Obavijesti

News

Komentari 52

U Sloveniji je omikron postao dominantan, prodro i u bolnicu

U Sloveniji je omikron postao dominantan, prodro i u bolnicu

Među skoro 900 mladih koji su u organizaciji jedne slovenske turističke agencije novogodišnje praznike proslavili u Beogradu, do sada je potvrđeno 200 infekcija, a većina tih zaraza odnosi se na omikron

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.43

UK: Booster štiti starije od teškog oblika omikrona, ne treba četvrta doza

Booster doza cjepiva protiv covida-19 pruža starijima visoku razinu zaštite protiv teškog oblika bolesti izazvanog omikron varijantom pa nema potrebe za četvrtom dozom, poručili su u petak britanski zdravstveni dužnosnici.

Oko tri mjeseca nakon treće doze cjepiva, zaštita od hospitalizacije za starije od 65 godina ostala je na oko 90 posto, objavila je britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA).

"Podaci su vrlo ohrabrujući i naglašvaju važnost booster doze", poručio je priopćenjem Wei Shen Lim, predsjedavajući pododbora za covid-19 vladinog Zajedničkog odbora za cijepljenje i imunizaciju.

"Trenutni podaci pokazuju da booster doza nastavlja pružati visoku razinu zaštite protiv teške bolesti, čak i za najranjivije starije dobne skupine", dodao je.

Zbog toga je odbor zaključio da nije odmah potrebno "uvesti drugu booster dozu", poručio je Wei Shen Lim.

Zaštita od blagog oblika bolesti kratkotrajnija je od zaštite protiv teškog oblika bolesti te je pala na oko 30 posto nakon otprirlike tri mjeseca, navodi UKHSA.

19.46

U Sloveniji omikron postao dominantan, prodro i u jednu bolnicu

Omikron varijanta koronavirusa postala je dominantna u Sloveniji, većinom se širi lokalno, no zabilježeno je i više uvezenih slučajeva među mladima koji su novu godinu proslavili u Beogradu, a mediji javljaju da je omikron prodro i u jednu  bolnicu.

Među skoro 900 mladih koji su u organizaciji jedne slovenske turističke agencije novogodišnje praznike proslavili u Beogradu, do sada je potvrđeno 200 infekcija, a većina tih zaraza odnosi se na omikron varijantu, kazala je u petak na konferenciji za novinare Nuška Čakš Jager iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Po podacima dva slovenska laboratorija ovlaštena za analizu uzoraka zaraženih, omikron varijanta u Sloveniji je zadnjih dana postala dominantna.

U Nacionalnem laboratoriju za zdravlje, okoliš i hranu (NLZOH) naveli su u petak da je među njihovim pozitivnim  PCR testovima udio omikrona već 63 posto.

Udio omikrona još je veći u uzorcima koji su analizirani na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju (IMI) i iznosi 82 posto, potvrdio je predstojnik te ustanove Miroslav Petrovec.

Kako prenose slovenski mediji, najveći broj potvrđenih slučajeva zaraze omikronom rezultat je lokalnog prijenosa u populaciji, a većina zaraženih epidemiolozima koji traže njihove kontakte navodi da ne znaju gdje su se zarazili ili da je vjerojatno riječ o zarazi unutar obitelji.

Kako je večeras objavila Slovenska televizija, potvrđeno je da je omikron varijanta prodrla i u bolnicu Jesenice, gdje njome zaraženo 11 zaposlenih i 11 bolesnika, a zbog tog je slučaja zatvoren odjel abdominalne kirurgije koji do daljnjega neće primati pacijente.

16.53

U Krapinsko-zagorskoj županiji 152 nova slučaja zaraze koronavirusom

U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježena su 152 nova slučaja zaraze koronavirusom te je trenutno ukupno aktivno 1.015 slučajeva, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite u petak.

U samoizolaciji su 1.043 osobe.

Na Covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 17 pacijenata.

Na liječenju u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 48 pacijenata pozitivnih na koronavirus, među kojima je 11 na respiratoru.

16.31

U Švedskoj novi rekordan broj zaraženih, pritisak na zdravstvenu skrb

Švedska je postavila novi dnevni rekord za slučajeve covida-19, treći put ovog tjedna, zabilježivši 23.877 slučajeva 5. siječnja, pokazali su podaci zdravstvenih agencija u petak, dok je četvrti val zahvatio zemlju i izvršio pritisak na njezin zdravstveni sustav.

Rastući val slučajeva covida-19 sve je više potaknut zaraznijom varijantom omikron i doveo je do brzog porasta hospitalizacija u mnogim dijelovima zemlje, iako su smrtni slučajevi ostali relativno stabilni i ne povećavaju se.

Švedska, koja zbog pandemije nije uvela stroge mjere izolacije, prošli mjesec je pooštrila ograničenja javnih okupljanja i pozvala sve koji mogu da rade od kuće, u nastojanju da se širenje virusa svede na najmanju moguću mjeru.

Barovi i restorani smiju služiti samo sjedeće goste, dok javnost također mora sjediti na većim događajima. Ipak, broj slučajeva nastavio je rasti, povećavajući izglede za daljnje pooštravanje mjera, kao što je nametanje masovnijeg cijepljenja.

Broj hospitalizacija također raste kao i broj slučajeva, ali je znatno ispod rekorda u prethodnim valovima, a broj pacijenata na intenzivnoj njezi je nešto iznad 100.

Nešto više od 82 posto Šveđana starijih od 12 godina dvostruko je cijepljeno, dok je oko trećine odraslih dobilo booster dozu.

15.38

Njemačka uvodi nove mjere, pogođeni ugostiteljski objekti

Njemačke vlasti planiraju pooštrenje mjera borbe protiv pandemije koronavirusa koje bi sadržavale daljnja ograničenja pristupa ugostiteljskim objektima, prenose njemački mediji u petak uoči sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlasti.

Posjet ugostiteljskim objektima bi trebao ubuduće biti omogućen samo onima koji su cijepljeni, preboljeli koronavirus te su ili negativno testirani ili su primili dodatno cjepivo, piše nekoliko medija pozivajući se na sudionike sastanka.

Do sada je posjet restoranima i kafićima bio omogućen prema tzv. pravilu 2G tj onima koji pokažu dokaz da su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus. U iznimnim slučajevima se i primjenjivalo pravilo 2G+ što je uključivalo i obavezni negativni test. Sada taj test može zamijeniti potvrda o dodatnom cijepljenju.

Dosadašnje mjere koje su donesene uči božićnih praznika bi i dalje trebale ostati na snazi.

Diskoteke i klubovi bi u najvećem broju saveznih pokrajina trebali i dalje ostati zatvoreni a zabranjeni ostaju i svi oblici „plesnih priredbi“.

U privatnom krugu je dozvoljeno sastajanje najviše do deset osoba. Ako se među ovim osobama nalaze i necijepljeni onda je dozvoljen susret samo jednog kućanstva s najviše dvije osobe iz nekog drugog kućanstva.

Za posjet kulturnim i sportskim objektima kao i maloprodaji, s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrebe, vrijedi 2G pravilo, tj. pristup samo za cijepljene i one koji su preboljeli virus.

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada žele nadalje „izričito preporučiti“ nošenje FFP2 maski ali one neće biti obvezne pa je i dalje dozvoljeno nošenje tzv. operativnih maski. Tekstilne maske su i dalje nedozvoljene.

Ministar rada Hubertus Heil, kako nadalje javljaju njemački mediji, se zalaže za to da poslodavci, gdje god je to moguće, omoguće rad od kuće.

Vlasti se u narednim danima planiraju još jednom direktno obratiti onima koji se do sada nisu cijepili kako bi ih privoljeli na to da to ipak učine.

Komentari 52