Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

U Heinzelovoj u Zagrebu curio je amonijak, blokirali su ulicu

Promet je kratko bio u prekidu. Kako doznajemo, procurila je stara cijev koja je korodirala u jednoj od prostorija bivše tvornice za preradu mesa 'Zagrepčanka'

Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
29 komentara

Zagrebački vatrogasci su u četvrtak ujutro primili dojavu kako curi amonijak iz cijevi u Heinzelovoj ulici. Promet su tom dionicom ulice zbog sanacije bili kratko blokirali.

Curenje amonijaka dojavili su radnici građevinske tvrtke . Oni već nekoliko dana, čisteći građevinski materijal, osjećaju čudan miris te su u četvrtak odlučili pozvati nadležne službe.

Iz neslužbenih izvora doznajemo kako je procurila stara cijev koja je korodirala u jednoj od prostorija u bivšoj tvornice za preradu mesa “Zagrepčanka”. Premda su komore amonijaka ispražnjene već gotovo četiri godine, vjerojatno su male količine plina ipak ostale u cijevima.

Na intervenciju u Heinzelovoj ulici 66 izašla su četir i vatrogasna vozila . Osim njih, pozvani su i dežurni djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, među kojima i šef Pavle Kalinić.

Alarmiran je i Hrvatski zavod za toksikologiju. Vatrogasci su vodom polijevali mjesto curenja amonijaka kako se on ne bi širio jer u većim količinama može biti otrovan za čovjeka. Ostali su i dežurati.

Kalinić: To će se, nažalost, događati i ubuduće

Riječ je o bivšem pogonu klaonice gdje je došlo do istjecanja određene količine amonijaka koji se ne nalazi u nikakvim rezervoarima jer je te rezervoare Petrokemija već ispraznila prije sedam-osam godina, nakon toga su oni demontirani. No, postoje instalacije u kojima je vjerojatno ostao dio tog amonijaka i u najgoroj varijanti što je izmjereno izvan zgrade bilo je daleko unutar dozvoljenih granica - kazao je novinarima šef Ured za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić .

Dodao je da je situacija pod kontrolom, te da stanovništvo nije ugroženo.

- Na žalost, to će se događati i ubuduće jer ne samo Zagreb, nego cijela Hrvatska ima niz "groblja", bivših tvornica i klaonica koje su funkcionirale na određeni način. One su u međuvremenu propale, raspale se, a sanacija nikad nije napravljena do kraja - objasnio je Kalinić.

Izmjerene koncentracija ispod maksimalno dozvoljene

Na terenu u  Heinzelovoj 66, stara "Zagrepčanka" objekt klaonica, ispred objekta izmjerena je koncentracija amonijaka ispod maksimalno dozvoljene koncentracije stoga ne predstavlja opasnost za građanstvo . Vatrogasci će ostati na terenu i polijevati mjesto curenja plina vodenom maglicom kako se plin ne bi širio. Policija i čuvarska služba Holdinga će osiguravati objekt. Angažirana je i tvrtka koja će napraviti dodatni pregled instalacija. Na terenu su dežurni djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Ministarstva zdravlja Uprava za sanitarnu inspekciju, PU zagrebačka, Javna vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba  "dr. Andrija Štampar", izvijestio je u četvrtak popodne Ured za upravljanje u hitnim situacijama.


Možda vas zanima i ovo:
Message