Obavijesti

News

Komentari 16

Zašto se u Hrvatskoj ne govori o pravima gejeva, žena i radnika u Katru? Zar nemamo što reći?

Zašto se u Hrvatskoj ne govori o pravima gejeva, žena i radnika u Katru? Zar nemamo što reći?

Dok se u Europi rapravlja o zabrani homoseksualizma i kažnjavanja gej osoba, o tisućama radnika poginulih na izgradnji stadiona i pravima žena u Katru, Hrvatska raspravlja o tome kako se pravilno deklinira Katar.

VIDEO

Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine bile su najpoznatiji povijesni primjer onoga što se danas naziva "sportswashingom". 

Represivni, zločinački, a kasnije i genocidni režim koji je u to vrijeme već bio otvorio koncentracijske logore i progonio Židove, želio je na najvećem sportskom natjecanju zaraditi međunarodno priznanje i popraviti reputaciju.

Katar još nije do toga došao, ali je zato Rusija bila na toj razini prije četiri godine.

Četiri godine nakon aneksije Krima, prvog otimanja tuđeg teritorija u Europi nakon Drugog svjetskog rata, Vladimir Putin ugostio je svjetske državnike i reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u nogometu, mnogi su se tada s njim srdačno družili (Kolinda Grabar Kitarović najsrdačnije), da bi četiri godine kasnije Putin izvršio vojnu agresiju na Ukrajinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao što je i Hitler tri godine nakon Berlina napao Poljsku.

Sportski svijet tada nije imao problem s Rusijom, kao što ga danas nema ni s Katrom.  

Niti ga je imao s Argentinom na Svjetskom prvenstvu 1978. koje je legendarni Johann Cruyff principijelno bojkotirao zbog vojne diktature u toj zemlji.

Dugine trake

Danas je Katar izložen kritikama europske javnosti i medija. Njemačka reprezentacija pozirala je pokrivenih usta prije utakmice (koju je izgubila), Danska prijeti istupanje iz FIFA-e, neke europske reprezentacije u zadnji tren odustale su od nošenja kapetanske trake u duginim bojama (u strahu od žutog kartona!), ali Hrvatska o tome nije ni razmišljala i upadljivo je o tome šutjela.

Tek se jučer u Hrvatskom saboru čula malo glasnija osuda katarskog režima, i to isprovocirana stankom za gledanje utakmice hrvatske reprezentacije. Pa je Ivana Kekin, zastupnica Nove ljevice, nabrojala razloge zašto je trebalo bojkotirati SP u toj zemlji.

Od zabrane homoseksualizma i kažnjavanja gej osoba, preko tisuća radnika poginulih na izgradnji stadiona i modernog ropstva, do niske razine prava žena u toj zemlji...

Dok Hrvatska raspravlja o tome kako se pravilno deklinira Katar.

Stavovi nogometaša

Od hrvatskih nogometaša ne može se očekivati da iznose svoje političke stavove, osim kad su ti stavovi režimski i domoljubni. Ponekad i antivakserski. Ali hrvatska politika upadljivo je zaobilazila problem sa zemljom koja višestruko krši ljudska prava, prava stranih radnika, kao i prava vlastitih građana drugog spola ili seksualne orijentacije.

Kao što se 2018. godine pretvarala da Putin nije upravo okupirao i anektirao teritorij suverene države i članice UN-a.

Pa ako je pitanje prava homoseksualaca i žena i dalje previše osjetljivo za zemlju pod utjecajem dominantne religije, gdje se gejeve još uvijek diskriminira ili stigmatizira, a žene doživljava kao "drugotne", zašto se makar ne raspravlja o pravima radnika?

Zato što su to migranti iz dalekih zemalja?

Eksploatacija radnika

Zbog čega se eksploatacija radnika ne apostrofira kao problem u zemlji u kojoj su radnici od samoupravljača došli do potplaćenih zaposlenika na udaru divljeg kapitalizma, bez sindikata i bez zaštite prava?

Ivana Kekin govori o bojkotu i to je nerealno očekivati.

Ali Katar je prilika da se otvori tema o ljudskim i radničkim pravima koja sve više dominira i u razvijenim društvima, a hrvatsko je jedno od takvih. Neće Hrvatska natjerati Katar da se promijeni, međutim mogla bi na katarskom slučaju izbrusiti vlastite stavove, vrijednosti i principe koji često kleknu pred kapitalom, novcem, energentima.

Jer i Katar ima plin, kao što ga je imao i Putin.

A Hitler je imao industriju, autoceste i sve moćniju vojsku.

Mučan razgovor

Hrvatska ne bi ništa riskirala raspravom o pravima gejeva, žena i radnika, samo kad se ta prava zapravo ne bi kršila i narušavala i u Hrvatskoj. Gdje gejevi po Ustavu ne smiju sklopiti brak i teškom mukom se bore za udomljavanje djece - kad im se lutke pale na fašniku - gdje žene manje zarađuju, manje participiraju u politici i biznisu, a istodobno su najviše izložene obiteljskom i drugom nasilju, a da mnogi radnici moraju bježati iz zemlje u potrazi za poštenom plaćom i radnim uvjetima.

Kad bi pričala o Katru, Hrvatska bi zapravo pričala o sebi.

I zato bi taj razgovor bio mučan.

Politika u sportu

Hrvatska politika šuti i na Orbanovo svojatanje teritorija, a ne može se složiti ni oko osude brutalne, nehumane i zločinačke ruske agresije na Ukrajinu, pa tako elegantno zaobilazi i probleme sa "sportswashingom" u zemlji koja se, poput previše drugih u današnjem svijetu, smatra drastičnom kršiteljicom ljudskih prava.

Onaj tko misli kako politika nema veze sa sportom, neka se slobodno obrati Katru i Vladimiru Putinu.

A ponekad i HDZ-u.  

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a