Obavijesti

News

Komentari 2

Zbog novačenja Belgijaca je osuđen na 15 godina zatvora

Zbog novačenja Belgijaca je osuđen na 15 godina zatvora
1

Khadil Zerkani bio je aktivan u bruxellskoj četvrti Molenbeek i od prvog je procesa nijekao sve optužbe. Njegov pokret bio je predmet istrage 2012. no ostao je na slobodi do velikih racija 2014.

VIDEO

Khalid Zerkani, vođa džihadističke mreže, osuđen je u četvrtak na bruxellskom prizivnom sudu na 15 godina zatvora, što je najveća kazna za novačenje mladih ljudi u rat u Siriji, a neki od njih počinitelji su napada u Parizu i Bruxellesu.

Osuđen na 12 godina zatvora u srpnju 2015., 42-godišnji Marokanac Zerkani žalio se na prvostupanjsku presudu.

Prizivni sud izrekao mu je maksimalnu kaznu predviđenu za vodstvo "terorističke skupine" - 15 mjeseci zatvora. 

U Presudi pročitanoj u Palači pravde sud je istaknuo "cinizam" osuđenoga kojega su njegovi mladi učenici nazivali "Djed Božićnjak" jer ime je davao novac za put u Siriju. 

Khadil Zerkani bio je aktivan u bruxellskoj četvrti Molenbeek i od prvog je procesa nijekao sve optužbe. Njegov pokret bio je predmet istrage 2012. u Molenbeeku, no ostao je na slobodi do velikih racija početkom 2014. 

U međuvremenu, nekoliko članova njegove mreže putovalo je u Siriju i vraćalo se iz te zemlje gdje su sudjelovali u građanskom ratu za razne džihadističke skupine, među kojima i za Islamsku državu.

Kada je suđenje počelo u proljeće 2015., samo 13 od 32 optuženih bilo je prisutno, među njima i Zerkani, a 19 drugih bilo je u zonama sukoba ili su bili ubijeni.  U toj su skupini Chakib Akrouh, koji se 13. studenoga raznio u Parizu kao i Abdelahmid Abbaoud za kojega se smatra da je organizator pariških napada. 

Reda Kriket, koji je također bio priveden u ožujku jer se sumnjalo da priprema atentat u Francuskoj, bio je 2015. osuđen na 5 godina zatvora. 

Na prvostupanjsku presudu zajedno sa Zerkanijem žalile su se i tri žene, pripadnice pokreta. Fatima Aberkan osuđena je na 15 godina zatvora jer je cijelu svoju obitelj, uključivo sedmero djece zarazila džihadizmom i jedan joj je sin ubijen u Siriji. Njezina sestra Naima Aberkan osuđena je na 4 godina, a Maria Rita Grillo, koja je također putovala u Siriju, osuđena je na 5 godina.

Među Zarkanijevim učenicima bio je Najim Laachraoui, za kojega je zatražena kazna od 15 godina zatvora. Taj se 24-godišnji muškarac raznio eksplozivom 22. ožujka u bruxelleskoj zračnoj luci. 

Za bruxellske napade Khalid Zerkani, koji je u zatvoru od 2014., bit će suđen u odvojenom procesu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)