Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Zbog superbakterija savjetuje se samo pranje prije operacija

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da pacijente koji će biti operirani ne bi trebalo brijati, kako je dosad bila praksa, već samo oprati dio tijela na kojem će se obaviti operacija

Foto: Screenshot
11 komentara

Znanstvenici su ustanovili da se brijanje dijelova tijela prije operativnog zahvata organizam izlaže većem broju infekcija, stoji u priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

Djelovi tijela poput glave, prepona, ruku... rutinski se briju prije operacije već desetljećima. 

-Uklanjanje dlaka s dijela tijela na kojemu će se obaviti operativni zahvat povećava rizik od mikroskopskih posjekotina, kao i od rezova koji otvaraju put ulasku opasnih mikroba u organizam - kaže stručnjak WHO-a Ed Kelley. 

U skladu s novim smjernicama svjetske organizacije čiji je cilj spriječiti širenje potencijalno smrtnonosnih infekcija koje nastaju kao posljedica zaraze superbakterijama u bolnicama i klinikama diljem svijeta, potrebno je voditi računa o savršenoj čistoći i higijeni, kao i o opreznom davanju antiinfektiva. Kada je posrijedi higijena i čistoća, savjet se odnosi na pacijente, koji bi se prije operacije trebali okupati ili otuširati, a stručno osoblje mora proći kroz uobičajeno precizno pranje ruku. 

Stručnjaci WHO-a sugeriraju samo podrezivanje dlaka kako bi se olakšao pristup mjestu na kojem će se obaviti operativni zahvat. 

Usto WHO od bolnica traži da prestanu propisivati antibiotike pacijentima nakon operacije kao rutinsku preventivnu mjeru. Naime, tu vrstu lijekova treba propisati isključivo ako se nakon operacije razvila upala. Ograničeno propisivanje antibiotika usporilo bi razvoj bakterija koje su otporne na takve lijekove. Upravo suprotno, WHO savjetuje da se pacijentima antibiotici daju dva sata prije operacije i za vrijeme operacije. 

Po podacima WHO-a oko 11 posto pacijenata u siromašnim zemljama infekciju 'zaradi' za vrijeme operativnog zahvata. U afričkim zemljama, primjerice, petini žena podvrgnutih carskom rezu rana se inficira tijekom zahvata.

Iako nema međunarodnih statističkih podataka o infekcijama koje se jave nakon operacije, WHO procjenjuje da su svake godine u opasnosti milijuni života, do čega dolazi zbog rezistentnosti organizma na antibiotike. 

Zbog takvih komplikacija u Sjedinjenim Državama pacijenti svake godine u bolnicama provedu 400.000 dodatnih dana, što stoji 900 milijuna dolara.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message