testiranje.

22.15

Jandroković vjeruje da neće biti lockdowna, spreman se cijepiti

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izrazio je u srijedu uvjerenje da se lockdown u obliku kakav je bio proljetos više neće dogoditi, a potvrdio je i kako je spreman cijepiti se protiv koronavirusa.

„Potpuno zatvaranje više nije opcija, to bi se dogodilo kada bi brojke išle u velike visine, no nadam se da se to neće dogoditi i da ćemo postojećim mjerama uspjeti zaustaviti povećanje broja zaraženih i umrli, a nakon toga da će taj broj padati. Lockdown u obliku kakav je bio, vjerujem da se više neće dogoditi“, rekao je Jandroković u emisiji HRT-a "1 na 1".

'Branio' je mjere koje je Nacionalni stožer propisao kako bi zaustavio širenje zaraze covid-19, naglasio kako razumije mlade koji žele zabave i tulume, no i dodao da u sadašnjem trenutku nema uvjeta za to. Ovo nije vrijeme prava za zabavu, nego vrijeme zaštite života, zdravlja, moramo biti solidarni, poručio je Jandroković.

U trenutnoj situaciji cjepivo je, rekao je, jedino rješenja da se izađe iz bolesti i umiranja. "Cijepit ću se, to je civilizacijska  stečevina, cjepivo je zaustavilo čitav niz zaraznih bolesti", kazao je Jandroković.

Za pitanje o prijavljivanju ljudi na tulumima, kaže da je „pomalo bizarno“, naglašava kako nije primarno prijavljivati, nego zaštiti druge svojim postupanjem. Ova je bolest takva da jedan čovjek može zaraziti puno drugih, istaknuo je i potpuno besmislenima nazvao usporedbe s totalitarnim namjerama, zloglasnim tajnim službama Udbom i Stasijem.

Kaže i da kazne za nepridržavanje mjera nisu uvedene zbog hira, zlobe, totalitarizma, nego zbog nužnosti, odnosno činjenice da dio ljudi, unatoč svim upozorenjima, ne prihvaća mjere.

Odbacio je tvrdnje da je Nacionalni stožer uzurpirao zakonodavnu vlast, odnosno Saboru oduzeo ovlasti.

Jandroković je komentirao i aktivnosti predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

„Započeo je neobičnom inauguracijom, odbio doći na konstituirajuću sjednicu Sabora, uslijedili su incidenti u Jasenovcu i Okučanima prilikom obilježavanja akcije Bljesak, pa je bila negacija Dana državnosti, nedolazak na grob Franje Tuđmana..”, nabrajao je Jandroković dodavši da je potom bilo zatišje, a zatim niz verbalni grubih nastupa i obračuna s HDZ-om i premijerom ali i s ljevicom.

„Prerano je davati ocjene što je namjera i koji su ciljevi Milanovića, pokazat će vrijeme, je li žarišna točka oporbe nisam siguran ali da je jedna užarena točka to je sasvim sigurno”, ustvrdio je Jandroković.

SDP i dalje najjači politički konkurent HDZ-u

O oporbenim strankama Jandroković je kazao da je SDP i dalje najjači politički konkurent HDZ-u, a za ostale koje su desno od HDZ- a ili lijevo od SDP da ih karakterizira agresivna retorika i optuživanje da ništa u državi nije dobro. „Radi se više o politikanstvu i promašenoj retorici, dio građana je nezadovoljno Vladom i Saborom ali u tim novim političkim opcijama ne prepoznaju alternativu i to je s razlogom. Mislim da tamo nema dovoljno niti intelektualne snage niti kvalitetnog promišljanja politike, a primijetio sam i izostanak političke mudrosti, veliko nestrpljenje i agresiju”, kazao je Janadroković koji smatra da im se to neće isplatiti.

Vezano za oporbu također je neprihvatljivim ocijenio građenje političkog programa na netrpeljivosti prema predstavnicima srpske manjine, kao i relativiziranje događaja na Trgu Sv. Marka.

O novoj državnoj retorici vezanoj za Domovinski rat Jandroković je naglasio da sve što je ostalo nedovršeno iz Domovinskog rata trebaju danas rješavati institucije. Pritom je važnim ocijenio iskorake koji su učinjeni u ovoj godini naglasivši kako ne možemo vječno živjeti u prošlosti.

