Obavijesti

News

Komentari 288

'EU ima zakonske ovlasti upotrijebiti zamrznutu rusku imovinu za obnovu Ukrajine'

'EU ima zakonske ovlasti upotrijebiti zamrznutu rusku imovinu za obnovu Ukrajine'

Za obranu Ukrajine od Rusije ključna je brzina isporuke i količina tenkova, rekao je u srijedu navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.32

Bloomberg: EU ima zakonske ovlasti upotrijebiti zamrznutu rusku imovinu za obnovu Ukrajine

EU ima zakonske ovlasti upotrijebiti najmanje 33,8 milijardi eura zamrznute imovine ruske središnje banke za obnovu Ukrajine, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Pravna služba Vijeća EU rekla je da je takav plan "pravno izvediv, sve dok imovina nije izvlaštena i ako su ispunjeni određeni uvjeti", navodi se.

Otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega 24. veljače 2022., Zapad je zamrznuo oko 300 milijardi dolara imovine ruske središnje banke.

22.54

Rusija pokrenula val napada nakon što je Ukrajina osigurala tenkove, 11 ljudi poginulo

Barem 11 osoba je poginulo u nizu ruskih napada diljem Ukrajine u četvrtak, nakon što je Kijev dobio obećanje od SAD-a i Njemčke da će Ukrajina dobiti moderne borbene tenkove.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

22.03

Kanada šalje četiri Leoparda Ukrajincima

Kanada će poslati četiri Leoparda u Ukrajinu, potvrdila je kanadska ministrica obrane Anita Anand. 

- Kanada će isporučiti Ukrajini četiri borbena tenka Leopard 2 u nadolazećim tjednima. Ova donacija, u kombinaciji s doprinosima saveznika i partnera, značajno će pomoći Oružanim snagama Ukrajine dok se herojski bore za obranu slobode i suvereniteta svoje nacije. Ukrajinske oružane snage hitno trebaju opremu - istaknula je. 

Ministrica je dodala da će tenkovi ukrajinskim vojnicima pružiti taktičku prednost i da će omogućiti Ukrajini da oslobodi još više svog teritorija.

Određeni broj pripadnika kanadskih oružanih snaga će sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika. 

21.22

Ukrajinska sigurnosna služba uhitila vlastitog obavještajca: 'Rusi mu plaćali za informacije'

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) uhitila je vlastitog visokorangiranog agenta zbog sumnje na veleizdaju, navode u priopćenju.

Objavili su i fotografije svežnjeva gotovine i SIM kartice koje su, kako navode, izdali ruski mobilni operateri, bokser, dva noža i priručnik za učenje engleskog jezika, a koji su pronađena u njegovom domu.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

24sata
21.00

Rusija proglasila Meduzu nepoželjnom organizacijom: 'Ako žele borbu, dobit će ju'

Rusija je medijsku kuću Meduza proglasila "nepoželjnom organizacijom" jer "predstavlja prijetnju temeljima ustavnog poretka i nacionalne sigurnosti Ruske Federacije".

Ovime pokušava onemogućiti rad izvoru neovisnog izvještavanja o ratu u Ukrajini. 

Rusija presudom pokušava spriječiti daljnje izvještavanje Meduze o Rusiji, prijeti novinarima, dopisnicima i donatorima novčanim kaznama ili kaznenim progonom.

- Ovo je posebno ozbiljno ograničenje za novinare koji moraju razgovarati s izvorima kako bi prenijeli vijest - navodi Meduza u svojoj reakciji na presudu.

- Vjerujemo u ono što radimo. Vjerujemo u slobodu govora. I mi vjerujemo u demokratsku Rusiju. Što je veći pritisak protiv nas i naših vrijednosti, to ćemo se teže oduprijeti - istaknuli su.

Komentari 288