Obavijesti

News

Komentari 142

Zbog uredbe Donalda Trumpa panika i kaos u zračnim lukama

Zbog uredbe Donalda Trumpa panika i kaos u zračnim lukama
6

Iako su imali vize i valjane putne dokumente neki putnici nisu smjeli u Ameriku. Trump je potpisao izvršnu uredbu kojom na tri mjeseca zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump je uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u Sjedinjenim Državama i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije i još šest muslimanskih zemalja, rekavši da će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada. Njegova uredba je izazvala kaos u mnogim zračnim lukama. OE24 piše da su u zračnoj luci u Beču najmanje tri Iračanina morala ostati u tranzitnoj zoni iako su imali valjane putne papire i dokumente.

Šestero putnika koji su trebali sletjeti u međunarodnu zračnu luku John F. Kennedy u New Yorku zabranjen je ukrcaj u zrakoplov EgyptAira na letu 985 iz kairske zračne luke premda su imali valjane useljeničke vize.

Hameed Khalid Darweesh (53) je u petak sletio u zračnu luku u New Yorku. Zadržali su ga čak 14 sati. Hameed je deset godina radio za američku vladu kao prevoditelj i inženjer te je imao posebnu migracijsku vizu. Putovao je sa suprugom i troje djece koji nisu bili zadržani. Došli su u SAD kako bi počeli novi život u Sjevernoj Karolini, piše Daily Mail. Zbog zadržavanja Hameeda i Trumpove politike prema izbjeglicama ispred zračne luke u New Yorku održani su prosvjedi. 
Qatar Airways je u subotu upozorio putnike koji iz sedam muslimanskih zemalja, kojima je Trump zabranio ulazak u zemlju, putuju u SAD da moraju imati dozvolu trajnog boravka ili diplomatsku vizu.

Iran

Dužnosnici dviju putničkih agencija u Iranu rekli su da su primili upute kompanija Emirata, Turkish Airlinesa i Etihad Airwaysa da više ne prodaju karte Irancima koji imaju američke vize.

Iranka koja studira u Kaliforniji trebala se vratiti 4. veljače u Sjedinjene Države. 

Iran je objavio odluka da će uzvratiti jednakom mjerom nakon "uvredljive" odluke  Sjedinjenih Država.

Nizozemska  

Nizozemska zračna kompanija KLM odbio je ukrcati sedam osoba u svoje zrakoplove prema Sjedinjenim Državama nakon donošenja uredbe koju je potpisao američki predsjednik.

KLM nije želio precizirati državljanstva tih putnika niti zračne luke iz kojih su željeli krenuti ti putnici kao ni njihova odredišta. 

Švicarska 

Švicarska zračna kompanija Swiss od sada primjenjuje Trumpovu uredbu jer  "nema izbora", rekao je u subotu generalni direktor tvrtke Lorenzo Stoll na Švicarskoj radio televiziji (RTS) i objasnio da su obvezni primijeniti tu uredbu.

Precizirao je da ima "vrlo malo" državljana tih sedam država koji putuju preko Zuericha i Ženeve letovima Swissa.

Iran uzvraća Trumpu istom mjerom

Iran je u subotu odlučio primijeniti načelo reciprociteta nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da na tri mjeseca zabrani ulazak Iranaca i državljana još šest muslimanskih zemalja u Sjedinjene Države, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

"Islamska Republika Iran (...), poštujući američki narod i štiteći prava svojih državljana, odlučila je primijeniti reciprocitet nakon uvredljive odluke SAD-a u vezi s iranskim državljanima, sve dok se ta mjera ne ukine", ističe ministarstvo u priopćenju pročitanom na državnoj televiziji.
Trump je u petak potpisao izvršnu uredbu kojom na tri mjeseca zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja: Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, osim državljana koji posjeduju diplomatske i službene vize ili rade za međunarodne ustanove.

O ulasku stranaca sa Zelenom kartom odlučivat će se pojedinačno

Nova ograničenja za useljenike i izbjeglice znače da će se o ulasku osoba koje posjeduju boravišnu dozvolu, poznatiju kao zelenu kartu, a stižu iz Sirije i šest drugih muslimanskih država, odlučivati pojedinačno, od slučaja do slučaja, rekao je u subotu visoki američki dužnosnik. 

Irački vojnici koji se bore protiv džihadista kritiziraju Trumpovu uredbu

Irački vojnici koji se u gradu Mosulu bore protiv džihadističke skupine takozvane Islamske države kritizirali su u subotu uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa o privremenoj zabrani ulaska Iračana u Sjedinjene Države ističući da je ne razumiju jer se i sami bore protiv terorista.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa