Obavijesti

News

Komentari 11

Zbog pritiska i Vodice odustale od puštanja letećih lampiona

Zbog pritiska i Vodice odustale od puštanja letećih lampiona
11

Odgodit ćemo do daljnjeg puštanje lampiona jer ne želimo izlagati daljnjem pritisku kolege i prijatelje vatrogasce koji su sve vrijeme bili uz nas i pružali nam bezuvjetnu podršku, navodi se u obrazloženju

VIDEO

U znak sjećanja na kornatsku tragediju u Vodicama je večeras održan mimohod sjećanja 'Nikad nećemo prestati tražiti istinu, to dugujemo vašim majkama', kojeg je organizirao DVD Vodice, a nakon paljenja svijeća, intoniranja hrvatske himne i minute šutnje u sjećanje na heroje iz Tisnog, Vodica i Šibenika koji su u požaru na otoku Kornatu 2007. izgubili živote, jedan od vatrogasaca u ime svojih kolega pročitao je dirljivo pismo upućeno svojim stradalim kolegama.

"Prije deset godina ste žurno napustili stacionare. Ispratili smo vas bez puno riječi, uz pokoji osmijeh i neizbježne riječi 'čuvajte se'. U deset godina se rađaju ljubavi, osnivaju se obitelji i rađaju se djeca koja odrastaju, a mi se mijenjamo. Tko je onda mogao zamisliti da ništa od toga nećete doživjeti. Ostali ste zarobljeni u najljepšem vremenu vašeg života i grubo otrgnuti iz naših zagrljaja. Zajednička budućnost koju smo sanjali je nestala. Ne volimo kad vas netko spominje kao uspomene, zaboli nas jer za nas nikada nećete biti uspomene. Uspomene blijede, a vi ste tako prisutni i živi. Kako vas opisati mladićima koji vas nisu upoznali? Sve je tako bijedno u usporedbi s onim što vi jeste. Dajemo vam obećanje da nikada nećemo prestati tražiti istinu i odgovore na pitanja koja nas muće deset godina. To dugujemo i vašim majkama, očevima i, na kraju, to dugujemo i sebi. Do idućeg susreta, nek vam san bude lak“, poručio je u ime svih vatrogasaca jedan od članova Županijske vatrogasne zajednice.

Mimohod se nastavio do vodičkog groblja gdje su položeni vijenci, a u 19 sati počinje memorijalni malonogometni turnir na vodičkoj rivi.

Danas je vrhunac humanitarne akcije 'Srce Kornatsko' u sklopu koje su se u cijeloj Hrvatskoj u 21 sat u zrak trebali pustiti lampioni, ali kako smo ranije već pisali, svi Hrvatski gradovi su odustali nakon upozorenja zagrebačkih vatrogasaca, a još nije sigurno hoće li se lampioni pustiti u Vodicama.

Predsjednik DVD-a Vodice Ante Sladoljev u otvorenom pismu medijima poručio je kako će odgoditi puštanje u nebo letećih lampiona u znak sjećanja na kornatsku tragediju i unatoč činjenici da oni kao organizatori akcije "Srce Kornatsko" imaju suglasnosti vatrogasnih postrojbi, MUP-a RH, dozvolu Hrvatske kontrole zračne plovidbe i gradskih uprava još sedam gradova u kojima se akcija održava, te je optužio Udrugu profesionalnih vatrogasaca za namjernu opstrukciju akcije, što je odmah odbacio čelnik Udruge Goran Franković.

"Odgodit ćemo do daljnjeg puštanje lampiona jer ne želimo izlagati daljnjem pritisku kolege i prijatelje vatrogasce koji su sve vrijeme bili uz nas i pružali nam bezuvjetnu podršku", navodi se u obrazloženju odluke kojom se zahtjev Udruge profesionalnih vatrogasaca, odnosno njezina predsjednika Gorana Frankovića, da se zabrani puštanje letećih lampiona naziva "opstrukcijom akcije Srce Kornatsko".

Svjesnom i pomno upravljanom medijskom histerijom gospodin Franković postigao je ono što mu je i bio primarni cilj i motiv, a to je medijsko i političko eksponiranje u svrhu osobnog probitka na zapovjednoj hijerarhiji, tvrdi u pismu Sladoljev i dodaje kako je motiv vjerojatno i želja "da se diskreditira cijeli napor zajednice ljudi koji su iz svojih ljudskih, plemenitih i ponajprije iskrenih emocija detaljno razradili plan i provedbu velike humanitarne akcije "Srce Kornatsko".

Pozivajući građane da podrže njihovu humanitarnu akciju i doniraju novac za udrugu Krijesnice, odnosno djecu oboljelu od malignih bolesti, Sladoljev kaže da se time odaje i počasti vatrogascima stradalima prije deset godina na otoku Kornatu.

"Naša želja za pomoći najpotrebitijima, koja gori na plamenu ljubavi prema našoj poginuloj braći, kolegama i prijateljima, neće nikada biti dovedena u pitanje zbog pobuda pojedinaca koji istu nikada neće biti u stanju ni izvesti ni shvatiti", ističe Sladoljev.

Prozvani Franković je pak odbacio prozivke koje su na njegov račun stigle od čelnika DVD-a Vodice rekavši kako se ne radi o opstrukciji akcije, jer ona traje nekoliko mjeseci i ne završava danas puštanjem ili ne puštanjem lampiona u zrak.

"Želimo da se ova humanitarna akcija nastavi i da mi i građani uplatimo što više sredstava za djecu oboljelu od malignih bolesti, koja je sastavni dio akcije Srce Kornatsko. Mi samo ne želimo da se u zrak pušta otvoreni plamen s letećim lampionima, vatrogasci jednostavno ne smiju promicati takvu aktivnost", rekao je Franković novinarima.

Puštanje kineskih lampiona, dodao je, nije u duhu naše tradicije i kulture i takvu aktivnost, rizičnu za požare treba zamijeniti ili balonima na helij ili pak "vatricama na malim splavima, s plovećim lampionićima, koji se mogu pustiti niz rijeke".

"Osim toga, u uvjetima kada vatrogasci iz dana u dan iz noći u noć gase požare na otvorenom nije logično u prirodu slati nekoliko tisuća vatrica, koje je nemoguće sve pratiti i kontrolirati... Vatrogasna zajednica ne smije promovirati slanje gorućih lampiona u zrak", zaključio je Franković.

Ponovio je i kako će Udruga profesionalnih vatrogasaca tražiti od MUP-a da se izradi pravilnik za zabranu distribucije i upotrebe lampiona te poručio kako treba naći nove načinje obilježavanja raznih prigoda, pa i obilježavanja tužne obljetnice kornatske tragedije.

Sladoljev je pak u izjavi Hini rekao kako je puštanje lampiona u zrak provedeno i prethodnih devet godina na današnji dan, te da nikada nije bilo problema i sve je prošlo "besprijekorno", uz osiguranje vatrogasaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa