Obavijesti

News

Komentari 17

Zahtijevaju istragu ubojstva: "Neka prevrnu svaki kamen!"

Zahtijevaju istragu ubojstva: "Neka prevrnu svaki kamen!"
1

Smrt novinarke Daphne Caruane Galizije na Malti žalosni je podsjetnik na opasnosti s kakvima su novinari suočeni dok pokušavaju razoktriti korupciju i kriminal bogatih i moćnih

VIDEO

Urednici osam vodećih američkih i europskih medija pozvali su EU da pritisne Maltu kako bi provela punu istragu ubojstva istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije.

Poziv koji su potpisali urednici Guardiana, Sueddeutsche Zeitunga, New York Timesa, Financial Timesa, BBC-ja, La Repubblice, El Paisa i Le Mondea upućen je potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu.

"Tražimo da iskoristite sve ovlasti koje imate na raspolaganju kako bi zajamčili da se se Daphnino ubojstvo potpuno istraži i kako bi se poslala jasna poruka podrške istraživačkim novinarima koji rade u javnom interesu na Malti i u svijetu", kaže se u pismu. 

Citrajući izvještaj Komisije iz 2016. u kojem se kaže da na Malti ima političkog uplitanja u novinarstvo i siromašne uredničke autonomije u nacionalnim medijima, urednici pozivaju da EU istraži u kakvom je stanju neovisnost medija na Malti. 

Pismo koje je objavljeno uoči pogreba Caruane Galizije u petak, njezinu smrt naziva "žalosnim podsjetnikom na opasnosti s kakvima su novinari i građani koji se novinarstvom bave suočeni svaki dan, dok pokušavaju razotkriti korupciju i kriminal bogatih i moćnih". 

Timmermans je odgovorio na pismo i poručio da će inzistirati da malteške vlasti "prevrnu svaki kamen", ali nije kazao hoće li i EU poduzeti neke mjere. 

Najpoznatija malteška novinarka koja se borila protiv netransparetnosti i korupcije poginula je 16. listopada u eksploziji bombe podmetnute u njezin automobil. 

Forensic experts walk in a field after a powerful bomb blew up a car killing investigative journalist Daphne Caruana Galizia in Bidnija Forensic experts use lights as they look for evidence on a road after a powerful bomb blew up a car killing investigative journalist Daphne Caruana Galizia in Bidnija

Malteška predsjednica i premijer izjavili su da neće doći na pogreb ubijene novinarke u petak jer im je poručeno da njihova nazočnost "nije poželjna".

 

Caruana Galizia cijele prošle godine objaviljivala je članke o navodima o korupciji, u koju su uključeni premijer Joseph Muscat i njegovi suradnici. Objavila je i članak da je supruga malteškog premijera Michelle dobila milijun dolara od kćeri azerbajdžanskog predsjednika preko odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, koja je registrirana u Panami i koja je postala svjetski poznata nakon objave "panamskih dokumenata".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.