Obavijesti

News

Komentari 14

Zatvara se Plomin 2! Posljednja termoelektrana na ugljen u RH

Zatvara se Plomin 2! Posljednja termoelektrana na ugljen u RH

Hrvatska do sada nije točno definirala zakonski rok za prestanak korištenja ugljena, ali s obzirom na niskougljične strategije može se iščitati da je to 2040. godine

VIDEO

Europa sve više apelira na korištenje obnovljivih izvora energije te sukladno tome Hrvatska Vlada je planira ubrzati prestanak energetskog korištenja ugljena. Naime, kako doznaje Jutarnji List trenutak kada bi Hrvatska trebala izbaciti fosilna goriva trebao bi biti u razdoblju  između 2030. i 2035. godine.

Države članice EU odustajanje od korištenja ugljena smatraju ključnim prvim korakom u borbi za radikalno smanjenje emisija ugljikovog dioksida te sprečavanje klimatskih promjena. S obzirom da Hrvatska kreće ranije nego je planirano u ta pothvat može stati bok uz bok  razvijenim državama članicama.

Mnoge države s godinama se obvezuju na prestanak korištenja ugljena.  Španjolska i Sjeverna Makedonija obvezale su se prestati koristiti ugljen do 2030. godine, Rumunjska do 2032., Crna Gora do 2035.,a Bugarska do 2038. godine. Njemačka ugljen prema trenutnom planu prestaje koristiti 2038. godine.

Hrvatska do sada nije točno definirala zakonski rok za prestanak korištenja ugljena, ali s obzirom na niskougljične strategije može se iščitati da je to 2040. godine. Upravo taj rok definiran je i saznanjem da životni vijek elektrane Plomin 2 te godine prestaje. Prisjetimo se to je jedina termoelektrana na ugljen u Hrvatskoj.

Termoelektrane na zapadnom Balkanu odnose na tisuće života
Termoelektrane na zapadnom Balkanu odnose na tisuće života

S obzirom na stanje očekivano je i ranije gašenje i prestanak s radom.

Osim utjecaja na okoliš, članice EU s godinama su shvatile kako rad termoelektrani na ugljen često nije isplativ. No, to se najviše odnosi na rapidan rast cijena ugljikovih emisija.

Mnoge velike svjetske financijske institucije potiču borbu protiv klimatskih promjena te su praktički prestale s financiranjem projekata vezanih uz energetsko korištenje ugljena.

Naime, gašenje termoelektrane Plomin 2 nije njen kraj. HEP planira ishodila novu okolišnu dozvolu na temelju koje bi ta elektrana - nakon rekonstrukcije - mogla raditi daljnjih petnaest do dvadeset godina, pri čemu bi se vjerojatno koristila alternativna goriva - kao što je biomasa ili neka vrsta goriva iz otpada.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...