News

Komentari 47

'Zatražio sam da se ispitaju slučajevi cijepljenja preko reda'

'Zatražio sam da se ispitaju slučajevi cijepljenja preko reda'

Svi oni pojedinci koji su iskoristili pravo cijepljenja na štetu drugih morat će se suočiti s moralnom odgovornošću pred hrvatskom javnošću, kaže Beroš

Nakon što se već par dana vrti afera o cijepljenju preko reda, prvo s rektorom Borasom i njegovom suprugom, potom Lukom Burilovićem, te još nekih ljudi, na Facebooku se oglasio Vili Beroš. Još jednom je osudio cijepljenje na štetu drugih i pozvao da se slučajevi istraže. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Planom cijepljenja protiv covid-19, kojeg je usvojila hrvatska Vlada, osigurano je svakom punoljetnom građaninu naše zemlje besplatno cjepivo, te je određeno koje skupine građana imaju prednost u cijepljenju. Nositelj programa cijepljenja je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a za provedbu su zaduženi županijski zavodi za javno zdravstvo te za Grad Zagreb Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji su dužni voditi računa o poštivanju redoslijeda cijepljenja. 

Sva opravdana odstupanja od utvrđenih prioriteta potrebno je obrazložiti, kao što su to bili slučajevi cijepljenja u Sisačko-moslavačkoj županiji poslije potresa u zaštiti zdravlja osoba koje su se tamo nalazile u to vrijeme. No, svi slučajevi prekorednog cijepljenja, poput onih koji se ovih dana navode u medijima, zaslužuju najoštrije osude, posebno ako je time netko od građana zakinut za svoje pravo. 

Ministarstvo zdravstva zatražit će da se ispitaju svi takvi slučajevi, a od svih onih koji su zaduženi za provedbu cijepljenja da se pridržavaju utvrđenih prioriteta. Svi oni pojedinci koji su iskoristili pravo cijepljenja na štetu drugih morat će se suočiti s moralnom odgovornošću pred hrvatskom javnošću.

Najčitaniji članci