Obavijesti

News

Komentari 13

Zbog gluhe učenice Noele cijeli je razred naučio znakovni jezik

Zbog gluhe učenice Noele cijeli je razred naučio znakovni jezik
8

Noela Vincek učenica je 4.c razreda u OŠ Špansko-Oranice. Na prijedlog učiteljice Ivone iz boravka, svi su u drugom razredu naučili znakovni jezik i sada bez problema s njom komuniciraju, a znaju na njemu i pjevati

VIDEO

Jako sam ponosna na svoje učenike. Često im pokušavam objasniti kako jedno malo, dobro djelo  može pokrenuti velike stvari. Ali oni toga uopće nisu svjesni. Njima je sve ovo normalno jer su naučili na taj suživot i komunikaciju s Noelom. Još u prvom i drugom razredu samo su gledali u asistenticu Saru kako znakuje Noeli. I tako su malo po malo naučili znakovni jezik, prihvatili su ga, savladali i njima je to nešto potpuno normalno, kaže nam učiteljica 4.c razreda Lovorka Madjarević.

A ima i zašto biti ponosna, i na njih, i na sebe, i na svoju kolegicu Ivonu Jakopec te Noelinu komunikacijsku posrednicu Saru Frey.

Kako bi mogli komunicirati sa svojom gluhom prijateljicom Noelom Vincek koja se u redovnu nastavu u njihovoj školi uključila početkom prvog razreda, cijeli razred naučio je znakovni jezik. U razredu je 23 učenika, deset djevojčica i 13 dječaka. Svi su naučili barem njegove osnove.

-Naša učiteljica Ivona iz boravka predložila nam je da naučimo znakovni jezik, kako bismo mogli razgovarati s Noelom i da joj možemo pomoći. Nije teško. A znate li da svatko od nas ima svoj znak, kao posebno ime - uglas nam pričaju Karla, Nika, Lara, Alan, Viktor, Andrija... Plavokosa Vita pokazuje nam da je njezino znakovno ime kad zabaci kosu preko ramena, a Emino znakovno ime je znak psa. U tom drugom razredu naučili su znakovnim jezikom otpjevati božićnu pjesmu koju su snimili i objavili na YouTube kanalu škole. Nedavno su na velikoj priredbi povodom 15. obljetnice škole znakovnim jezikom pratili zbor koji je pjevao himnu škole.

Noeli na nastavi pomaže stručna komunikacijska posrednica Sara Frey, koja je s njom na svim satovima.

-  Sretna sam zbog njih, zbog cijele ove priče, zbog Noele. Sretna je i ona i njezini roditelji. Svi učenici 4.c razreda su divna djeca u koje je usađena empatija još od prvog razreda. Ovo su stvari koje me vesele - rekla je Noelina asistentica Sara. A sretna je i Noela. Osjeća se prihvaćeno i voljeno uz svoje prijatelje koji su pobijedili tišinu.

- Lijepo mi je u školi, od predmeta najviše volim tjelesni. Obožavam igrati Roblox i plesati - govori nam, a njezini joj prijatelji svi redom pokazuju što je pitamo.

Noela čita i govor s usana, no nama se čini da svi oni najbolje govore jezik prijateljstva. Razred će dobiti nagradu Ponos Hrvatske https://ponoshrvatske.hr/ 4. veljače u HRT-ovom Studiju 10. Izravan prijenos možete pratiti na Drugom programu HRT-a u 20 sati. Priče o dobitnicima pratite na 24sata i u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Ponosni pokrovitelji Ponosa Hrvatske https://ponoshrvatske.hr/ su Pevex, Hrvatska pošta, Erste banka, INA, OTP banka, PPD, Končar, Telemach, Fina i Studenac. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava