Obavijesti

News

Komentari 141

Zapalili tisuće svijeća u znak sjećanja na poginule i nestale

Zapalili tisuće svijeća u znak sjećanja na poginule i nestale
48

Na ulicama glavnog grada zapaljeno je tisuće svijeća i lampaša u znak sjećanja na poginule i nestale u Vukovaru

VIDEO

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO IZ VUKOVARA:

Vukovar - mladež Vukovara pale svijeće u dvorištu vukovarske bolnice Reporter: Danijela Mikola

Posted by 24sata on Saturday, 17 November 2018

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO IZ ZAGREBA:

Ne zaboravite Vukovar: Tisuće svijeća u Zagrebu gori za poginule i nestale u gradu heroja Reporterka: Antonija Šipušić

Posted by 24sata on Saturday, 17 November 2018

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Hrvatskom domobranu u osječkom Parku Kralja Držislava u subotu je obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

U počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i građanima Vukovara vijence su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka, Hrvatske vojske, policije te udruga iz Domovinskog rata.

Građani pale svijeće ispred Opće bolnice Vukovar:

9
| Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je kako je teško izabrati prave riječi zahvale za sve ono što je Vukovar učinio za Hrvatsku.
Možda možemo samo poručiti da su u stvaranju Hrvatske najviše učinili oni koji su poginuli, a svi mi ostali, koji smo sudjelovali u ostvarivanju ovog velikog projekta, bili smo samo pomagači, ocijenio je Vrkić.

U Karlovcu pustili 200 lampiona u rijeku Kupu:

Karlovac: U rijeku Kupu pušteno 200 lampiona u spomen na 200 žrtava Ovčare Karlovac: U rijeku Kupu pušteno 200 lampiona u spomen na 200 žrtava Ovčare

U obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara uključili su se i učenici 34 osječke osnovne i srednje škole paljenjem više od osam tisuća svijeća duž Vukovarske ulice u Osijeku.

Predsjednica Grabar-Kitarović odala počast ubijenim Lovašanima

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uoči dolaska u Vukovar, gdje će u nedjelju sudjelovati u komemorativnom programu obilježavanja 27. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, u subotu je navečer posjetila vukovarsko-srijemsku pograničnu općinu Lovas te u središtu mjesta zapalila svijeću i sudjelovala u molitvi za ubijene Lovašane u agresiji 1991. godine.

 U agresiji i srpskoj okupaciji općine Lovas ubijeno je 87 osoba od kojih je 85 iz Lovasa, a dvoje iz susjednog Opatovca. Svoje domove moralo je prisilno napustiti 1341 Lovašanin hrvatske nacionalnosti, uništena je 261 obiteljska kuća i spaljena crkva sv. Mihovila, stara oko 250 godina.

 Posebice okrutan zločin pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba počinili su 18. listopada 1991., kada su prisilno na čišćenje minskog polja na ulazu u mjesto odveli 51 lovaskog Hrvata od kojih je smrtno stradao 21, a 14 je ranjeno. Pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba okupirali su Lovas 10. listopada 1991. godine.

 Iz Lovasa je ubijeno ili poginulo 5,5 posto Hrvata, koji su živjeli 1991. godine u tom mjestu, a još dvije osobe se vode kao nestali. Na mjesnom groblju u Lovasu bila je masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava, 66 iz Lovasa te dvije osobe iz drugih mjesta. Uz to deset osoba je ekshumirano iz pojedinačnih grobnica.

 Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine podignulo je 28. studenoga 2007. optužnicu protiv 14 okrivljenika zbog ratnog zločina u Lovasu protiv civilnog stanovništva, a 26. lipnja 2012. Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je presudu kojom je sve okrivljenike proglasilo krivima i osudilo na bezuvjetne kazne zatvora. Međutim, 9. prosinca 2013. godine presuda je ukinuta i postupak je vraćen na ponovno suđenje. Do danas prvostupanjski postupak nije završen.
 Po riječima načelnice Lovasa Tanje Cirbe mještane te općine najviše boli što za zločine počinjene u Lovasu nitko još nije odgovarao.
 "Unatoč svemu i velikim ratnim ranama, kao općina napredujemo i imamo velike razvojne planove za koje se nadamo i podršci državnih vlasti", kazala je Cirba.

Predsjednica Grabar-Kitarović u Lovasu s mještanima upalila svijeće za Vukovar:

Predsjednica Grbar-Kitarović u Lovasu s mještanima upalila svijeće za Vukovar Predsjednica Grbar-Kitarović u Lovasu s mještanima upalila svijeće za Vukovar

Svijeće gore i u Splitu:

Split: Građani paljenjem svijeća obilježili obljetnicu Dana sjećanja za žrtvu Vukovara Split: Građani paljenjem svijeća obilježili obljetnicu Dana sjećanja za žrtvu Vukovara Split: Građani paljenjem svijeća obilježili obljetnicu Dana sjećanja za žrtvu Vukovara
4
| Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sisak:

Sisak: U spomen na žrtvu Vukovara na Starom mostu zapaljene su svijeće Sisak: U spomen na žrtvu Vukovara na Starom mostu zapaljene su svijeće Sisak: U spomen na žrtvu Vukovara na Starom mostu zapaljene su svijeće

Split: I u mom gradu svijetli Vukovar

Paljenjem svijeća ispred spomenika "I u mom gradu svijetli Vukovar", Splićani su u subotu na večer odali počast stradanju Vukovara u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnicu stradanja toga grada u Domovinskom ratu koji će se obilježiti u nedjelju, 18. studenog.

Ovo je tradicionalno paljenje svijeća koje splitska Gradska uprava i braniteljske udruge organiziraju svake godine u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Ove je godine splitska Gradska uprava tisuću svijeća podijelila građanima da ih osim kod spomenika "I u mom gradu svijetli Vukovar", koji se nalazi na raskrižju Vukovarske i ulice Domovinskog rata, pale i duž Vukovarske ulice koja je najduža gradska ulica u Splitu.
Dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović istaknula je kako se tim činom Splitu odaje počast ponosu Vukovara. "Za nas u Splitu ovo paljenje svijeća je poseban trenutak koji je pun sjete, ali i poštovanja prema Vukovaru", rekla je Hrgović.
Dogradonačelnik Splita Nino Vela je istaknuo kako se Split paljenjem svijeća sjeća vukovarskog stradanja. "Vukovar je bio na braniku Domovine i nikad ne smijemo zaboraviti one koji su poginuli u obrani grada heroja," rekao je Vela.

Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost  te predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić je istaknuo kako je Vukovar grad ponosa i prkosa.
"Višemjesečnim odolijevanjem okupaciji s velikim brojem žrtava, Vukovar je pružao otpor velikosrpskoj agresiji kojoj nije bio cilj samo okupirati Hrvatsku, nego i uništiti hrvatski narod te je u Domovinskom ratu stradalo više hrvatskih civila nego branitelja, što pokazuje genocidnu narav agresije". rekao je Škorić.
Na tradicionalnom paljenju svijeću Splitu ispred spomenika "I u mom gradu svijetli Vukovar" nazočili su, između ostalih, i predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur te predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.

Molitva za žrtve agresije na Vukovar u dvorištu vukovarske bolnice

U predvečerje 27. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, u dvorištu vukovarske bolnice u subotu je upriličena molitva te paljenje svijeća kod spomenika za žrtve agresije na Vukovar 1991. godine kojoj je, pored velikog broja okupljenih građana, nazočila i predsjednica Republike Kolinda Grabar- Kitarović, koja podno spomenika također upalila svijeću.

U molitvi su sudjelovali te su svijeće upalili i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, djelatnici vukovarske bolnice predvođeni ratnom i sadašnjom ravnateljicom Vesnom Bosanac te drugi.

Vukovarsko Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata od ranog dopodneva obilazi velik broj domoljuba iz cijele Hrvatske i okolnih država koji će u nedjelju u tom gradu stradalniku sudjelovati u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu. Najveći broj ljudi dolazi u skupnim posjetima te su se tako na groblju u subotu mogle zapaziti skupine domoljuba iz Dubrovačko-neretvanske županije, Ljubuškog i Gruda iz BiH, Međimjurja i Gospića.

Oni će se u nedjelju pridružiti tisućama onih koji će doći u Vukovar kako bi odali počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara 1991. godine. U Koloni sjećanja svi će oni proći 5,5 kilometara dugi put od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Središnji komemorativni program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u nedjelju u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Misu zadušnicu na groblju će predvoditi željezanski biskup, mons. Egidije Ivan Živković.

Bitka za Vukovar u kojoj su, prema podacima vukovarske bolnice, ubijena ili poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1219 branitelja i civila, počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

I Plenković zapalio svijeću

Uoči  27. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, predsjednik Vlade Andrej Plenković zapalio je u subotu navečer svijeću u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara, gdje mnogobrojni Zagrepčani odaju počast poginulim braniteljima i žrtvi toga grada heroja.

"Večeras u Zagrebu izražavamo poštovanje gradu heroju Vukovaru, prisjećajući se svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske", napisao je premijer na Twitteru hrvatske Vlade.

Tisuće svijeća gori duž  4 i pol kilometra Ulice Grada Vukovara, a Zagrepčani  su se okupili i kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice kako bi odali počast najvećim stradanjima u Domovinskom ratu.
U ulici koja nosi ime po gradu heroju u 18 i 30 sati stiglo je i vukovarsko svjetlo mira, a prigodan program održava se pred Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog.

I u drugim hrvatskim gradovima i mjestima građani pale svijeće i u tišini i molitvi odaju počast stradalim braniteljima i civilima, a posebno žrtvama Vukovara i Škabrnje.

Vukovarsko Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata od ranog dopodneva obilazi velik broj domoljuba iz cijele Hrvatske i okolnih država koji će u nedjelju u tom gradu stradalniku sudjelovati u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu. Oni će se u nedjelju pridružiti tisućama onih koji će doći u Vukovar kako bi odali počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara 1991. godine. U Koloni sjećanja svi će oni proći 5,5 kilometara dugi put od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja

Središnjim komemorativnim programima u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnicu stradanja toga grada u Domovinskom ratu sutra će nazočiti državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

U spomen na žrtvu Vukovara u nedjelju će u 18 sati i 11 minuta zazvonit će zvona na svim crkvama u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag