Obavijesti

News

Komentari 0

Završni dan drugog kruga predsjedničkih izbora u Češkoj

Završni dan drugog kruga predsjedničkih izbora u Češkoj

Predsjednička dužnost u Češkoj Republici uglavnom je ceremonijalna, no šef države imenuje vladu i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga

VIDEO

Birališta u Češkoj otvorena su u subotu, završnog dana drugog kruga predsjedničkih izbora u kojem se za dužnost šefa države natječu bivši zapovjednik češke vojske Petr Pavel i bivši premijer Andrej Babiš.

Umirovljeni 61-godišnji general Petr Pavel, koji je radio u NATO-u i kandidirao se kao nezavisni kandidat, ima potporu češke vlade desnog centra, prozapadno je orijentiran i podupire pomoć Ukrajini.

Kandidirao se na platformi da njegova srednjoeuropska zemlja ostane čvrsto ukorijenjena u Europskoj uniji i NATO-u, te da podupire daljnju vojnu pomoć Ukrajini protiv ruske invazije.

Pavel također podržava usvajanje zajedničke valute eura, korak koji je godinama bio u pozadini, i progresivnu politiku poput homoseksualnih brakova.

Babiš (68), poduzetnik porijeklom iz Slovačke, borbeni poslovni magnat u sektoru kemikalija, hrane, poljoprivrede i medija, bio je premijer 2017.-2021. i završnicu kampanje gradio je na strahu od rata u Ukrajini izazvanog širenjem ruske invazije.

Babiš je biračima poručio da bi on kao predsjednik ponudio posredovanje u mirovnim pregovorima te je sugerirao da bi Pavel kao bivši vojnik mogao uvući Češku u rat.

Pavel je optužbe odbacio kao besmislice i ratnohuškačke.

Babiša podržava predsjednik u odlasku Miloš Zeman, osoba koja izaziva podjele, a zalagala se za bliže veze s Kinom i, dok Rusija nije napala Ukrajinu, Moskvom.

Kao čelnik najveće oporbene stranke, Babiš je također predstavio glasanje kao prosvjed protiv vlade za koju je rekao da je učinila malo kako bi pomogla ljudima da se nose s naglim porastom cijena energije.

Birači mogu glasati do 14 sati, a rezultati se očekuju navečer i neće se objavljivati izlazne ankete, navodi agencija dpa.

Oba kandidata glasala su u petak, prvog dana drugog kruga predsjedničkih izbora.

Predsjednička dužnost u Češkoj Republici uglavnom je ceremonijalna, no šef države imenuje vladu i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga.

U prvom izbornom krugu 14. siječnja Pavel je osvojio 35,24 posto glasova, a Babiš 35,15 posto.

Pavel, koji je prema anketama u jasnom vodstvu s 58 do 59 posto birača koji su najavili da će za njega glasati, pozvao je birače da u velikom broju izađu na izbore i poručio da je mnogo toga u igri.

Prema tim anketama Babiš bi mogao dobiti između 41 i 42 posto glasova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa