Obavijesti

News

Komentari 100

Zastupnici razvili ukrajinsku zastavu: Na nogama uz pljesak pozdravili veleposlanika

Zastupnici razvili ukrajinsku zastavu: Na nogama uz pljesak pozdravili veleposlanika

U Sabor su stigli i ukrajinski veleposlanik te predstavnici ukrajinske manjine. Zastupnici su ih pozdravili uz gromoglasan pljesak, a na Plenkovićev spomen Zelenskog razvili su i ukrajinsku zastavu

VIDEO

Premijer Andrej Plenković stigao je u Sabor izvijestiti zastupnike o stanju u Ukrajini. Tu su i ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič te predstavnici ukrajinske manjine, a zastupnici su ih pozdravili na nogama s gromoglasnim pljeskom.

- O ovim zločinima moramo više pričati i dijeliti istinu u ovom ratu. Moramo se zapitati hoće li Putin stati samo na Ukrajini i je li mu ona dovoljna. Bog i Hrvati, slava Ukrajini - poručio je na početku Suverenist Marko Milanović Litre u ukrajinskoj nošnji. 

UŽIVO: SJEDNICA SABORA

Četvrt stoljeća nakon Domovinskog rata, istaknuo je premijer, na europskom tlu ponovno bijesni rat. Ponovio je kako ruska invazija nije ničim izazvana. 

- Ovim neviđenim činom u kojem je Rusija napala suverenu državu pogaženi su sami temelji na kojima počiva današnja Europa, koja se zasniva na miru, demokraciji, slobodi i pravu. Hrvatska ovu agresiju najoštrije osuđuje i izražava svoju punu potporu ukrajinskom narodu koji u ovim teškim trenucima još jednom gine za europske vrijednosti, kao i predsjedniku Zelenskom i premijeru Šmihalu, koji se sa svojim narodom hrabro suprostavljaju ovoj suludoj agresiji - poručio je.

Zastupnici pljeskom i razvijanjem ukrajinske zastave pozdravili i Zelenskog

Na spomen ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zastupnici su se ponovno digli na noge, zapljeskali te razvili ukrajinsku zastavu. Na granice s Ukrajinom već je, rekao je premijer, pristiglo gotovo 700.000 izbjeglica, a u Hrvatsku ih je ušlo oko 600.

Veleposlanik Ukrajine u Saboru pozdravljen velikim pljeskom i zastavom Ukrajine

'Ovdje nema zaraćenih strana, postoji samo agresor i žrtva'

- Čestitam svim zastupnicima na jedinstvu koji ste pokazali prilikom usvajanja Deklaracije o Ukrajini i osudili agresiju Rusije. Ova kriza će najvjerojatnije potrajati i da bismo mogli pružiti potporu ukrajinskom narodu važno je da sačuvamo ovo političko jedinstvo, Ukrajina to od nas očekuje i zaslužuje. Posrijedi je rat Davida i Golijata - istaknuo je premijer.

Nakon što je Kremlj tjednima uvjeravao da ne sprema nikakav napad već da je posrijedi samo vojna vježba, danas su svi svjesni da je bila riječ samo o obmani, naglasio je. 

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO UKRAJINCI BRANE ULAZ U GRAD

- Posebno je ciničan izgovor za napad prozivanjem ukrajinskih demokratskih vlasti za genocid nad stanovništvom separatističkih pokrajina na istoku zemlje, za nacizam i za ugrožavanje sigurnosti Rusije.Osobito je zastrašujuće što je sam ruski predsjednik u svojoj najavi agresije negirao postojanje ukrajinskog naroda, njegove države i njegovog prava na samostalno odlučivanje o svojoj sudbini. To je, nažalost, obrazac koji smo već vidjeli 1989. na Kosovu u ustima Slobodana Miloševića, čiji politički nasljednici i danas odbijaju jasno osuditi rusku invaziju, a nadaju se ipak ulasku u EU - rekao je naglasivši kako moraju znati da to tako ne ide jer se EU temelji na zajedničkim vrijednostima mira, demokracije i slobode. 

- Svima onima koji traže opravdanja za napad na Ukrajinu, koji relativiziraju isključivu odgovornost Rusije, treba jasno reći da ovdje nema zaraćenih strana, već agresor i žrtva. I u Hrvatskoj ima onih koji nisu na vrijeme prepoznali prijetnje miru u Europi, ali sam uvjeren da danas više nemaju dilema - poručio je.

'Putin je u ratu s djecom': Ruska policija privela djecu jer su polagali cvijeće za Ukrajinu
'Putin je u ratu s djecom': Ruska policija privela djecu jer su polagali cvijeće za Ukrajinu

Podsjetio je na sankcije koje su uvedene Rusiji. 

-  U proteklih nekoliko dana na razini lidera EU donijeli smo niz odluka i sankcija kojima smo se odlučili suprotstaviti Rusiji. Zabranili smo sve transakcije sa Središnjom bankom Rusije, što joj onemogućava raspoređivanje ruskih međunarodnih monetarnih pričuva i značajno će smanjiti mogućnosti financiranja ruskog gospodarstva, a time i sposobnost financiranja agresije. Usto zamrznuta je imovina Središnje banke Rusije u inozemstvu. Istu mjeru donijele su države članice skupine G7, koja okuplja sedam najvećih gospodarskih sila - rekao je.

'Ovo je tek početak i u pripremi su nove sankcije, u pripremi je i proširenje sankcija na Bjelorusiju'

Povrh toga, dodao je, sedam ruskih banaka isključeno je iz SWIFT-a, globalnog sustava plaćanja, koji omogućuje nesmetan i brz transfer novca preko granica, što će značajno otežati ruski uvoz i izvoz.

- Unatoč svojoj veličini, bruto domaći proizvod Rusije nije veći od BDP-a zemalja Beneluxa, a već sada su suočeni s padom vrijednosti ruske rublje za 30 posto. Isto tako, u inozemnim bankama blokirana je imovina gotovo 500 ruskih oligarha i političkih dužnosnika. Na razini EU zabranili smo korištenje zračnog prometa svim ruskim zračnim prijevoznicima i poslovnim letovima - rekao je premijer dodavši kako je do daljnjega obustavljena i industrijska, kulturna i znanstvena suradnja između EU i Rusije. 

- Ovo je tek početak i u pripremi su nove sankcije - naglasio je. 

Zabranit će se, nastavio je, emitiranje globalnih ruskih televizija, koje svojom propagandom i opravdavaju agresiju na Ukrajinu i šire dezinformacije.

- Sankcije su ponajprije usmjerene na donositelje odluka, a ne na ruski narod. Isto tako, zbog sudjelovanja Bjelorusije u agresiji na Ukrajinu, u pripremi je i proširenje sankcija i na tu zemlju. U tu svrhu Vlada je osnovala Stalnu skupinu za primjenu i praćenje provedbe sankcija, Krizni tim za provedbu plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom, kao i Stručno povjerenstvo za praćenje sigurnosti opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata - rekao je Plenković.

Najmanje 21 poginulki i 112 ranjenih u granatiranju Harkiva
Najmanje 21 poginulki i 112 ranjenih u granatiranju Harkiva

Istaknuo je i kako je Hrvatska poštanska banka preuzela Sberbanku. 

- Nema više panike. Svi depoziti građana i tvrtki sigurni su i dostupni. Time smo još jednom potvrdili da štitimo građane i poduzetnike te financijsku stabilnost Hrvatske i tako ćemo raditi i ubuduće - rekao je. 

Hrvatska mora pokazati solidarnost s ukrajinskom narodom, koji je žrtva agresije, naglasio je.

- Usvojili smo paket mjera konkretne podrške Ukrajini. Tim mjerama podigli smo naš stupanj pripravnosti za mogući prihvat ukrajinskih izbjeglica i osigurali nove smještajne kapacitete, u čemu Hrvatska ima veliko iskustvo. Odlučili smo Ukrajini poslati pomoć u zaštitnoj i obrambenoj opremi - rekao je. 

Uz odlučnost i solidarnost, dodao je Plenković, treće načelo kojim se Hrvatska u ovoj krizi vodi je i jedinstvo s partnerima u Europskoj uniji, ali i saveznicima u  NATO-u.

- Ova agresija na Ukrajinu pokazala je da EU treba ostvariti svoju energetsku autonomiju. U ovom trenutku traže se alternativni pravci nabave plina. Ova agresija pokazala je i važnost jačanja i modernizacije naših obrambenih sposobnosti, ponajprije u okviru NATO-a, ali i na razini EU. Ovakva situacija, mislim da i zadnjeg skeptika razoružava u argumentaciji da li nam trebaju višenamjenski borbeni avioni, kao i borbena vozila pješaštva Bradley - istaknuo je premijer. 

'Slava Ukrajini'

Završili kao na Trpinjskoj cesti: Ruski tenkovi ušli u predgrađe Kijeva, Ukrajinci su ih dočekali
Završili kao na Trpinjskoj cesti: Ruski tenkovi ušli u predgrađe Kijeva, Ukrajinci su ih dočekali

Upozorio je kako će ruska agresija na Ukrajinu imati dalekosežne posljedice za Europu i svijet te nadilazi pitanje tih dviju zemalja.

- Mi smo uz Ukrajinu i ukrajinski narod jer danas o sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe i svi temelji poretka na kojem funkcionira moderni svijet - rekao je premijer istaknuvši ponos prema hrvatskom narodu koji su odmah stali na pravu stranu. 

-  Slava Ukrajini - zaključio je. 

Zastupnici su se ponovno digli na noge i zapljeskali. 

'Šaljemo poruku svima da mudro zbore i da se suzdrže od bilo kakvih incidenata'

Hrvatska je danas sigurna, dodao je premijer, ali službe budno prate situaciju u okruženju. 

- Naša je politika politika mira i razvijanja dobrosusjedstva, podrške tim zemljama da ispune kriterije prema EU i prema NATO-u. Sve službe itekako vode računa o budnosti i što se zbiva u našem okruženju, Hrvatska je danas sigurna i ne bismo htjeli vidjeti prelijevanje ovog sukoba u zemlje u našem okruženju. I šaljemo političku poruku svima da mudro zbore i da se suzdrže od bilo kakvih incidenata - poručio je. 

Crna Gora odlučila podržati sankcije protiv ruske invazije
Crna Gora odlučila podržati sankcije protiv ruske invazije

'Nedvosmisleno osuđujem Dodikov stav o ukrajinskim braniteljima'

Zastupnik Zeleno-lijevog bloka, Bojan Glavašević, osvrnuo se na Milorada Dodika, koji je ukrajinske branitelje nazvao naoružanom bandom.

- Što se tiče stava Dodika o ukrajinskim braniteljima, ja ga nedvosmileno osuđujem - rekao je premijer.

SDP-ova Andreja Marić upitala ga je, obzirom na realnu opasnost od nuklearnog rata i da su građani već pohrlili u ljekarne po jod koji se može dobiti samo na recept, je li naš zdravstveni sustav spreman i jesu li pripremljene upute. 

- Ministar zdravstva je oformio ekspertnu radnu skupinu koja će voditi računa upravo o svim ovim aspektima, prije svega o tome da osiguramo adekvatnu zdravstvenu skrb koja će sigurno biti potrebna onima koji dođu iz Ukrajine. Što se tiče prijetnji nuklearnim oružjem, ja se iskreno nadam da do takvog scenarija neće doći jer to bi onda bio doslovno kraj svega što poznajemo kao svijet u ovom trenutku. Vodit ćemo računa da Ministarstvo zdravstva vodi skrb o svim elementima u slučaju svih scenarija, ali nadam se da do ovoga neće doći - rekao je Plenković.

I predsjednica Radničke fronte, Katarina Peović, upitala je što je Vlada učinila po pitanju zaštite hrvatskih građana u slučaju nuklearnog napada, obzirom da je i nama Putin zaprijetio, kao i svima koji su pružili pomoć Ukrajini te razgovara li sa slovenskom stranom o protuzračnoj obrani obzirom na nuklearku Krško. Plenković ju je zamolio da ne širi paniku.

- Mene su obavjestili da ste vi bili jedina u Saboru koja nije bila za Deklaraciju o Ukrajini. Sustav Civilne zaštite je budan, pripravan, eskpertna skupina u Ministarstvu zdravstva također, sve ostale isto. Komunikacija sa Slovenijom po pitanju Sberbanke, političkog stava, svih mogućih aspekata ove krize je praktički više puta na tjednoj razini - rekao je.

Peović mu je odgovorila kako ona nije bila protiv Deklaracije nego suzdržana.

Obzirom da je HPB preuzeo Sberbank Hrvatska, a ruski Sberbank je najveći dioničar Fortenova grupe, bivšeg Agrokora, predsjednica Kluba Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić upitala je premijera hoće li država iskazati interes za kupnjom udjela u slučaju propasti Sberbanke Rusija. 

- U stalnom smo kontaktu s Upravom Fortenova grupe. U ovom trenutku oni su sasvim stabilni i kada je riječ o likvidnosti i vlasničkoj strukturi. Ova Sberbanka nije ista ona koja je vlasnik i u ovom trenutku je poslovanje Fortenove u cijelosti funkcionalno, bez ikakvih poteškoća - rekao je Plenković. 

Nenaoružani Ukrajinci blokiraju put do najveće nuklearke...
Nenaoružani Ukrajinci blokiraju put do najveće nuklearke...

HDZ-ov Mario Kapulica kritizirao je predsjednika Zorana Milanovića istaknuvši kako je prije samo 15 dana ismijavao mogućnost ruske agresije.

- Bilo je onih na hrvatskoj političkoj sceni koji su imali znatno drugačije stavove od potpuno ispravnog stava Vlade. Ovo je trenutak u kojem moramo dati priliku i onima koji nisu bili dovoljno precizni da se svrstaju na pravu stranu i da osiguramo jedinstvo. Bilo je ispada, loših procjena i loše izrečenih rečenica. Pozivam sve da budemo jedinstveni u razdoblju koje je pred nama, koje će biti teško i dugotrajno - rekao je premijer.

Svi zastupnici daju podršku Ukrajini i postupcima koje provodi Vlada. 

- U uobičajenoj situaciji vjerojatno bi poneka otrovna strelica poletjela s moje strane prema vama i s vaše prema meni, fasovao bi Hajdaš Dončić, ali ovo nije uobičajena situacija. Situacija je takva da države donose odluke koje nismo mogli ni zamisliti - istaknuo je SDP-ov Arsen Bauk. 

Vidović Krišto o domaćim temama i aferama ministara

Nezavisna Karolina Vidović Krišto prošlog je tjedna podržala Deklaraciju o Ukrajini, čime daje i podršku ukrajinskom narodu, ali danas ju je naživciralo što premijer podnosi izvješće o ratu u Ukrajini, na koji, kaže, Hrvatska nema nikakvog utjecaja, a dok imamo svojih problema. Pa se osvrnula na domaće teme. 

- Sam naziv ovog izvješća govori o dezorijentiranosti vaše Vlade jer podnosite izvješće o stanju u Ukrajini, a o stanju u Hrvatskoj ne. Podsjećam vas da vas plaćaju hrvatski građani i njima odgovarate. Jučer je objavljeno da vam je još jedan ministar pod istragom, prije dva tjedna vam je jedan uhićen, po svim demokratskim uzusima vi ste već davno trebali podnijeti ostavku - naglasila je. 

HDZ-ovci su odmah skočili na noge i poručili joj kako to sad nije tema pa im je predsjednik Sabora Gordan Jandroković podijelio opomene jer su koristili povredu Poslovnika za repliku.

