Obavijesti

News

Komentari 6

Zapovjednik vojske 'Krajine' prijavljen zbog ratnog zločina

Zbog posljedica zlostavljanja, Zoran Mrvica je od zadobivenih ozljeda tijekom ranjavanja i fizičkog zlostavljanja preminuo na mjestu događaja...

VIDEO

Šibensko-kninska policija je zbog ratnog zločina protiv dvojice zarobljenih, ranjenih pripadnika hrvatskog MUP-a, počinjenog u mjestu Popovići u veljači 1993. prijavila Dragana Harambašića, tada 47-godišnjeg srbijanskog državljanina, komandanta 75. motorizirane brigade „RSK“.

MUP je objavio na svojim internetskim stranicama samo dob i svojstvo u kojem je osumnjičenik počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a neslužbeno se doznaje da je riječ o Draganu Harambašiću. Osumnjičeni je nedostupan hrvatskim tijelima kaznenog progona, a policija će protiv njega podnijeti posebno izvješće, kao nadopunu prijavi.

Sumnjiči ga se da 3. veljače 1993. nije reagirao kada su pripadnici njemu podređene brigade na Miljevcima, u mjestu Popovići, tijekom oružanog sukoba iz zasjede zarobili dvojicu pripadnika MUP-a, u to vrijeme 24-godišnjeg Zorana Mrvicu i 26-godišnjeg Šimu Mamuta te ih fizički i psihički zlostavljali.

Zbog posljedica zlostavljanja, Zoran Mrvica je od zadobivenih ozljeda tijekom ranjavanja i fizičkog zlostavljanja preminuo na mjestu događaja, dok je Šime Mamut, nakon zadobivenih ozljeda uslijed ranjavanja i fizičkog zlostavljanja još davao znakove života.

U teškom stanju Šimu Mamuta su pripadnici 75. motorizirane brigade vojske „RSK“-e odvezli u Oklaj, a potom u bolnicu u Kninu, gdje je 4. veljače 1993. zaprimljen na odjel Jedinice intenzivnog liječenja (JIL), gdje je od zadobivenih ozljeda isti dan preminuo.

Tijela Zorana Mrvice i Šime Mamuta su 29. srpnja 1993. razmijenjena u Otočcu posredstvom djelatnika UN-a.

Odjel ratnih zločina šibensko-kninske policije je u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom utvrdio da osumnjičeni, nakon zarobljavanja pripadnika MUP-a, nije spriječio njihovo tjelesno i psihičko zlostavljanje, a potom i usmrćivanje, iako je to bio dužan spriječiti i za to je imao moć i ovlasti.

Nepoduzimanjem mjera da se takvi zločini spriječe, suzbiju i kazne, osumnjičenik je pristao da njemu podređeni pripadnici postrojbe nastave s takvim postupanjima te je time potakao i ohrabrio njemu podčinjene pripadnike vojske da u to vrijeme na području grada Drniša, drniških i ružićkih sela počine ovakav zločin, kao i brojne druge ratne zločine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"