Obavijesti

News

Komentari 3

Zastupnici prvi put glasovali u tri dvorane zbog epidemije

Zastupnici prvi put glasovali u tri dvorane zbog epidemije
1

Saborski zastupnici su u petak, između ostalog, izglasali izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sportu, Zakona o ovrhama na novčanim sredstvima...

VIDEO

Saborski zastupnici u petak su prvi put glasali smješteni u tri prostorije. Kako bi svi mogli glasovati, a istovremeno poštujući mjere o socijalnom distanciranju zbog epidemije korona virusa, dio zastupnika glasovalo je elektronski u sabornici, a dio ručno iz druge dvije dvorane pa su se glasovi zbrojili.

Tako su izglasali izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti sa 80 glasova za, 16 protiv te 21 suzdržanim. Ovim izmjenama se na popis zarazanih bolesti uvrštava i COVID-19, a proširuju se i ovlasti sanitarnih inspektora koji će moći narediti izolaciju u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru, dakle samoizolaciju, kao i stavljanje u organiziranu karantenu osobe koje ne poštuju propisane posebne i sigurnosne mjere.

Zakonom se propisuju i prekršaji za fizičke osobe te novčane kazne u iznosu od osam do 15.000 kuna ako prekrše sigurnosne mjere izolacije u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru i sigurnosne mjere stavljanja u karantenu.

Prema zakonskim izmjenama odluku o proglašenju epidemije zarazne bolesti donosit će Vlada, dok će ministar zdravstva biti ovlašten za donošenje odluke o proglašenju opasnosti od epidemije zarazne bolesti. Utvrđuje se također institucionalni model prema kojem stožer civilne zaštite djeluje i odlučuje u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pod neposrednim nadzorom Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastavni dio zakona postali su i amandmani Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a te Furija Radina da svaka županija bude ovlaštena procijeniti epidemiološku situaciju te prihvatljivost i izvedivost mjera na svom području, čime bi se omogućilo brže i efikasnije donošenje odluka vezanih za sprečavanje širenja epidemije. Ostale oporbene amandmane, kao primjerice SDP-ov da se ovlasti Stožera prebace na Vladu, vladajući su odbili.

Većinom glasova zastupnici su izglasali i izmjene Zakona o sportu, kojim se omogućuje pomoć sportskim klubovimai udrugama, odnosno naknada trenerima i sportskim organizacijama kako bi se ublažile posljedice zabrane provođenja sportskih natjecanja i okupljanja zbog koronavirusa.

Kao i za ostale radnike, predviđenim mjerama će se za sportske djelatnike koji imaju ugovor o radu moći zatražiti naknada od 3250 kuna za ožujak te 4000 kuna za travanj i svibanj. Izmjenama se osigurava i regularnost natjecanja u ovoj i idućoj sezoni omogućavanjem kraćeg roka od godinu dana za donošenje propozicija i sustava natjecanja.

Među ostalim, izglasali su i izmjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima kojima se predlažu mjere kako bi građani, kojima dio primanja odlazi na ovrhe, lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice zbog epidemije koronavirusa te se omogućava privremeni zastoj svih ovrha na novčanim sredstvima po računu fizičkih osoba. Time će se fizičkim osobama omogućiti raspolaganje svim primanjima koja primaju na račune u bankama. Regulira se i zastoj tijeka zatezne kamate za vrijeme trajanja posebnih okolnosti te one ne teku za vrijeme dok traju posebne okolnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a