Plenković: Sberbank je kupljen za 71 milijun kuna. Aladrović? Proučit ću to kad stignem...
Plenković: Sberbank je kupljen za 71 milijun kuna. Aladrović? Proučit ću to kad stignem...

Mostov Nino Raspudić im je odgovorio kako im neće dopustiti da ukrajinsku tragediju koriste kao smokvin list za kriminal i korupciju u Hrvatskoj. Opomenu je dobio i on.

- Vaša izlaganja su poznata, ona su štetočinska, neistina, optužujuća, klevetnička, neprimjerena, s promašenom temom i bez argumenata, ne znam tko vam ih piše jer svi pričaju da vi ne pišete baš ništa od ovog što čitate. Ja ću vam reći što smo mi napravili, za razliku od vas koja niste napravili ništa.Imate 10,4 posto rasta BDP-a u 2021., plaće 7489 kuna, dovoljno cjepiva,  najbolju turističku sezonu, u četiri dana riješenu likvidaciju i propast Sberbanke. Mi radimo, vi opstruirate, mi pobjeđujemo, vi gubite - poručio je premijer zastupnici Vidović Krišto, koja se obrušila na predsjednika Sabora. 

- Način na koji vi vodite sjednicu u kontekstu parlamentarizma je dno dna - rekla je i poručila mu da je dužan opomenuti premijera zbog vrijeđanja.

- Premijer je rekao istinu, nije vas vrijeđao - odgovorio je Jandroković. 

Mostovu Mariju Selak Raspudić, koja ga je pitala što je mislio kad je rekao da je podignut stupanj pripravnosti Hrvatske vojske, premijer je nazvao Milanovićevom glasnogovornicom.

- HV je podigla prvi stupanj zaštite. Što mislite da bi HV, policija, obavještajna agencija, vojno-sigurnosno obavještajna agencija trebali u ovim okolnostima raditi? Da možda odu na Sejšele, odu svi na godišnji odmor, zatvore oči, pokriju se jastukom i prave se da se ništa ne događa? To lovljenje na formulacije... Mislim da smo odgovorni sa svime što radimo, a vi ako iz toga hoćete tražiti svojih 10 sekundi pažnje, to je vaše pravo - rekao je. 

U obranu je stao i nezavisni Hrvoje Zekanović zamolivši Raspudiće i Vidović Krišto da ostanu i dalje na Marsu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Raskol u Kijevu. Kličko oštro napao Zelenskog zbog grešaka: Ne može se zauvijek lagati...
'SAD PLAĆA ZA GREŠKE'

Raskol u Kijevu. Kličko oštro napao Zelenskog zbog grešaka: Ne može se zauvijek lagati...

"Previše je informacija koje nisu odgovarale stvarnosti", kazao je 52-godišnji bivši svjetski boksački prvak, optuživši ukrajinskog predsjednika za "pogreške"...

Evo kako je Henry Kissinger još 2014. godine isplanirao rješenje za ukrajinsku krizu i Ruse
MAJSTOR I ŠEGRT

Evo kako je Henry Kissinger još 2014. godine isplanirao rješenje za ukrajinsku krizu i Ruse

"Ukrajina bi trebala biti slobodna formirati bilo koju vladu u skladu s izraženom voljom svog naroda", ali i "pažljivo izbjegava institucionalno neprijateljstvo prema Rusiji", pisao je dugogodišnji Putinov pouzdanik...
Ruskinja prijavila 1.400 ljudi zbog kritiziranja rata u Ukrajini: 'Nije mi ih žao. Osjećam radost'
'IMAM DOSTA POSLA'

Ruskinja prijavila 1.400 ljudi zbog kritiziranja rata u Ukrajini: 'Nije mi ih žao. Osjećam radost'

Otkako su uvedeni novi zakoni o cenzuri, prema neovisnoj ruskoj skupini za ljudska prava OVD-Info, otvoreno je više od 8000 postupaka protiv osoba optuženih za diskreditiranje ruske vojske