'Zbog siromaštva moram birati kojem djetetu više dati pa dam starijem, mlađem ću poslije' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 30

'Zbog siromaštva moram birati kojem djetetu više dati pa dam starijem, mlađem ću poslije'

'Zbog siromaštva moram birati kojem djetetu više dati pa dam starijem, mlađem ću poslije'

Četvrtina sudionika istraživanja u Rijeci i Gospiću smatra da je došlo do pogoršanja njihovog zdravlja zbog stambene situacije. Četvrtina kućanstava u prošloj godini je na spavanje otišla gladna

VIDEO

- Biram starije dijete. Nekad starijem dam više nego mlađem, jer će on kasnije dobiti - nadam se. Cura sad ulazi u pubertet, i njoj su neke stvari bitnije. Mlađi možda neće tako osjetiti i nije mu toliko bitno. On ima šest godina, kći 12 , jedno je od potresnih svjedočanstava prikupljenih u istraživanju o siromaštvu  djece i obitelji na području Rijeke i Gospića.

Istraživanje je rezultat rada Paula Stubbsa s Ekonomskog instituta u Zagrebu te Gordane Šimunković s Medicinskog fakulteta u Rijeci te je dio projekta „Moje mjesto pod suncem“ udruge CeKaDe iz Rijeke, koji financira Program Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. U istraživanju i pisanju preporuka za poboljšanje politika prema siromaštvu djece sudjelovao je i vodeći istraživački institut FAFO iz Kraljevine Norveške.

- Meni je prioritet hrana, 'ajmo reći, odjeća i tek onda igračke. … I moraš podmiriti račune. Tako mala djeca ne bi smjela biti čuti kako nisam platila struju pa zato nećemo kupiti tenisice. Što to djetetu znači... kaže još jedno svjedočanstvo. 

'Kao društvo smo u cjelini na korak do siromaštva'

Voditelj istraživanja Paul Stubbs kaže kako je studija pokazala da su samohrani roditelji, roditelji s manjim stupnjem obrazovanja, dugoročno nezaposleni roditelji, Romi, roditelji s invaliditetom ili roditelji djece s invaliditetom u većem riziku od siromaštva.

- Na cijelu situaciju je utjecala i pandemija koja je tijekom dvije godine još dodatno pogoršala situaciju, ljudi su ostajali bez posla, tako da je moj osobni dojam da se kao društvo u cjelini nalazimo na korak do siromaštva, rekao je Stubbs, dodajući kako bi problem dječjeg siromaštva trebao biti u većem fokusu hrvatskog društva i politike.

Četvrtina sudionika istraživanja, a posebno djece, smatra da je došlo do pogoršanja njihovog zdravlja zbog stambene situacije. Također, trećina djece je zlostavljana u svojemu okruženju zbog teškog materijalnog statusa, dok je četvrtina kućanstava u prošloj godini na spavanje otišla gladna. 

Skup je otvorio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, rekavši kako se program Grada trudi biti sveobuhvatan te želi pokušati smanjiti siromaštvo u suradnji sa civilnim sektorom. Najavio je i novi gradski socijalni program. U ime programa Moje mjesto pod suncem udruge CeKaDe skupu se obratila socijalna pedagoginja programa Ana Karakaš, koja se nada da će ovo istraživanje služiti kao podloga poboljšanju socijalnih usluga u Rijeci. 

- Htjeli smo još i bolje proučiti s kojim se konkretno problemima suočavaju, i u kakvim uvjetima žive obitelji lošijeg socio-ekonomskog statusa te odgovaraju li postojeće institucionalne strategije na njihove potrebe. U rješavanju ovog problema mora postojati suradnja javnih institucija, udruga civilnog društva, privatnog sektora, građana i lokalnih politika, kazala je Karakaš. Deborah Čugalj, majka korisnice programa Moje mjesto pod suncem pohvalila je taj program.

- On daje vjetar u leđa djeci, prepoznaje i razvija talente kod njih. Roditelji svojoj djeci ne mogu priuštiti razne aktivnosti jer su okupirani time da djeci pruže osnovno. Moje mjesto pod suncem je prva linija prema roditeljima glede savjeta što mogu sa svojom djecom,“ rekla je Čugalj. 

"Moje mjesto pod suncem" je program socijalnog uključivanja namijenjen djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima. Pruža sustavnu razvojnu podršku u stjecanju znanja i vještina te omogućava sudjelovanje u aktivnostima koje bi im inače bile nedostupne. Provodi ga udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) iz Rijeke u suradnji s mnogobrojnim volonterima i donatorima.Trenutačno kontinuirano rade s 50 djece u riziku od siromaštva i marginalizacije u dobi od šest do 16 godina, kao i s njihovim roditeljima. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 30

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.