Obavijesti

News

Komentari 0

Zajednički projekt: Naše škole prodavat će hranu na internetu

Zajednički projekt: Naše škole prodavat će hranu na internetu
1

Tri strukovne srednje škole prve će u Hrvatskoj, uz pomoć sredstava EU, napraviti web prodavaonicu za prodaju zdrave hrane i lokalnih poljoprivrednih proizvoda

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Tri strukovne srednje škole prve će u Hrvatskoj, uz pomoć sredstava Europske unije, napraviti učeničku web prodavaonicu za prodaju zdrave hrane i lokalnih poljoprivrednih proizvoda.

Nositelj projekta je Srednja škola Matija Antun Reljković iz Slavonskog Broda, a u projektu sudjeluju Gospodarska škola iz Varaždina te splitska Škola za dizajn. Brođani će se baviti poljoprivrednim proizvodima i njihovom preradom, Splićani će napraviti dizajn, a sve će marketinški odraditi učenici srednje škole iz Varaždina koji će biti zaduženi za uspješno osvajanje tržišta.

– Ovim se kod učenika žele stvoriti radne navike i bolji uvjeti tijekom školovanja, nakon čega bi na zahtjevno tržište rada došli spremniji i iskusniji, a time i konkurentniji – rekao je Vlado Prskalo, ravnatelj slavonskobrodske srednje škole. I

nterdisciplinarni projekt vrijedan je više od 2,2 milijuna kuna i financirat će se iz nepovratnih sredstava EU socijalnog fonda. Na ovaj način učenici će ući u svijet cjelovitog poduzetništva i steći će poduzetničko iskustvo i strukovne kompetencije u sektorima za koje se školuju i biti educirani u korištenju suvremene tehnologije, što će im povećati konkurentnost na tržištu rada i pružiti im kompetencije za samozapošljavanje. Ovaj bi hvale vrijedan projekt potpuno bi trebao zaživjeti do svibnja iduće godine s tim da bi prva proizvodnja trebala početi uskoro, a to će biti sokovi. Neće dugo proći vremena da se primjera radi sok od jabuke ili nekog drugog voća koje proizvedu učenici u Slavonskom Brodu, pakiranje dizajniraju u Splitu, i marketinški obradi u Varaždinu ponudi svima koji ga žele da to mogu učiniti jednim klikom miša na internetu i bit će im dostavljen na njihova vrata.

Ivica Galović/PIXSELL

- Kupili smo liniju za proizvodnju soka od jabuke i u to smo dosad uložili oko pola milijuna kuna s tim da će nam proizvođač dati besplatnu edukaciju i nastavni kadar, proizvodnja bi mogla uskoro krenuti i već smo kupili pet tona jabuka. Zasad smo kupili jabuke od jednog proizvođača iz Klokočevika, no namjera nam je zainteresirati i duge za suradnju s nama. Jabuke ćemo kupovati od obitelji naših bivših učenika - rekao je ravnatelj Vlado Prskalo.

Gospodarskoj školi iz Varaždina ovo nije prvi projekt na kojem surađuje s ostalim školama. Tako su već radili na implementaciji kulturne baštine u program stručnih škola, i to kao škola partner Komercijalnoj i trgovačkoj školi Split. - Najvažnije je što ih tako pripremamo za tržište rada - naglasila je Katica Kaluđera Novak, ravnateljica varaždinske Gospodarske škole na predstavljanju učeničke web trgovine.

Brodska škola i prošle je godine uspješno realizirala nekoliko velikih projekta uz pomoć sredstava EU. Njihovu izvrsnost prepoznala je i Europska unija pa je iz raznih europskih fondova škola uspjela dobiti više od 40 milijuna kuna za svoje projekte.

- Obrazovanje učenika sukladno potrebama gospodarstva stalni je cilj škole. Svaka od strukovnih škola ima svoj specifikum i prema njemu se treba ravnati. Sigurno je da današnji broj dana praktične nastave u većini naših škola nije dovoljan. Danas je hrvatska škola takva da potiče učenje napamet, a to se treba promijeniti. Uvidom u rad nastavnika u školama mali dio stvarnog vremena učenja je na nastavnom satu. Uglavnom prevladava predavačka nastava, povremeno grupni rad, ali bez pravog kooperativnog učenja. Nema dovoljno problemske, istraživačke, projektne i grupne nastave. Izvođenje nastave mora prijeći iz statične u mobilnu nastavu. Mijenjati prostor učenja iz učionice u stvarni svijet – kaže ravnatelj Prskalo.

Zbog svega toga nužno je provesti reformu strukovnog obrazovanja. Ona je predviđena i u Strategiji razvoja obrazovanja koju je krajem prošle godine prihvatio Sabor. Novi strukovni programi, kakve traži Europa, morat će osposobiti učenike da nakon završetka školovanja budu spremni za posao, a to sad u većini srednjih škola nije slučaj. Kako bi to mogli, nužno je povećanje praktičnog dijela nastave na tri dana na tjedan, dok će ostala dva dana imati teorijsku nastavu. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava iz europskog socijalnog fonda može za reformu strukovnog obrazovanja do 2020. osigurati oko 450 milijuna eura. Preduvjet za povlačenje tog novca je izrada kvalitetne Strategije razvoja strukovnog obrazovanja.

Trebaju nam mladi i obrazovani stručnjaci

Brođani su prošle godine otvorili Centar za biotehnološki razvoj.


- Ovo je tek prvi korak jer paralelno s razvojem centra razvijat će se i cijela regija. Veliku korist imat će proizvođači voća i povrća, u prvom redu iz županije, a u konačnici i cijela Slavonija, jer centar ne proizvodi samo prvoklasan sadni materijal nego i prvoklasne stručnjake obučene za rad s najmodernijom tehnologijom – kaže nam ravnatelj Vlado Prskalo.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...