Obavijesti

News

Komentari 137

Luetić: Svaki četvrti pacijent u splitskome KBC-u je zbog covida

Luetić: Svaki četvrti pacijent u splitskome KBC-u je zbog covida

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić izjavio je u ponedjeljak kako je svaki četvrti pacijent u splitskome KBC-u covid bolesnik te da je ta zdravstvena ustanova opterećena tim pacijentima kao nijedna druga u Hrvatskoj

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.32

Beroš: Uz dobru organizaciju moguće je testiranje kod liječnika obiteljske medicine

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u ponedjeljak da je uz dobru organizaciju moguće provesti testiranja na covid-19 u domovima zdravlja i kod liječnika obiteljske medicine, koje je bilo neophodno uključiti zbog popunjenih kapaciteta u bolnicama i na dosadašnjim testnim mjestima.

"Testiranja brzim antigenskim testovima na covid-19 trebaju provoditi domovi zdravlja i liječnici obiteljske medicine koji mogu osigurati potrebne uvjete da nema izravnih kontakata redovitih pacijenata i onih koji dokaze na testiranje, posebno onih sa simptomima“, istaknuo je ministar zdravstva u priopćenju za javnost.

Beroš napominje kako su i do sada liječnici obiteljske medicine radili ta testiranja. "Naravno da uvjeti variraju od ordinacije do ordinacije, no uz dobru organizaciju to je moguće ostvariti", ustvrdio je. 

Kaže da iz dosadašnjih iskustava u domovima zdravlja, znaju da postoje mogućnosti da se osiguraju izdvojeni prostori u kojima će se uzimati brisovi pacijenata koji se testiraju brzim antigenskim testovima, te da se osiguraju osobe koje će unositi informacije o tome u odgovarajuće baze podataka. 

"Potrebama za testiranjem građana ne može nitko drugi udovoljiti osim dijelova zdravstvenog sustava, a kako su kapaciteti u bolnicama i na testnim mjestima zavoda za javno zdravstvo popunjeni, bilo je neophodno uključiti i domove zdravlja, liječnike obiteljske medicine i pedijatre koji su stručno osposobljeni za obavljanje takvih zadataka“, zaključio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Odluka Ministarstva zdravstva da se od ponedjeljka testiranje pacijenata na covid-19 brzim antigenskim testovima (BAT) može obavljati i u ordinacijama liječnika obiteljske medicine potaknuta je na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ponajprije zbog sve većih potreba građana Hrvatske da se testiranjem utvrdi broj zaraženih osoba. 

Iz Ministarstva zdravstva ističu kako pritisak broja pacijenata koji imaju potrebu za testiranjem uvelike nadilazi trenutne kapacitete zavoda za javno zdravstvo u cijeloj zemlji, te bolničkih ustanova, pa je posve logična orijentacija na testiranje BAT-om bila prema domovima zdravlja i liječnicima obiteljske medicine, posebno onima koji imaju prostorne, organizacijske i kadrovske mogućnosti.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje pružit će svim domovima zdravlja i liječnicima obiteljske medicine svaku pomoć i potporu da u skladu sa svojim mogućnostima odgovore ovim potrebama aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj. 

"Prigovori koji dolaze od pojedinaca i dijela strukovnih udruga sigurno ne doprinose naporima svih u zdravstvenom sustavu da se na najbolji mogući način odgovori na zdravstvene potrebe građana Hrvatske", zaključuje se u priopćenju.

18.23

Luetić: Svaki četvrti pacijent u splitskome KBC-u je covid bolesnik

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić izjavio je u ponedjeljak kako je svaki četvrti pacijent u splitskome KBC-u covid bolesnik te da je ta zdravstvena ustanova opterećena tim pacijentima kao nijedna druga u Hrvatskoj.

Luetić je posjetio splitski KBC kako bi vidio kakvo je stanje u toj bolnici.

"Splitski KBC je kontinuirano opterećen pet mjeseci covid pacijentima i takvo opterećenje nema niti jedna druga bolnička ustanova u Hrvatskoj", istaknuo je, dodajući kako je u njemu trenutačno svaki četvrti pacijent covid bolesnik.

Po njegovim riječima, sadašnje funkcioniranje splitske bolnice nije normalno i ona ne može dugoročno tako funkcionirati.

Luetić je pozvao mjerodavne u Hrvatskoj da splitskome KBC-u kao ispomoć pošalju medicinske sestre iz drugih dijelova Hrvatske.

U vezi s trenutačnom epidemiološkom situacijom u Hrvatskoj i Zagrebu, rekao je da brojevi hospitaliziranih covid pacijenta padaju, osim Splita.

"Razlog tomu je multifaktorijalan, ali zasigurno tomu pridonosi najniža razina cijepljenosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji", dodao je Luetić.

Pohvalio je medicinsko osoblje u splitskome KBC-u, ocjenjujući kako, unatoč teškom stanju, postižu odlične rezultate.

Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović je istaknuo kako je 226 covid pacijenta trenutačno hospitaliziranih u toj zdravstvenoj ustanovi dosad najviše od početka pandemije.

"Od svih bolesnika u splitskome KBC-u 24 posto su covid pacijenti, i to je veliki izazov za našu bolnicu i zdravstveni sustav uopće", poručio je Meštrović.

Na novinarsku opasku kako se svaki dan u izvješćima Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije za umrle od covida navodi da su to osobe "s brojnim komorbiditetima" i upit je li u splitskome KBC-u umro ijedan covid pozitivan pacijent koji nije imao komorbiditete", Meštrović je odgovorio potvrdno.

 "Sigurno je bio takvih slučajeva, ali to su iznimke", rekao je i dodao da komorbiditeti nisu smrtonosni te da se s njima može živjeti. "Covid je uzrok pogoršanja kliničkog stanja pacijenta", rekao je Meštrović.

Dopredsjednica Hrvatske liječničke komore Vikica Krolo protivi se uvođenju brzih antigenskih testiranja u ordinacije obiteljske medicine.

"U cijeloj Hrvatskoj većina ordinacija obiteljske medicine nema epidemiološke prostorne uvjete za brzo antigensko testiranje", rekla je, dodajući kako je većina ordinacija i dosad obavljala brza antigenska testiranja, ali u manjoj mjeri, što će i daje činiti. Istaknula je da ordinacije ne mogu postati punktovi za testiranje.

"Treba povećati broj punktova za testiranje koji neće biti u ordinacijama", poručila je Krolo.

16.41

GRAD ZAGREB

U protekla 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 720 novozaraženih koronavirusom, a od posljedica zaraze preminulo je deset osoba, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljeni u ponedjeljak.

U Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obrađena su 1273 uzorka PCR testiranja, a 736 je nalaza bilo pozitivno.

Broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 164.612, što su 2204 osobe više, nego u nedjelju.

Služba za epidemiologiju uspješno je kontaktirala 661 oboljelu osobu, a mjera samoizolacije izrečena je za 63 osobe.

Od 661 covdom zaražene osobe 108 su kontakti ranije zaraženih, osam je doputovalo iz BiH, Italije, Španjolske i Slovenije, 39 ih je za sada negativne epidemiološke anamneze, a za 28 osoba obrada je u tijeku.

Za 475 osoba poslana je uputa o mjerama. Jedna je osoba izložena na radnom mjestu, a dvije u odgojno-obrazovnim ustanovama. 

Zbog pozitivnog nalaza kod 44 učenika i jednog nastavnika osnovnih te 14 učenika srednjih škola, izrečena je mjera samoizolacije za 328 učenika osnovnih i 83 učenika srednjih škola.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata novooboljeli su jedan korisnik i dva nezdravstvena djelatnika.

U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalazi 10 osoba.

Tijekom nedjelje na cijepnim punktovima Grada Zagreba ukupno su cijepljene 1982 osobe, od toga 219 prvom dozom. Na Cijepnom punktu Velesajam cijepljeno je 1297 osoba, od kojih 170 prvom dozom.

16.25

Meštrović: U KBC-u umrla medicinska sestra, smrt ne dovodimo u vezi s trećom dozom

Ravnatelj splitskog  KBC-a Julije Meštrović potvrdio je u ponedjeljak informaciju s društvenih mreža da je u toj zdravstvenoj ustanovi umrla medicinska sestra, ali kako je rekao, njezina se smrt ne može dovesti u vezu s trećim cijepljenjem.

"Ta osoba je preminula,  ali ne možemo je dovesti u vezu s cijepljenjem", rekao je Meštrović  odgovarajući na novinarski upit jesu li točne informacije koje kolaju društvenim mrežama da je u splitskom KBC-u umrla medicinska sestra (34) nakon treće doze cjepiva.

Na dodatna  novinarska pitanja je li napravljena analiza u vezi s tom smrti, Meštrović je odgovorio potvrdno,  dodajući da 

zasad ne postoji povezanost s dozama cijepljenja.

"Koliko je nama poznato, ne možemo reći da postoji veza  između cijepljenja  i tog tragičnog događaja",  rekao je  Meštrović odgovarajući na pitanja o smrtnom slučaju medicinske sestre u splitskom KBC-u.

16.22

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji osam je novooboljelih od 93 testirane osobe, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima pet je osoba iz Vukovara, dvije su iz Bogdanovaca te jedna iz Privlake.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo je 23.437 osoba, od kojih su 21.972 izliječene, a umrle su 394 osobe.

U županiji su na bolničkom liječenju 52 osobe, a u samoizolaciji 752.

Iz sustava zdravstva pozitivne su 64 osobe, a iz sustava obrazovanja 111 nastavnika i 305 učenika.

U samoizolaciji je 545 nastavnika i 911 učenika.

Komentari 137