Obavijesti

News

Komentari 5

Zbog kćeri će držati dah do 25 minuta: 'Naučila me strpljenju'

Zbog kćeri će držati dah do 25 minuta: 'Naučila me strpljenju'
9

Učinit će to kako bi se ojačala svijest javnosti o djeci s autizmom i kroz što sve prolaze njihove obitelji. Budimir Šobat Buda ne želi da ga se zato proglašava herojem

VIDEO

Moja autistična kći Saša naučila me je strpljenju. Zato danas mogu držati dah 24 minute. Prije nje to ne bih mogao niti bih se našao u ovom sportu.

Rekao nam je to Budimir Šobat Buda (52), čovjek koji će pokušati u subotu na Zagrebačkom velesajmu držati dah više od 24,03 minute i tako srušiti Guinnessov rekord. S njim smo se našli na bazenu Utrina koji mu je kao drugi dom. Upravo je izašao iz bazena i još mu je curila voda iz izlizanog neoprenskog odijela. S osmijehom je pozirao za fotografije, presvukao se i sjeo u fotelju kafića.

Miran i tih, ni s čim nije privlačio pozornost, pa čovjek koji sjedi do njega ne može ni zamisliti da će upravo Buda pokušati nemoguće. A sve kako bi ojačala svijest javnosti o djeci s autizmom i kroz što sve prolaze njihove obitelji. Ne želi da ga se zato proglašava herojem, nego time želi dati svoj obol na način na koji najbolje zna - kroz sport.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sva djeca iz Centra za autizam su moji prijatelji. Svaki put, kad dovodim kćer i dolazim po nju, barem se deset minuta probijam do njezina kata. Svi traže da im dam pet i uvijek su veseli. Kad su čuli što spremam, napisali su mi na ploču poruke podrške. Ostao sam bez riječi - prepričava Buda.

U subotu će ga pratiti kao navijači te su svjesni da on nešto radi za njih i zbog njih. U 10-metarskom bazenu projekta “Pogled u plavo” uz njega će biti prijatelj i trener Ivan Drviš s Kineziološkog fakulteta te članovi Nemo-Adria Rescue Teama. S vanjske strane će biti tim Hitne pomoći ako upadne u šok. No ako će se mjeriti po treninzima, Buda je već uspio držati dah gotovo 25 minuta bez potrebne intervencije liječnika. Kako bi to uspio, prije zarona u bazen udisat će čisti kisik. Naime, u sebe može spremiti 12 litara tog plina. U vodi temperature 27 stupnjeva otkucaji srca će mu pasti na 31 po minuti. Dodaje kako tada neće razmišljati ni o čemu.

- I razmišljanje troši energiju i kisik. U tim trenucima pokušavam samo osjetiti vodu koja struji kraj nosa i tako se koncentriram - kaže Buda.    

Besplatna probna ronjenja

Inače, u bazenu u paviljonu 7a gdje će Buda obarati rekord, moći će zaroniti svi zainteresirani građani do kraja sajma Nautike. Projekt "Pogled u plavo" nudi svima potpuno iskustvo pod punom ronilačkom opremom u pratnji instruktora ronjenja. U sigurnim uvjetima montažnog bazena dobit će osnovnu poduku iz ronjenja i tako obići podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića. Voditelji projekta kažu da su tako uspjeli zaroniti već 12.000 ljudi iz Hrvatske i inozemstva, Na samom otvaranju Nautike zaronilo je njih 50-ak, a mnogi od njih već su podržali akciju Budinu akciju pod nazivom 'Ne dišem' za djecu s autizmom. Uz bazen će do 25. veljače ondje svoj rad, usluge i aktivnosti predstaviti  PGD Sevnica, JVP grada Karlovaca kao i ronilački klubovi RK Sisak, AdriatiCro Zagreb, DPS Zagreb te ronilački klub veterana 4. gardijske brigade.

Akciji su se priključili i gradonačelnici brojnih hrvatskih gradove te gosti iz Slovenije u kojima je projekt gostovao. Projektu Pogled u plavo pridružio se i gradonačelnik grada Raba, Nikola Grgurić gdje će projekt gostovati i treću godinu za redom povodom dana  grada. 

- Radujemo se suradnji s Pogledom u plavo. Ove godine imamo u planu pozvati širu ronilačku populaciju pošto Rab ima prekrasne ronilačke lokacije. Naš cilj i smjer u kojem idemo je produžetak turističke sezone što ronjenje uvelike i produžuje - rekao je 
Grgurić. 

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) prepoznala je autentičnost projekta koji ima jedinstven pristup promociji Hrvatske kao turističke i ronilačke destinacije. Agencija podržava i humanitarnu komponentu projekta za senzibiliziranje javnosti o potrebama djece i odraslih koji žive s autizmom. Projekt je podržao i član Uprave Mario Turalija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.