Obavijesti

News

Komentari 72

Marasović: Bolje da vanjske poslove vodi Srbin nego Pusić

Marasović: Bolje da vanjske poslove vodi Srbin nego Pusić
1

Marasović je utvrdio da u državnim institucijama od Vlade, Sabora, ministarstva ima toliko nacionalnih manjina da se institucije ne bi postidile da budu na Terazijama

VIDEO

Da vidimo je li strojevi rade, rekao je predsjednik sabora Josip Leko prije nego su zastupnici pistupili glasovanju. Ovoga puta elektronički sustav glasovanja prošao je na testu. Podsjetimo, prije tri tjedna novi sustav, za koji je plaćen 1,7 milijuna kuna zakazao je zbog problema sa softverom. Zastupnici su su bez problema izglasali dvije strategije i to industrijske te obrazovanja, znanosti i tehnologije. 

Sabor je s mjesta šefa Odbora za informiranje, informatizaciju i medije smijenio nezavisnog zastupnika Branka Vukšića, koji je istupio iz Laburista i za njegovog nasljednika imenovao Laburista Mladena Novaka. Toj odluci u Saboru usprotivio se reformist Petar Baranović.

- Ovo što se saborske zastupnike, koji su izašli izvan određene kontrole pojedinih stranačkih moćnika ili pojedinih opcija i stranaka marginalizira u radu Sabora i što ih se stavlja u situaciju da ih se izbacuje iz svih odbora je skandal sam za sebe. Odluka da se čovjeka koji je proveo svoj život u novinarstvu i koji je apsolutno stručan da participira u radu ovakvog Odbora miče samo zbog toga što više nije sastavni dio političke stranke situacija je koja je zabrinjavajuća. Politički obračuni, sravnavanje računa među političarima stavljamo ispred stručnosti i znanja, a samim time hrvatskoj javnosti šaljemo poruku da nam je strančarenje ispred kvalitetnog i odgovornog rada - upozorio je.

Pozvao je da se u budućnosti zastupnici dignu iznad politikantstva i strančarenja te da počnu odgovorno i stručno obnašati svoje dužnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Horvat (SDSS): Zar Matić misli da će slanjem djece u Vukovar postići efekt?

U velikoj vijećnici na raspravljalo se o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i trošenju novca za manjine u prošlogodišnjem proračunu. Mile Horvat (SDSS) osvrnuo se na uputu ministra branitelja Matića koji je učenicima svih 8. razreda propisao obavezu da na dva dana posjete Vukovar.

- Slažem se da treba odati pijetet žrtvama Vukovara, pa nitko nije zaboga protiv toga, ali zar gospodin Matić misli da će s ovim proizvesti pravi efekt? Rezolutno narediti moraš biti 2 dana tamo. Pa jel' to Kumrovec 1 i 2? Umjesto da se objasnilo roditeljima i da se reklo izvolite dajte djecu, ja vjerujem da bi efekat puno bio veći. Ovako imate otpor na istoku, ljudi kažu neće nama nitko narediti da dva dana djecu šaljemo tamo. Pa jel' to odgojna mjera? Jel' to govorimo o obrazovanju, o zaštiti, o obrazovanju nacionalnih manjina? - pitao je Horvat.

Replicirao mu je Boro Grubišić (HDSSB) koji dobrom smatra odredbu da učenici posjećuju "stratišta, svetišta i ratišta".

- Što imate protiv toga? - upitao je.

Kosor: Nezamislivo je da ima političara koji nisu bili u Koloni sjećanja

Grubišić je upozorio da nitko nije reagirao na činjenicu da osnovci iz nekih udžbenika iz povijesti uče da je Domovinski rat buknuo zbog povećanog otpuštanja Srba s posla i pojave radikalnih četničkih skupina u Srbiji. Nezavisna Jadranka Kosor ne vidi ništa lošeg u odlasku školaraca u Vukovar, a navela je da je kao ministrica branitelja nailazila na nevjerojatno neznanje, ne samo kod djece, nego i odraslih.

- Da zastupnike upitamo koliko je žrtava Ovčare nisam sigurna da bi svi točno odgovorili - uvjerena je Kosor.

Napomenula je da je Vukovar višeznačan simbol te joj je nezamislivo da ima političara koji nikad nisu bili u Koloni sjećanja. 

Marasović: Ja bi radije da Ministarstvo vanjskih poslova vodi jedan Srbin

U raspravi se postavilo i pitanje zapošljavanje predstavnika nacionalnih manjina. Horvat je ustvrdio da se na prste jedne ruke može nabrojati koliko je pripadnika manjina u deset godina zaposleno u državnom odvjetništvu te sudaca u pravosuđu.

- Zar mi nemamo pravo na participaciju u tako ozbiljnim poslovima? Zar mi nismo dio ovog sistema? Pa mi bi htjeli da budemo kičma ovog sistema, pozitivna zdrava kičma kroz intelektualne stvari, a ne kroz afere i kroz mržnje i kroz nekakve senzacionalističke stvari koje nam se stalno imputiraju - rekao je.

Uzvratio mu je Dujomir Marasović (HDZ) koji je ustvrdio da u državnim institucijama od Vlade, Sabora, ministarstva ima toliko nacionalnih manjina da se neke institucije ne bi postidile da budu na Terazijama.

- Ja bih više volio da Hrvatsku u Ministarstvu vanjskih poslova vodi jedan Srbin, a da vodi hrvatsku politiku, nego što ga vodi Vesna Pusić jer bi se to ministarstvo moglo nazvati Ministarstvo inostranih poslova, Terazije 2 po sadržaju kojega vodi - izjavio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora