Obavijesti

News

Komentari 26

'Zatvaranjem balkanske rute problem migranata nije riješen'

'Zatvaranjem balkanske rute problem migranata nije riješen'
1

Njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Alexis Cipras žestoko su kritizirali odluku o zatvaranju balkanske rute: 'Situacija mora biti riješena trajno i održivo'

VIDEO

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je u razgovoru za javni servis MDR kritizirala zatvaranje tzv. balkanske rute ističući da problem mora biti riješen u dogovoru sa svim članicama Europske unije, dok je njezin grčki kolega Alexis Cipras u srijedu navečer također žestoko kritizirao takav dogovor.

'Jedna odluka ne riješava problem'

"Problem nije riješen nakon što se donese jedna odluka", rekla je Angela Merkel za radio MDR kritizirajući odluku zemalja uzduž tzv. balkanske rute da zatvore svoje granice za prolaz izbjeglica.

"Situacija mora biti riješena trajno i održivo", rekla je Merkel ukazujući na dogovor s Turskom. Njemačka kancelarka je kritizirala činjenicu da je odluka donesena bez Grčke i naglasila kako se mora pronaći rješenje koje će pomoći svim 28 članicama EU-a.

"Ako nam ne pođe za rukom s Turskom pronaći trajni i održiv problem Grčka neće biti u stanju dugotrajnije se nositi s teretom izbjeglica", rekla je Merkel.

'Na ovaj način Europska unija nema budućnosti'

Cipras je rekao da na ovaj način Europska unija nema budućnosti, krizirajući također jednostranu odluku EU-a zbog koje je u Grčkoj trenutno zaustavljeno više desetaka tisuća izbjeglica.

Merkel je ustvrdila da zbog zatvaranja tzv. balkanske rute trenutno mnogo manje izbjeglica dolazi u Njemačku ali je ukazala na to da to nije rješenje jer se sad s izbjegličkim teretom Grčka mora nositi sama.  

"Nedopustiv je stav koji ide u smjeru da se u 27 zemalja riješimo problema i lijepo se opustimo i samo jednu zemlju ostavimo na cjedilu s njezinim problemima", rekla je Merkel aludirajući na Grčku.

Dodatni problem stvara tursko stajalište da neće natrag primati migrante koji se već nalaze na grčkim otocima što je u četvrtak rekao i turski ministar za europske poslove Volkan Bozkir.

"Turski prijedlog ne odnosi se na migrante koji se trenutačno nalaze na grčkim otocima", rekao je ministar u razgovoru za provladinu agenciju Anadoliju, dodajući da se readmisija neće kretati u milijunima već u desecima tisuća osoba.

Alfano: Italija i Albanija nastoje spriječiti novu migracijsku rutu

Italija s Albanijom radi na tome da se spriječi preusmjeravanje migrantske rute kroz njihove zemlje, sad kad je balkanska ruta zatvorena, rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano, iako je dodao da nema dokaza da se takvo nešto događa.

"Ako postoji priljev iz Turske na balkansku rutu te ako podignuti zidovi sprečavaju migrante da tim putem idu prema sjevernoj Europi, logika govori da bi se mogla otvoriti ova ruta (preko Albanije)", rekao je Alfano uoči razgovora sa svojih 27 kolega u Bruxellesu.

Ministar je kazao da ovih dana namjerava posjetiti Albaniju kako bi dvije zemlje zajedno radile na tome da se "učini sve što je moguće" i spriječi ilegalna imigracija.

Povjerenik EU-a za migracije Dimitris Avramopulos u međuvremenu je upozorio da je zatvaranje granica duž zapadne balkanske rute stvorilo "humanitarnu krizu koja prijeti da postane humanitarna katastrofa" u Grčkoj. 

Ministri unutranjih poslova EU-a danas u Bruxellesu razgovaraju o migrantskoj krizi.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...