Obavijesti

News

Komentari 7

Zbog potresa su preventivno zaustavili rad nuklearke Krško

Zbog potresa su preventivno zaustavili rad nuklearke Krško

Elektrana je građena tako da bude otporna na puno jače potrese. Njezina konstrukcija izdržala bi udar od 7,9 stupnjeva, koliko je bio jak najrazorniji potres na području današnje Slovenije, onaj iz okolice Idrije 1511. godine.

Snažan potres koji je utorak pogodio Hrvatsku osjetio se širom Slovenije i preventivno je zaustavljen rad nuklearke Krško.

Potres jakosti 6.2 stupnja pogodio je u 12 sati i 20 minuta područje oko Petrinje i zatresao ostatak Hrvatske. Nuklearka Krško zaustavljena je prema uobičajenom postupku u slučaju jačih prirodnih nesreća, navodi agencija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

POSLJEDICE POTRESA U CIJELOJ HRVATSKOJ 01:26

Elektrana je građena tako da bude otporna na puno jače potrese od onih koji su dosad zabilježeni u Sloveniji ili Hrvatskoj. Njezina konstrukcija izdržala bi udar od 7,9 stupnjeva, koliko je bio jak najrazorniji potres na području današnje Slovenije, onaj iz okolice Idrije 1511. godine.

Još jedan snažan potres dogodio se 1917. blizu Krškoga, kod Brežica 1917. i bio je jak 5,7 stupnjeva. Protupotresna sigurnost Krškoga dodatno je pojačana nakon nesreće nuklearke u japanskoj Fukušimi 2011., a u slučaju da potres ugrozi rad nuklearke, ona bi se mogla ručno ili automatski isključiti u roku nekoliko sekundi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve o razornom potresu pratite OVDJE i u javljanjima uživo na facebook stranici 24sata.