News

Komentari 70

Zastupnici rade do petka pa se onda - mjesec dana odmaraju!?

Zastupnici rade do petka pa se onda - mjesec dana odmaraju!?

U studenom i prosincu odradit će ukupno 20 radnih dana. Stanka je propisana Ustavom, a njihov povratak na posao očekuje se nakon 15. siječnja iduće godine

Saborski zastupnici i ovoga tjedna rade od ponedjeljka do petka. Radni tjedan počinju raspravom o minimalnoj plaći. Do kraja tjedna plan im je raspraviti 32 točke dnevnog reda među kojima je i Zakon o udžbenicima, zbog kojeg je iskrilo među vladajućima. 


Za petak je predviđeno glasanje o raspravljenim zakonima. Nakon dva tjedna ‘udarničkog rada’ saborske zastupnike čeka mjesec dana odmora.

Radili su 20 dana

U studenom i prosincu odradit će ukupno 20 radnih dana. Stanka je propisana Ustavom, a njihov povratak na posao očekuje se nakon 15. siječnja iduće godine. Radili ili ne uredno primaju plaću koja u prosjeku iznosi 15.000 kuna. Za neto plaće 151 zastupnika svaki mjesec izdvaja se oko 2,2 milijuna kuna odnosno godišnje se za plaće troši 26,4 milijuna kuna. Uz plaću zastupnicima se svaki mjesec isplaćuje i paušal od 1500 kuna. Zastupnicima koji nisu iz Zagreba, Sabor plaća dio najma za stan i režije, a primaju i naknadu za odvojeni život od 1000 kuna. Ta naknada ne isplaćuje se u vrijeme ustavom propisanih stanki. Troškovi za dio stanarine i režija za zastupnike koji ne žive u Zagrebu, dnevnice, avione, hotele, naknade za odvojeni život u prvoj polovici godine iznosili su 5,1 milijuna kuna. Lani je taj trošak u istom razdoblju bio pola milijuna kuna manji, a na godišnjoj razini iznosio je 8,28 milijuna kuna. Koliko će taj trošak iznositi ove godine još nije poznato. 


Plaća i dodaci

I u vrijeme plenarnih sjednica zastupničke klupe su poluprazne iako je većina zastupnika uredno registrirana na radnim mjestima. Saborske klupe dobro se popune samo na glasanju kad vladajući moraju osigurati dovoljan broj ruku kako bi prošli zakoni koje je predložila vladajuća većina. Ni novčano kažnjavanje neopravdanog izostanka s posla nije natjeralo dobar dio zastupnika da se redovito pojavljuju na poslu. Onima koji ne pošalju ispričnice oduzima se 150 kuna za svaki neopravdani dan i to od zastupničkog paušala. Zastupnici nerad u Saboru često pravdaju obilaskom terena, no izuzev posljednja dva tjedna, na plenarnom zasjedanju tjedno provode tri radna dana pa ostatak tjedna mogu obilaziti teren koliko žele. Osim Ustavom propisanog odmora, zastupnici su dobro poznati kao majstori spajanja neradnih dana. Prije zimskog odmora imali su mini godišnji od 12 dana.

Najčitaniji članci