Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
8 komentara

Zastoj u Frankfurtu: Lufthansa zbog štrajka otkazala letove

Zbog štrajka šest najvećih zračnih luka, među kojima su i putnicima iz Hrvatske važne tranzitne luke poput Muenchena ili Frankfurta, zračni promet mogao bi kolabirati

Pixsell
Foto: Pixsell
8 komentara

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa u utorak je objavila da je otkazala 895 letova zbog štrajka organiziranog na poziv sindikata Verdi planiranog za srijedu. 

Štrajk radnika u javnom sektoru u utorak i srijedu u mnogim gradovima diljem Njemačke pogađa javni prijevoz, a u srijedu bi, zbog štrajka šest najvećih zračnih luka, među kojima su i putnicima iz Hrvatske važne tranzitne luke poput Muenchena ili Frankfurta, zračni promet mogao kolabirati

Lufthansa je ranije priopćila da iz zračne luke Muenchen neće polijetati interkontinentalni letovi, a broj letova na ostalim prometnim čvorištima će biti drastično smanjen. 

Za putnike u domaćem zračnom prijevozu je predviđen zamjenski prijevoz željeznicom, dok se za putnike na interkontinentalnim letovima traži rješenje.

Prilikom posljednjeg štrajka pilota na velikim je zračnim čvorištima, poput Frankfurta, Muenchena i Duesseldorfa, dolazilo do velikih problema zbog putnika iz azijskih zemalja, koji često za SAD lete preko Njemačke. Za njih, s obzirom da ne posjeduju vizu za EU, nije bio moguć smještaj u hotelima, nego su morali noćiti u provizornim spavaonicama na aerodromu.

Predstavnici kompanija koje upravljaju njemačkim zračnim lukama žestoko su kritizirali štrajk koji je, po njihovu mišljenju, potpuno neprimjeren, jer se radi o štrajku kojem je jedini cilj pritisnuti poslodavca prije nego što pregovori o povećanju plaća uopće počnu.

Predsjednik sindikata Verdi, Frank Bsirske, opravdao je štrajkove upozorenja uoči pregovora s poslodavcima zakazanih za četvrtak.

"Štrajkovi upozorenja imaju ulogu stvaranja pritiska kako bi došlo do ubrzanja pregovora i bržeg postizanja dogovora oko povećanja plaća", rekao je Bsirske.

Predstavnici gradova i općina kao poslodavci ponudili su povećanje plaća od tri posto, dok Verdi traži povišenje od šest posto.

Osim štrajka osoblja zračnih luka, štrajk jednog dijela od oko 2,14 milijuna zaposlenih u javnom sektoru pogodit će gradski prijevoz u mnogim gradovima, a ostat će zatvoreni i brojni vrtići i bolnice, a izostat će i odvoz smeća.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message