Obavijesti

News

Komentari 32

'Zakon regulira komentare, ali pitanje je što će se događati u neujednačenoj sudskoj praksi'

'Zakon regulira komentare, ali pitanje je što će se događati u neujednačenoj sudskoj praksi'
6

Žustra rasprava o Zakonu o elektroničkim medijima privukla je pozornost publike drugog dana Weekend Media Festivala u Rovinju

VIDEO

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, glavni urednik 24sata Goran Gavranović te Tonko Weissmann, direktor pravnih poslova i diversifikacije te član uprave RTL-a na panelu „Zakon i red“ razgovarali su o novom Zakonu o elektroničkim medijima, koji sljedeći tjedan ide na glasanje u Sabor. Raspravu oko ove značajne teme za hrvatske medije vodio je Damir Smrtić s HRT-a.

Rasprava je bila dinamična i obilježena žustrom razmjenom stavova. Zaiskrilo je kod pitanja iz publike, osobito kad su novinari Zrinka Vrabec Mojzeš iz Nacionala i Mislav Bago s Nove TV otvorili pitanje vlasništva nad medijima, inzistirajući na pojašnjenjima u posljednjem slučaju Radija 101 i netransparentnosti vlasništva nad nekoliko radijskih postaja.

Tonko Weissmann s RTL-a pohvalio je neke odredbe novog Zakona, ali istaknuo je da je vrlo problematičan dio u kojem će RTL i drugi nakladnici morati dio produkcije svog sadržaja prepustiti neovisnim produkcijskim kućama.

Što se tiče internetskih portala, jedna od najvećih novosti novog Zakona je reguliranje odgovornosti za govor mržnje u komentarima čitatelja. Podsjetimo, u prvoj verziji Zakona odgovornost je bila na medijima, a u završnoj verziji odgovornost će snositi autori komentara.

- Rješenje oko reguliranja komentara smatramo određenim međurješenjem i manje lošim rješenjem, no ono je i dalje polovično. Praksa će pokazati kako će se to rješenje reflektirati u stvarnosti. Većina publike konzumira sadržaje putem interneta, a ovaj se Zakon vrlo malo bavi regulacijom toga. Malo tih odredbi se odnosi na web, a znamo da web uključuje i audiozapise te videozapise. Ako želimo slijediti svjetske trendove, mislim da će ovaj Zakon svakako ići u određene izmjene i nadopune. Također, suočavamo se s time da su sudske prakse vrlo često neujednačene, a pogotovo kada je riječ o medijima. Stoga ćemo i u ovom slučaju jednostavno vidjeti što će sudska praksa pokazati - pojasnio je Gavranović.

Dodao je kako je problematična teza da zakon štiti publiku od medija, dok u stvarnosti mediji štite javnost od moćnika. Istaknuo je kako ima mnogo stvari koje ovaj zakon ne regulira, poput mogućnosti da netko tko je počinio kazneno djelo traži brisanje članaka o tome s interneta nakon isteka rehabilitacije, kao da se ta djela nikad nisu dogodila. 

- Zakon se nipošto ne odnosi samo na radio i televiziju, već je bio sveobuhvatan u svakom pogledu pa tako i po pitanju interneta. Vodili smo računa o svemu što se tiče pitanja maloljetnika, oglašavanja i svih ostalih principa što znači da će svi zakoni o medijima u Hrvatskoj uvijek štiti javni interes, što ne znači da će štititi građane od medija - odgovorila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Zaključno, pružene su dvije perspektive na novi Zakon o elektroničkim medijima, pri čemu je vidljivo kako je percepcija vladajućih i medija u popriličnom srazu po pitanju onoga što je uistinu javni interes i kako to utječe na medijski pluralizam u Hrvatskoj.

- Nakon što ovaj Zakon bude izglasan, od sljedećeg ponedjeljka počinjemo uređivati Zakon o medijima - zaključila je Obuljen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...