Obavijesti

News

Komentari 6

Zelena oaza: Velika Gorica dobila svoj prvi Gradski vrt

Zelena oaza: Velika Gorica dobila svoj prvi Gradski vrt
10

U sklopu projekta Urbani vrtovi Radija Kaj i 24sata u Velikoj Gorici je svečano otvoren prvi Gradski vrt. Velikogoričani su u velikom broju podržali zelenu akciju

VIDEO

U sklopu projekta Urbani vrtovi Radija Kaj i 24sata u Velikoj Gorici je svečano otvoren prvi Gradski vrt. Velikogoričani su se u velikom broju odazvali na vrtnu zabavu i tako podržali ovu zelenu akciju. 

Velika Gorica svojim je građanima ustupila zemljište i uredila 69 poljoprivrednih parcela. Time se priključila trendu vrtlarenja u gradskim kvartovima. Urbani vrtovi mjesto su gdje građani, gotovo na pragu svojih četvrti, mogu besplatno uzgajati povrće i jagodičasto voće, začinsko bilje i cvijeće za vlastite potrebe.

Svečanost je otvorila Danijela Stjepanović, direktorica marketinga tvrtke Pevec, izrazivši zadovoljstvo trogodišnjim partnerstvom u sklopu ovog projekta.

- Uspjeli smo cijelu priču pomaknuti van okvira grada Zagreba i omogućiti i manjim sredinama da shvate vrijednost ekološkog uzgoja hrane - istaknula je Stjepanović. 

Pevec, kao partner projekta, svakom je Urbanom vrtu poklonio vrtnu kućicu opremljenu potrebnim alatom. Na taj su način korisnicima osigurali prostor za druženje ali i alat za kvalitetnu obradu gredica. 

Ključeve vrtne kućice Stjepanović je predala gradonačelniku Draženu Barišiću koji je iskoristio priliku da građanima zahvali što razvijaju ekologiju i pozove ih da vrtove i ubuduće koriste za druženje.

- Grad je velik. Ukoliko bude interesa, i na drugim dijelovima grada također ćemo vam otvoriti Urbane vrtove - najavio je Barišić te ključeve predao korisnicima. 

Tom prilikom dodijelio im je i dvogodišnje ugovore o korištenju. Natječaj je još uvijek otvoren te svi zainteresirani zahtjev mogu predati u prostorijama Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice. Pravo podnošenja zahtjeva imaju osobe s prebivalištem u Velikoj Gorici koje nemaju u vlasništvu drugo obradivo zemljište, dok branitelji, osobe slabijih primanja, umirovljenici i obitelji s više članova imaju prednost pri dobivanju parcela. 

Tvrtka Ecoimpuls građanima je donirala sadnice i time se pridružila promicanju ekološke poljoprivrede usred gradova.

Po završetku službenog dijela, počela je zabava. Ionako visoku temperaturu svojim je nastupom dodatno su podignule Velikogoričanka Ivana Banfić i njezina kolegica Ivana Kindl.

Vrhunsku hranu osigurali su Mesna industrija Ravlić, a kuhao je chef Marko Živaljić uz pomoć učenika Srednje strukovne škole Velika Gorica. Da okupljeni ne dehidriraju pobrinula se Žuja. 

Svoj doprinos hvalevrijednom projektu dali su i Eko taxi, Privredna banka Zagreb, Samoborka i MBM.

U tri godine djelovanja projekta Urbani vrtovi, gotovo 3000 obitelj na 20-ak lokacija diljem Hrvatske prepoznalo je ekološku i egzistencijalnu korist ove akcije. Ove godine, akciji će se pridružiti i Čakovec te Split. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina