Obavijesti

News

Komentari 23

Zaplijenili su lažno vino, meso i masline: Uhićeno je 749 ljudi...

Zaplijenili su lažno vino, meso i masline: Uhićeno je 749 ljudi...
1

Riječ je o potencijalno štetnoj hrani i napicima, od svakodnevnih proizvoda poput alkohola, mineralne vode, začina, morskih plodova i maslinovog ulja, do luksuznih jela poput kavijara

VIDEO

Europski policijski ured (Europol) u četiri je mjeseca zaplijenio više od 3620 tona i devet milijuna litara opasne hrane i pića te zbog toga uhitio 749 ljudi, priopćeno je iz te organizacije. 

Europol je u akciji OPSON 7 koju provodi s Interpolom, u razdoblju od 1. prosinca 2017. do 31. ožujka ove godine izvršio više od 41 tisuće provjera na prodajnim mjestima, u morskim i zračnim lukama i na proizvodnim lokacijama u 67 država.

Zaplijenjeno je gotovo 3620 tona i više od 9,7 milijuna litara prehrambrenih proizvoda, stoji u priopćenju Europola. To je manja količina u odnosu na prošlogodišnju akciju kad je zaplijenjeno 9800 tona i 26,4 milijuna litara. 

Riječ je o potencijalno štetnoj hrani i napicima, od svakodnevnih proizvoda poput alkohola, mineralne vode, začina, morskih plodova i maslinovog ulja, do luksuznih jela poput kavijara. 

Ove godine je u akciji sudjelovala 67 država, među njima i Hrvatska, stoji na stranicama Europola. U mnogim državama obuhvaćenima istragom slučaj još nije zatvoren. 

Konačni izvještaj o rezultatima operacije bit će objavljen idućih mjeseci. 

Operacija Opson, što na starogrčkom znači "hrana", od 2011. se provodi svake godine, a u njoj svaki put sudjeluje sve više država. 

Europolu i Interpolu pri provjerama pomažu carinske službe, policija i državna prehrambena regulatorna tijela, kao i partneri iz privatnog sektora. 

Europol je agencija EU-a koja pomaže nacionalnim tijelima u provedbi zakona i borbi protiv teških međunarodnih zločina i terorizma. Osnovana je 1999. godine, sjedište joj je u Haagu i broji više od 900 zaposlenih. 

I potrošači mogu vidjeti je li hrana krivotvorena 

Doktorica Jasna Bošnir iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je za Dnevnik Nove TV pričala o krivotvorenoj hrani. 

Imamo li mi razloga za brigu?

Rekla bih da naše inspekcijske službe i sva kontrolna tijela koja rade na sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj, rade dobro i kontinuirano. Stoga za građane nema zabrinutosti. Svakako da kontrole mogu biti bolje, češće, može ih biti više, koje će dodatno osigurati i dati sigurnost našim potrošačima.

Kako prepoznati krivotvorenu hranu? 

Krivotvorene hrane uvijek ima i uvijek su krivotvoritelji korak, dva ispred i laboratorija i tehnologije kojom raspolaže laboratorij, da bi uopće mogli utvrditi krivotvorenu hranu. Hrana može biti krivotvorena na nekoliko načina. Prvo mogu i sami potrošači na samoj deklaraciji uvidjeti jesu li svi podaci koje hrana mora imati navedeni, jesu li svi navedeni, jesu li pravilno navedeni, a onda na laboratorijima ostaje da dalje rade analize - od senzorskih svojstava, do laboratorijskih analiza koje su itekako zahtjevne.

Kako se hrana uopće krivotvori i koje vrste hrane su najčešće krivotvorene?

Patvorenje ili krivotvorenje hrane radi se na nekoliko načina. Možete zamijeniti neki od sastojaka hrane s nekim drugim sastojkom, možda manje ili lošije kvalitete. Možete zamijeniti neki sastojak s nekom kemikalijom koja će izazvati neke štetne posljedice po zdravlje ljudi. Ovisi o tome što se krivotvori, koja se hrana krivotvori i što se želi postići tim krivotvorenjem. Statistike govore da se najviše u svijetu krivotvori med, maslinovo ulje i mlijeko. 

Koliko takve hrane nalazite u vašem zavodu?

Kontinuirano radimo analize vezane uz krivotvorenje. Oko desetak posto hrane možemo reći da je krivotvoreno.

To je puno? 

Pa, relativno dosta. 

Kako možemo biti sigurni da je hrana koju kupujemo zdravstveno ispravna?

Kad govorimo o zdravstvenoj ispravnosti hrane, onda mislimo da hrana nema nikakve štetne tvari u sebi. Znači, to je neupitno. Ni jedna hrana ne može biti na policama, a da nije zdravstveno ispravna. Drugo, što se tiče kvalitete hrane, ona daje uvid u nekakve više ili manje kvalitetne sastojke. To određuje i samu cijenu hrane. I potrošači bi morali malo više gledati i educirati se u tom smislu što im je važno na hrani, kakvu hranu žele za sebe i svoje ukućane.

Dati si malo više vremena.

Tako je, dati si malo više vremena prilikom kupnje pa pročitati deklaraciju, koji su sastojci, je li opasna za njih, sadrži li neke alergene ili ne, koji nisu dobrodošli u njegovom organizmu i u tom smislu bi trebalo obratiti veću pozornost.

Kakve su posljedice za zdravlje u slučaju konzumacije takve hrane?

Kad je patvorenje u pitanju, ako se patvori hrana s nekom manje vrijednom, manje kvalitetnom sastojku, tu nema nikakve velike opasnosti za ljudsko zdravlje, osim što kupujete ono što ne želite. S druge strane ako se neka komponenta zamjeni s nekom štetnom tvari koja može štetno utjecati na zdravlje ljudi, onda može biti opasna kao i melamin u dječjoj hrani u mlijeku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.