Obavijesti

News

Komentari 11

Zagreb: Više od 250 kazni zbog nepoštivanja odvajanja otpada

Zagreb: Više od 250 kazni zbog nepoštivanja odvajanja otpada

Komunalno redarstvo i Zagrebačka čistoća podijelili su posljednja tri mjeseca, koliko i traje novi model odvajanja otpada, preko 250 kazni

VIDEO

Zagrebačka Čistoća i komunalno redarstvo dosad su, u tri mjeseca od stupanja na snagu novog modela odvajanja otpada, izdali preko 250 novčanih kazni, doznaje se iz gradske uprave.

Većina sankcija zbog nepoštivanja novog modela odvajanja i prikupljanja miješanog komunalnog otpada građanima je ipak izdana u vidu upozorenja.

Djelatnici Čistoće i komunalni redari Zagrepčanima su izrekli preko 3 000 sankcija, od čega oko 2 800 upozorenja i preko 250 kazni, dok su kazne izrečene u ukupnom iznosu većem od 300 tisuća kuna poznatim počiniteljima - navode u odgovoru Hini.

Pet savjeta za smanjivanje otpada od hrane u blagdansko vrijeme
Pet savjeta za smanjivanje otpada od hrane u blagdansko vrijeme

Novim modelom odvajanja i prikupljanja otpada koji je na snazi od 1. listopada propisano je, među ostalim, da se miješani komunalni otpad odlaže isključivo u službene ZG vrećice, čijom kupnjom građani zapravo plaćaju varijabilni dio od ukupne cijene usluge.

- Upravo je neodlaganje jedan od prekršaja koje u ophodnjama od 29. studenog provode komunalni redari i radnici Čistoće. Osim otvaranja spremnika, timovi otvaraju i sadržaj vrećica a uočeno unose u aplikaciju zajedno sa fotodokumentacijom - kažu u Gradskoj upravi.

Unatoč izdanim upozorenjima, iz Gradske uprave ističu da novi model funkcionira jako dobro u centru grada.

Dobri rezultati bilježe se i u obiteljskim kućama u cijelom gradu, u čijim su spremnicima pronađene ZG vrećice u 80 do 90 posto slučajeva. Tome svjedoči i smanjenje ukupne količine miješanog komunalnog otpada na odlagalištu Jakuševec.

Zagreb: Godina obilježena novim modelom naplate otpada i otkazima u Holdingu
Zagreb: Godina obilježena novim modelom naplate otpada i otkazima u Holdingu

- Čistoća je dosad prodala 14 milijuna pojedinačnih ZG vrećica - navode iz uprave.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je strože kontrole već sredinom prosinca, a od siječnja kreću strože kontrole u višestambenim zgradama, gdje su oni koji spremnike ne mogu držati unutar svojih parcela trebali započeti proces izgradnje standardiziranih boksova.

- Čistoća je do sada donijela oko 800 pozitivnih mišljenja o postavljanju boksova na javnu površinu, dok je oko 650 predstavnika stanara podnijelo zahtjeve Gradu Zagrebu za izdavanjem rješenja za korištenje površina javne namjene za gradnju tipiziranih boksova - ističu u Grada.

Za očekivati je stoga da će suvlasnicima višestambenih zgrada sa spremnicima na javnim površinama, koji još nisu predali zahtjev Gradskoj upravi za korištenje javne površine na koju će staviti svoje boksove, prije ili kasnije početi dolaziti kazne.

Prema odluci, kazne za neovlašteno držanje spremnika na javnim površinama je 500 kuna, odnosno 66,36 eura po fiksnom tečaju konverzije za kućanstva i tisuću kuna ili 132,72 eura za poslovne korisnike. Kazna se predviđa za svaki prekršaj pojedinačno, tako da se onome koji višestruko krše nove odredbe, kazna može multiplicirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.