Obavijesti

News

Komentari 7

Zaplijenjeni dokumenti: IS ima ministarstva za "ratni plijen"

Zaplijenjeni dokumenti: IS ima ministarstva za "ratni plijen"
1

Hijerarhijski uređena administracija i pravni propisi u obliku vjerskih "fatvi" detaljno su razrađeni u dokumentima koje su zaplijenile snage za posebne operacije SAD-a

VIDEO

Islamska država formirala je ministarstva koja se trebaju baviti "ratnim plijenom", među ostalim robovima, ukradenom naftom ili antikvitetima, piše u ponedjeljak Reuters koji je imao uvid u dio pronađenih dokumenata IS-a.

Vrlo hijerarhijski uređena administracija i pravni propisi u obliku vjerskih "fatvi" detaljno su razrađeni u dokumentima koje su zaplijenile američke snage za posebne operacije u svibnju u napadu u Siriji kada je ubijen jedan od čelnika IS-a, Abu Sayyaf.

Američki dužnosnici kažu da su dokumenti pomogli u produbljivanju razumijevanja te džihadističke skupine čije su vještine u kontroliranju teritorija koji zauzimaju iznenadile mnoge. Oni pružaju uvid u to kako je nekad mala skupina pobunjenika razvila kompleksnu administraciju za upravljanje prihodima - od opljačkane nafte do ukradenih antikviteta - i za nadzor nad počinjenim stanovništvom.

Primjerice, jedno ministarstvo, koje IS naziva "divan", upravlja prirodnim resursima, drugo upravlja robovima.

Postoje i "fatve" odnosno vjerska pravila koja pokrivaju razna područja, od silovanja ženskih zarobljenika do toga kada je dopušteno sinu da ukrade novac od oca kako bi otišao u džihad.

Dokumenti sadrže i pristupnice za nove džihadiste s imenom i prezimenom, spolom i metodama komunikacije - telefon, telegram, Skype ili WhatsApp.

Brett McGurk, posebni izaslanik predsjednika Baracka Obame za koaliciju za borbu protiv IS-a čudi se njihovoj organizaciji: "Razina birokratiziranosti, organizacije, 'divani', odbori...".

- Formalna organizacija, osim što je praktična kada se kontrolira toliki teritorij i veliki gradovi, jača i sliku da se radi o državi - kaže Ajmen al-Tamini iz think tanka za Bliski istok.

Američki dužnosnici kazali su da su im dokumenti pomogli da pronađu IS-ove slabe točke. Primjerice, oni pokazuju da IS nije imun na rivalstvo i osobne sukobe koji su tipični za administraciju bilo gdje u svijetu.

Reuters nije mogao provjeriti autentičnost dokumenata koji predstavljaju samo dio materijala koji je zaplijenjen u napadu u Siriji. Američke snage zaplijenile su veliku količinu podataka u formi računalnih hard diskova, CD-ova, DVD-ova i papira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.