Obavijesti

News

Komentari 86

Zdravko Marić: Ne smijemo spašavati uvijek iste gubitaše

Zdravko Marić: Ne smijemo spašavati uvijek iste gubitaše
1

Dodao je da država ne bi smjela višekratno sanirati gubitaše, nego bi morala ulagati u industrije budućnosti, stvarati preduvjete za razvoj poduzetništva, ulagati u obrazovanje i znanost

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u intervjuu Večernjem listu u subotu da će proračun podnijeti troškove i Uljanika i Petrokemije bez korekcija na prihodnoj strani, dakle bez dizanja poreza te inzistira na tome da se nađu dugoročna rješenja, da se "više nikada ne dovedemo u situaciju da financiramo i spašavamo jedne te iste gubitaše".

Na pitanje kako će proračun podnijeti dolazak na naplatu oko 3 milijarde kuna dugova zbog jamstava Uljaniku i Petrokemiji, Marić je kazao da je jasno da nije zadovoljan situacijom u Petrokemiji i Uljaniku i da bi ta sredstava radije koristio za dodatno rasterećenje građana i poduzetništva nego za saniranje nečijih grešaka iz prošlosti.

- Proračun će uz dodatne napore podnijeti troškove i Uljanika i Petrokemije bez korekcija na prihodnoj strani, dakle bez dizanja poreza. Međutim, ako smo već prisiljeni rješavati probleme iz prošlosti, inzistiram na tome da se nađe dugoročno rješenje i da se nikada više ne dovedemo u situaciju da financiramo i spašavamo jedne te iste gubitaše - izjavio je.

Dodao je da država ne bi smjela višekratno sanirati gubitaše, nego bi morala ulagati u industrije budućnosti, stvarati preduvjete za razvoj poduzetništva, ulagati u obrazovanje i znanost

Izrazio je nadu da će priča s Petrokemijom i Uljanikom završiti te da se neće pojaviti neke nove greške iz prošlosti koje bi mogle doći na naplatu u skoroj budućnosti.

Vlada je u četvrtak dala državna jamstva u korist Hrvatske poštanske banke (HPB) za zamjenu instrumenata osiguranja po plasmanima te banke prema društvu Uljanik d.d. iz 2015. i 2016. godine, čime se omogućuje isplata plaća radnicima Uljanik Grupe. 

Time su se Uljanik Grupi osigurala sredstva da je mogla u petak isplatiti plaće radnicima, nakon čega je Štrajkački odbor obustavio štrajk, koji je trajao 10-ak dana. Sada se čeka odluka Europske komisije o planu restrukturiranja, koji bi uključivao strateškog partnera, Kermas energiju, odnosno pronalazak dugoročnog rješenja za Uljanik brodogradilište i 3. Maj.

Petrokemiji, pak, treba povećanje temeljnog kapitala sa 42,9 na 492,9 milijuna kuna, odnosno za 450 milijuna kuna. To bi se trebalo provesti izdanjem novih 45 milijuna dionica koje će upisati i uplatiti država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP). Podloga za to je Vladina odluka iz svibnja o kupovini tražbina banaka prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna.

U svibnju je Ina izvijestila o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom.

Kutinska Petrokemija prvo je polugodište 2018. završila s gubitkom od 176 milijuna kuna, znatno višim u odnosu na isto razdoblje lani kada je gubitak bio 40,3 milijuna kuna,

 - Dokapitalizacijom se jača pozicija Petrokemije na tržištu. Ako se poslovanje Petrokemije dovede na razinu konkurenata u regiji u pogledu profitabilnosti, a nema razloga da tako ne bude, i država će od toga kao manjinski vlasnik imati financijske koristi - rekao je Marić.

Marić očekuje podršku koalicijskih partnera za poreznu reformu

Marić je u intervjuu kazao i da očekuje da će porezna reforma, koja je u javnoj raspravi, dobiti podršku koalicijskih partnera.

- Vjerujem da će proći jer u suštini i cjelini ovaj nastavak poreznog rasterećenja dobra je mjera i pozdravljena od koalicijskih partnera. Naravno da uvijek postoje detalji o kojima možemo polemizirati, ali ti detalji ne bi smjeli ugroziti cijeli paket predloženih mjera - kaže Marić.

Najjača mjera poreznog rasterećenja je snižavanje stope PDV-a na svježe meso i ribu, voće i povrće te pelene. To je efekt od gotovo 1,4 milijarde kuna.

Snažan je i efekt ukidanje dvaju doprinosa, na zapošljavanje i ozljede na radu. Premda se povećava zdravstveni doprinos, ukupno opterećenje past će, kaže Marić, sa 17,2 posto, koliko danas iznose doprinosi na plaću, na 16,5 posto.

- To znači 900 milijuna kuna rasterećenja za poduzetnike, a oko 1,35 milijardi kuna veće prihode zdravstvu - kazao je Marić.

Što se tiče špekulacija o njegovom odlasku iz Vlade, Marić je kazao da se ne bi osvrtao ni na kakva nagađanja.

Odgovarajući na upit je li u sukobu interesa u slučaju Agrokor, Marić je podsjetio da je od početka govorio da će se kao ministar financija izuzeti od donošenja odluka koje se tiču tog koncerna i toga se cijelo vrijeme držao.

- Kao što vam je poznato, Povjerenstvo je nedavno odlučilo obnoviti postupak protiv mene, o čemu sam dobio odgovarajući akt i o čemu će se u zadanom roku očitovati te sam uvjeren da ću ponovno otkloniti sve sumnje o sukobu interesa - zaključio je Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"