News

Komentari 1

Zbogom plastici: Početkom iduće godine zabranjuju se lagane plastične vrećice

Zbogom plastici: Početkom iduće godine zabranjuju se lagane plastične vrećice

Po novome, obveznici izrade Plana gospodarenja otpadom bili bi država i županije, odnosno i Grad Zagreb, a koje tu obvezu do sada nisu imale već su je imale jedinice lokalne samouprave

Ovim Zakonom se do 2035. određuju novi, viši ciljevi odvajanja i recikliranja otpada, zabranjuje se stavljanje na tržište određenih jednokratnih plastičnih proizvoda, od 1. siječnja 2022. lagane plastične vrećice za nošenje, uz izuzetak vrlo laganih plastičnih vrećica, obrazložio je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić konačni prijedlog Zakona o gospodarenju otpadom koji je uputio u saborsku proceduru u drugo čitanje.

Od 3. srpnja 2024. godine zabranjuje se i stavljanje na tržište proizvode koji imaju čep ili poklopac izrađen od plastike, dodao je, te se propisuju obveznici izrade Plana gospodarenja otpadom. 

Po novome, obveznici izrade Plana gospodarenja otpadom bili bi država i županije, odnosno i Grad Zagreb, a koje tu obvezu do sada nisu imale već su je imale jedinice lokalne samouprave. 

Zakon o obnovljivim izvorima energije

Vlada je u prvo saborsko čitanje uputila i Zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE) i visokoučinkovitoj kogeneraciji, kojim se stvaraju preduvjeti za povećanje udjela obnovljive energije u krajnjoj potrošnji sukladno ciljevima energetske strategije.

A cilj je 36,6 posto ukupne obnovljive energije u krajnjoj potrošnji električne i toplinske energije u 2030. godini.

- Programi potpore za električnu energiju iz obnovljivih izvora definiraju se kao djelotvoran način poticanja njezine uporabe te se i ovim zakonom propisuju programi potpora - istaknuo je Ćorić. 

Predloženim zakonom bi operator tržišta energije bio određen kao kontakt točka koja na zahtjev pruža smjernice tijekom trajanja upravnog postupka, regulira se i jamstvo podrijetla obnovljive energije. Također se definiraju i  potrošači vlastite energije iz obnovljivih izvora i potrošači vlastite obnovljive energije koji djeluju zajednički, a utvrdila bi se i upotreba veće uključivanje obnovljive energije za grijanje i hlađenje. 

Najčitaniji članci