Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

'Zbog digitalizacije će nestati poslovi u turizmu i trgovini’

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak s gostima je na okruglom stolu "Obrazovanje i tržište rada u digitalnom dobu' govorila je o izazovima digitalizacije te važnosti obrazovanja kroz cijeli život

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
0 komentara

Činjenice koje se lako uče se lako i digitaliziraju. U budućnosti će nestati mnoštvo starih poslova, no isto tako otvorit će se brojne prilike u liječničkoj i učiteljskoj struci, kao i u onim strukama i poslovima koji su prilagodljivi sustavu, rekla je u ponedjeljak ministrica obrazovanja Blaženka Divjak moderirajući raspravu okruglog stola naziva "Obrazovanje i tržište rada u digitalnom dobu" u prostorijama resornog ministarstva. 

U raspravi su sudjelovali inovator i poduzetnik Nenad Bakić, ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek te Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca. Ministrica je na početku rekla kako postoji dvojba o tome utječe li digitalna transformacija gospodarstva i društva na škole i visko školstvo ili obrnuto. Istaknula je i kako postoji nekritički otpor prema digitalnoj transformaciji u školama. Ipak, naglasila je ministrica, naglasak u obrazovanju treba biti na STEM području. 

- Digitalizaciji ne možemo pobjeći, već sada je ona sveprisutna i promjene su sveobuhvatne. Odlična stvar je što su građani jako motivirani i zanima ih digitalni svijet. Zbog digitalizacije će prvo nastradati predvidljivi, manualni poslovi poput procesuiranja podataka, ugostiteljstva, turizma, prijevoza, logistike i trgovine. Dobar dio zanimanja iz proizvodnog sektora će propasti jer je upravo te poslove najlakše automatizirati - istaknula je Vizek. Dodala je i kako je Hrvatska 22. od 28 članica Europske Unije po ukupnom stadiju digitalizacije društa. 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

- Jako iskačemo po pokazateljima ljudskog kapitala - istaknula je. 

Poduzetnik i inovator Nenad Bakić pohvalio je inicijativu ministrice Divjak , no naglasio da kod digitalizacije treba krenuti od pojedinca. 

- Digitalna pismenost danas ulazi u osnove pismenosti, kao i STEM kompetencije. Nekada prije učenici su učili činjenice, a danas im se pokušava približiti drugi koncept koji uključuje numeričku, financijsku, a u konačnici i društvenu pismenost - rekao je Bakić. 

Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca naglasio je da će se u budućnosti tržište rada automatizirati gdje god može. Ljudi će, naveo je, morati puno učiti, a tržište rada kakvo danas poznajemo, potpuno će nestati. 

- Ljudski potencijal je ključan, a obrazovanje je najbolja dugoročna investicija. No to se ne događa preko noći, ono se mijenja na duge pruge i treba puno raditi - zaključila je ministrica. 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message