Obavijesti

News

Komentari 67

Zaplaču kad im dođe porezna inspekcija pa se žale na tlak...

Zaplaču kad im dođe porezna inspekcija pa se žale na tlak...
1

Pratili smo porezne inspektore u kontroli trgovina odjećom. Često inspekcija izlazi na teren nakon anonimne dojave i potvrđuju da one često budu točne. Kažu kako su kupci sve osjetljiviji ako im netko ne izda račun

VIDEO

Bude suza, uvjeravanja da nisu popili tabletu za tlak pa onda nisu mogli 'kucati' u blagajnu, da blagajna nije radila pa nisu mogli izdati račun ili da je bila gužva u kafiću, a u njemu sjede tri gosta.

Pričaju nam to inspektori Porezne uprave Marina Dragaš i Mario Štefančić. Viši inspektor Mario pamti vlasnicu lokala na moru koju je zatekao u prekršaju i morao joj je zapečatiti lokal na pet dana.

- Prvo je plakala, a kad se smirila, zahvalila mi je. Odgovorila je da će joj tih pet dana biti prvi godišnji u pet godina - prepričava inspektor.

Prošli tjedan inspekcija je ciljano krenula u provjeru trgovina odjećom, mi smo bili s njima u 'češljanju' Velike Gorice. Mario i Marina te još troje kolega pokrivaju za Poreznu upravu Zagrebačku županiju. Da ih je još toliko, kažu, ne bi bilo dovoljno. Kad izađu na teren, provjera počinje tajno i Marina u trgovinu prvo ulazi kao kupac. Šefica je iz Odjela za fiskalizaciju i igre na sreću Porezne uprave Zagrebačke županije, ali već 36 godina izlazi i dalje na teren.

- Mario, ja ulazim prva, kupim nešto, i onda ti dajem znak da uđeš i ti - daje Marina instrukcije kolegi, koji će ući nakon njene kupnje i provjeriti stanje u blagajni. Preko mobilne aplikacije od jutra prate poduzetnike koje će danas posjetiti, kako bi vidjeli koliko su računa izdali. Marina je ušla u prvu trgovinu odjećom i ženskim torbama, Mario čeka na ulici preko puta. Kupila je o trošku države majicu, običnu bijelu, najjeftiniju, jer, šali se, nema država novca na bacanje. Račun nakon kontrole storniraju i robu vraćaju. Kao inspektorica, Marina mora biti i glumica, za koju trgovac ni u ludilu neće pomisliti da je inspektorica na zadatku. Nakon desetak minuta izlazi iz trgovine i daje znak da uđemo - kupila je majicu, dobila račun. Sad nastupa Mario, koji će provjeriti blagajnu i napraviti zapisnik.

- Dobar dan, inspekcija Porezne uprave - ulaze pokazujući značke dvojac Dragaš-Štefančić. Čini se da inspektori nisu prestrašili niti omeli Željku, nasmijana je i srdačna, dok traje nadzor, uspijeva posluživati i mušterije.

- Nisam znala da će inspekcija doći, nemam što sakrivati ili se bojati. Ne znam čak ni kako se vara državu - smije se Željka.

Željka je pohvalila inspektoricu Marinu za dobru glumu, nije posumnjala da nije pravi kupac i preporučila joj je odlazak na kazališne daske.

- Istina, ne može inspektor biti svatko, treba ovaj posao i voljeti, a ne samo ispisati papire i otići. Moramo biti psiholozi, glumci... Kad uđemo u lokal, prvo ljude moramo opustiti, da ne budu u grču i strahu, pogotovo ako nemaju zašto biti - otkriva inspektor Štefančić.

U poslu je bilo i neugodnih situacija, primjerice onih kad vlasnik lokala ulovljen u prekršaju inzistira na 'dogovoru'. U 13 godina rada na terenu Mario se najviše nagledao i suza i preklinjanja. Odgovara nam da nemoralnih ponuda nije bilo, samo ponekad 'poduzetnica u prekratkim suknjama'. U kafićima ne budu neugodni vlasnici, kažu, nego gosti. Naslušali su se upadica 'tko ih je poslao' i 'obilaze li tako i Todorića'.

- Naravno da se ide i k ‘velikima’ - kaže Mario. Inspektori često unaprijed znaju što će u nekom lokalu zateći, ali ne želi otkriti kako - to su tajne zanata. Starijim i iskusnijim inspektorima novost su društvene mreže, preko kojih konobari i vlasnici lokala dijele njihove fotografije.

- Dođemo u treći kafić u ulici i konobar nam odmah donosi dvije kave i mineralne koje smo naručili i u prva dva kafića pa prizna da su mu konobari odande poslali naše fotografije - priča Mario.

A kod trgovkinje Željke kod koje smo bili s inspektorima sve protječe u redu, nema mrlje niti propusta. Preskupo je igrati se sa zakonom, kaže.

I jest, jer minimalna kazna za neizdavanje računa za fizičke osobe je 10.000, a za pravne osobe 20.000 kuna, pri čemu će i odgovorna osoba u pravnoj osobi morati platiti dodatnih 5000 kuna. Prema podacima Porezne uprave, od početka godine do 30. lipnja u Hrvatskoj je izdana 1,1 milijarda računa. Inspektori su bili u nešto više od 5500 nadzora i otkrili 3500 nepravilnosti (64 posto). Kaznu privremene zabrane rada dobila su 72 objekta, a izrečeno je kazni u vrijednosti 4,78 milijuna kuna. Inspekcija može poduzetnike pratiti i online te na svaku sumnju idu na teren. Nedavno su, pričaju Mario i Marina, danima dolazili u kafić u Velikoj Gorici koji nije izdavao račune, pili su u njemu kavu svaki dan. Zbog neizdavanja računa zapečatili su kafić na osam dana, a vlasnik je dobio i kaznu od 25.000 kuna. Inspektori u nadzor često idu i prema anonimnim prijavama građana, koje se u pravilu potvrde.

Potrošači sve rjeđe praštaju kad im naplate, pa i najmanju kavu, a ne daju im račun.

Inspektori podsjećaju kako se usluga ili roba bez izdanog računa ne mora platiti.

Nakon pola sata kod trgovkinje Željke, Marina i Mario sele se u drugu trgovinu tekstilom. I tamo je sve u redu - Marina je dobila račun za haljinu koju je platila svojim novcem, i koju će zadržati, sviđa joj se.

Stanje u blagajni također se poklapalo s iznosima računa, inspektori nisu našli nikakav prekršaj, a trgovkinja nam je poručila da je pred mirovinom, 'pa ne bi razgovarala s novinarima'. Reklo bi se, dobar dan i za inspektore i za trgovce - vuk sit, a ovce na broju. U našoj inspekciji suza nije bilo, kao ni prisilnog slanja na godišnji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa