Obavijesti

News

Komentari 215

Zastupnici neće raditi čak 10 dana zbog Dana neovisnosti

Zastupnici neće raditi čak 10 dana zbog Dana neovisnosti
1

Saborski zastupnici majstori su za slobodne dane. Neradni Dan neovisnosti, 8. listopada, uspjeli su pretvoriti u više od tjedan dana odmora.

VIDEO

Iako je predsjednik Sabora Josip Leko najavio da će zastupnici sjednice odrađivati u kontinuitetu i na način da plenarne sjednice traju od utorka do petka, iako je ranija praksa rad od srijede do petka, saborski zastupnici su si osigurali 10 dana nerada. Nakon dvomjesečne ljetne stanke na radnim mjestima okupili su se 18. rujna.

U tri tjedna rada odradili su 11 dana na zasjedanju, sedam u rujnu i četiri u listopadu. Za rujan će primiti punu plaću koja u prosjeku iznosi 16.000 kuna iako su u cijelom mjesecu radili samo sedam dana na zasjedanjima.

Uzme li se u obzir trošak bruto plaća 151 zastupnika, zastupnički paušal koji se mjesečno isplaćuje svima u iznosu od 1500 kuna, naknada za odvojeni život od 1000 kuna te troškovi stanovanja i režija, ispada da porezne obveznike zastupnici mjesečno stoje oko 4,4 milijuna kuna, a to znači da smo za svaki njihov radni dan u rujnu platili 630.000 kuna, odnosno dnevno 4100 kuna za svakog zastupnika.

Tu nisu uračunati troškovi prijevoza koji dobar dio zastupnika opravdava u saborskoj blagajni. Pojedini zastupnici, treba se priznati, radili su više jer su odrađivali sjednice saborskih odbora. Ipak, ostaje činjenica da su Dan neovisnosti pretvorili u mali godišnji odmor.

Na današnju svečanu sjednicu pozvani su svi zastupnici, ali tek će se vidjeti tko će se odazvati. HDZ-ovci su protestirali protiv stanke u radu, ali i što se Dan neovisnosti ne obilježava u utorak. Napominju da se zbog ovakvog načina rada zastupnike u javnosti percipira kao lijenčine i neradnike. Odgovor na pitanje zašto se ne radi idući tjedan treba postaviti čelniku Sabora i vladajućoj većini koja kroji dnevni red i odlučuje kada će se raditi, rekao je Gordan Jandroković (HDZ).

To je, navodi, tek jedan od problema. Drugo je, kaže, što odbori sve slabije rade i što na njima sve češće nema kvoruma jer predstavnici vladajućih ne dolaze na sjednice.

- Stanka je nepotrebna. Mislio sam da ćemo raditi do 15. prosinca jer je tako bilo najavljeno. Ali ne mogu snositi odgovornost za odluke SDP-a koji ne želi raditi - kaže Jandroković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 215
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.