News

Komentari 4

Zamutilo se izvorišta pitke vode Opačac: Voda u Imotskoj krajini nije za piće ni kad se prokuha!

Zamutilo se izvorišta pitke vode Opačac: Voda u Imotskoj krajini nije za piće ni kad se prokuha!

Dok voda u Imotskoj krajini nije uopće za piće, na splitskom području preporučuju da se prokuha za malu djecu te ljude oslabljenog imuniteta. Izvori vode su se zamutili nakon jučerašnjih obilnih kiša

Iz Vodovoda Imotske krajine danas su pozvali građane da koriste "isključivo flaširanu vodu" budući da ni prokuhana voda nije za piće.

Zbog obilne kiše u posljednja dva dana, u četvrtak se zamutilo glavno izvorišta pitke vode Opačac pa je najprije 3. prosinca bila uvedena mjera prokuhavanja vode.

No, kako su izvijestili iz Vodovoda Imotske krajine, zbog povećanja parametra 'mutnoća' 4. prosinca, voda nije za piće ni prokuhana, te se stoga uvodi mjera korištenja isključivo flaširane vode.

Ravnatelj Vodovoda Imotske krajine Luka Ćorić rekao je za Hinu kako je na temelju najnovije analize Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije donesena mjera o privremenom nekorištenju pitke vode iz izvorišta Opačac, na rijeci Vrljici.

- Pozvali smo naše građane da koriste isključivo flaširanu vodu dok se ne riješi problem prekomjernog zamućenja pitke vode iz izvorišta Opačac - istaknuo je.

U splitskom području treba prokuhati vodu

I splitski komunalac Vodovod i kanalizacija danas je preporučio da se na njihovu području prokuhava za  djecu do tri godine starosti, starije i za one oslabljenog imuniteta.

- Navodimo kako sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna, dok je parametar zamućenosti povećan. Mjera se odnosi na područja koja se s vodom opskrbljuju s izvora rijeke Jadro  -Split, Podstrana, Solin, dio Klisa,Kaštela, Trogir, Okrug i Seget - stoji u njihovoj objavi.

VIK je organizirao alternativnu vodoopskrbu svojim potrošačima putem autocisterni i vodospremnika vodom iz Vodovoda Omiš, koja laboratorijskim ispitivanjem zadovodljava sve parametre pitke vode. Isporuka vode putem autocisterni i vodospremnika bit će prema rasporedu koji je objavljen na njihovim strnaicama.

Najčitaniji članci