Obavijesti

News

Komentari 38

Zastupnici žele Josipovićevo pismo: 'Dobit ćete primjerak'

Zastupnici žele Josipovićevo pismo: 'Dobit ćete primjerak'
1

Zastupnici su zbog predsjednikova pisma Leki zatražili stanku u Saboru, no dobili su priliku odmah govoriti. Smatraju da trebaju dobiti uvid u sadržaj tog pisma

VIDEO

Pismo predsjednika države Ive Josipovića adresirano na predsjednika Sabora Josipa Leku razlog je zbog kojih je šest klubova tražilo stanku na današnjoj saborskoj sjednici. No, Leko je predstavnicima klubova dopustio da odmah govore. 

Zastupnici su tražili na uvid Josipovićevo pismo smatrajući da to ne može ostati samo između predsjednika države i predsjednika Sabora, već da je upućeno svim zastupnicima. 

Leko će u četvrtak svakome dati primjerak pisma

Leko im je obećao da će u četvrtak na klupe svaki od njih dobiti primjerak te da će se tada znati datum održavanja sjednice Predsjedništva Sabora, odnosno hoće li biti u petak ili idući utorak. 

No, osim što ih zanima sadržaj pisma, zastupnici su se pitali ne služi li ono za kampanju predsjednika Josipovića.

Dragutin Lesar (Laburisti) podsjetio je da su u saborskoj proceduri tri prijedloga izmjene izbornog zakonodavstva, ali Vlada na njih još nije dala svoje mišljenje.

- Način da se tome odupremo u Saboru je da otvorite plenarnu raspravu bez mišljenja Vlade i tako izvršimo dodatni pritisak - kazao je Lesar.

'Ako ne prihvatimo što narod od nas traži, mi ćemo se odnaroditi'

Josip Salapić (HDSSB) podsjetio je na prikupljene potpise građanske inicijative "U ime obitelji" za promjenom izbornog zakonodavstva te napominje da je, bez obzira je li prikupljeno dovoljno ili ne, to treba biti dovoljan signal Saboru da sam krene u izmjene zakona.

- Ako mi sami ne prihvatimo to što narod od nas traži, bez obzira na brojku koliko ima potpisa, mi ćemo se sami odnaroditi, a predstavljamo narodni parlament - upozorio je Salapić.

Mlakar: Josipović sad otkriva teme o kojima je šutio pet godina

Davorin Mlakar (HDZ) pismo predsjednika Josipovića vidi kao pomoć u predizbornoj kampanji jer je po isteku mandata odlučio se dopisivati s drugim institucijama i otkrivati teme o kojima je šutio gotovo pet godina. Otvaranje pitanja preferencijalnog glasovanja također je zakašnjelo navodi Mlakar i podsjeća da je na inicijativu Vlade HDZ-a uvedeno u zakonodavstvo za prve izbore za Europski parlament.

- Predsjednik nije ništa uveo. Predsjednik se poslužio u javnosti prihvaćenim temama da bi skrenuo pozornost na sebe i na svoju predizbornu kampanju i to je bit ove teme o kojoj govorimo - izjavio je.

Pupovac: Zašto je tema preferencijalnosti sudbinsko pitanje?

Da postoji mogućnost da se Sabor zloupotrebljava u vrijeme predizborne kampanje upozorio je i Milorad Pupovac (SDSS).

- Razumio bih da je predsjednik Republike ovo pitanje uputio u vrijeme nereda u Vukovaru. Nije to uradio. Da je sazvao i uputio pismo Vladi povodom ekonomske situacije koju imamo u zemlji koja ugrožava elementarnu sigurnost, ne građana nego države, ja bih razumio i to pismo. Ali nije to uradio. Uradio je to na temu preferencijalnosti. U čemu je tema preferencijalnosti sudbinsko pitanje stabilnosti političkog sistema Hrvatske - pitao je Pupovac.

Predsjednik Sabora Leko poručio je da Sabor nije ovisan o drugim institucijama niti će biti, ali da je vezan načelom vladavine prava.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.