21.42

U srednjim školama Splitsko-dalmatinske županije od ponedjeljka online nastava

Sve srednje škole na području Splitsko-dalmatinske županije, u kojima je gotovo 19.000 učenika, od 14. prosinca prelaze na online nastavu, odnosno nastavu na daljinu radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa, potvrdili su u  srijedu u sjedištu Županije.

"Na temelju procjene epidemiologa  županjski  Stožer civilne zaštite naložio je ravnateljima svih srednjih škola u našoj županiji da od sljedećeg ponedjeljka organiziraju nastavu po C modelu, odnosno online," rekao je za Hinu pročelnik županijskog Upravnog odjela  za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić.

Dodao je kako će online nastava u srednjim školama na području Splitsko-dalmatinske županije trajati do kraja prvog polugodišta.

Po njegovim riječima, ovakva je odluka donesena kako bi se smanjili socijalni kontakti kojima su osobito skloni srednjoškolci, a koji pogoduju širenju  covid infekcije.

"Više od 10.000 učenika srednjih škola na području Splitsko-dalmatinske županije koristi autobuse za odlazak u škole na nastavu i povratak doma, a to su okolnosti u kojima se smanjuje fizička distanca između učenika i povećava opasnost od širenja epidemije", kazao je Đonlić.

Po njegovim riječima, oni srednjoškolci na području Splitsko-dalmatinske županije koji su sada u samoizolaciji već prate nastavu online što je također pogodovalo odluci da se takav model nastave organizira za sve srednjoškolce u toj županiji od sljedećeg ponedjeljka.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA

Na području Virovitičko-podravske županije 57 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su četiri osobe, izvijestio je u srijedu navečer županijski Stožer civilne zaštite.

Umro je muškarac u dobi od 64 godine, dva u dobi od 88 godina te jedna žena u dobi od 84 godine. Troje ih je umrlo u Općoj bolnici Virovitica, a jedna osoba u KBC-u Osijek. Svi su uz koronavirus imali i brojne komorbiditete.

Najviše novozaraženih, njih 33, srednje je životne dobi, a najveći broj oboljelih dolazi iz Virovitice.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju su 44 oboljela, a u KBC Osijek hospitalizirano je četiri osobe s područja Virovitičko-podravske županije.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo 2139 osoba, a 44 je umrlo.

21.29

Slovenska vlada još bez odluke hoće li produžiti ili ublažiti mjere zatvaranja

Slovenska vlada u srijedu je razmatrala trenutnu epidemiološku situaciju u državi, ali nije prema očekivanjima odlučila hoće li sve najstrože protuepidemijske mjere ostati na snazi ili će se neke idući tjedan ublažiti.

Kako je za Slovensku televiziju večeras tijekom sastanka vlade kazao njen glasnogovornik za covid-19 Jelko Kacin, vlada će odluku o tome donijeti u subotu, prema tadašnjoj situaciji.

U subotu će prije toga vlada imati odvojene sastanke s epidemiolozima iz vladine stručne skupine i predstavnicima zdravstvenih ustanova, a onda i s predstavnicima onih sektora gospodarstva koji traže ublaživanje mjera.

Očekuje se da će većina već važećih restrikcija ostati i za idući tjedan, no Kacin je upozorio da u pogledu epidemiološkog stanja među regijama postoje razlike, pa bi se u njih tri u kojima je 14-dnevna incidencija zaraženih spuštena ispod 900 moglo razmisliti o ukidanju nekih mjera, kao što je policijski sat ili zabrana izlaska iz općinskih granica.

Proteklih su se dana među epidemiolozima i u samoj vladi pojavile razlike treba li neke mjere ublažiti ili ne, pa je na primjer ministar zdravstva Tomaž Gantar predložio dvotjedno "zatvaranje" svih gospodarskih djelatnosti, dok je ministar gospodarstva Zdravko

Počivalšek najodlučnije protiv zbog ekonomske štete koju bi to izazvalo, te umjesto toga predlaže strategiju u kojoj bi se osiguralo da se već postojeće restrikcije dosljedno poštuju.

Počivalšek koji je i potpredsjednik vlade naveo je u srijedu u objavi na Facebooku da je jedan od "dodatnih" problema zašto neki ne poštuju mjere i zašto se epidemija ne smiruje "opće nepovjerenje u politiku" koje u javnosti izaziva oporba.

Komentari 160