News

Komentari 158

Zelenski: 'Čuo sam da je ruski ministar obrane negdje nestao. Zadali smo im velike gubitke'

Zelenski: 'Čuo sam da je ruski ministar obrane negdje nestao. Zadali smo im velike gubitke'

Već je poginulo 16.000 ruskih vojnika. Za što? Što to kome daje? Razgovor mora biti ozbiljan. Ukrajinski suverenitet mora biti zajamčen. Teritorijalni integritet Ukrajine mora biti osiguran, rekao je Zelenski

Želim započeti ovo obraćanje čestitkom. U svoje i u ime svih građana Ukrajine, čestitam zaposlenicima Službe sigurnosti Ukrajine, danas je njihov dan. Prije 30 godina, 25. ožujka, osnovana je Služba sigurnosti naše države, rekao je na početku svog obraćanja javnosti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- Tijekom osam godina rata u Donbasu i tijekom 30 dana ruske invazije na Ukrajinu, mnogi pripadnici Službe sigurnosti pokazali kao najbolja - herojska - strana. Principijelni, hrabri i sposobni nanijeti neprijatelju gubitke koje neprijatelj ne očekuje. To je upravo ono što Ukrajini sada treba - rekao je Zelenski koji se zahvalio svakome iz Službe sigurnosti. 

Mnogi su dobili priznanja posthumno

- Tijekom ovog mjeseca neprijateljstava, 77 djelatnika Službe sigurnosti nagrađeno je državnim titulama. Dvojica od njih posthumno su dobili titulu heroja Ukrajine. Obojica su se istaknula u borbama kod Makarova u Kijevskoj oblasti. Njihovim hrabrim djelovanjem uništen je neprijateljski stožer i više od 20 okupatora - poručio je.

- Ne mogu vam reći imena naših heroja. To je specifičnost usluge. Ali mogu s povjerenjem reći: uspomena na njih uistinu će biti vječna! Danas sam potpisao uredbu o dodjeli državnih nagrada za 63 službenika za provođenje zakona u Ukrajini. Njih sedam – posthumno.

- Policija, spasioci, graničari, specijalne službe Državnog istražnog ureda i djelatnici Službe za pravosudnu zaštitu. Hvala svima! Tijekom proteklog tjedna naše herojske Oružane snage zadale su snažne udarce neprijatelju. Značajni gubici. Kažu da je ministar obrane Rusije negdje nestao... Pitam se je li on osobno htio posjetiti Černobajevku?

- Zahvalan sam našim braniteljima koji su okupatorima pokazali da im more neće biti mirno ni kad ne bude oluje. Jer će biti vatre. Kao na onim ruskim brodovima koji su se ovog tjedna odlučili na famoznu rutu iz luke Berdjansk.

Zelenski je upozorio sve one koji su prije nekoliko godina stali na stranu Krima.

Više od 16.000 ruskih žrtava je u ratu

- Jeste li se preselili jer ste mislili da ćete bolje živjeti? I to ne zato što želite ponoviti tragičnu sudbinu svojih kolega koji su poginuli na tim brodovima ili negdje drugdje na kopnu ili na moru u Ukrajini. Pa živi tako. To znači ostati što dalje od naših gradova i naše vojske.

- Broj ruskih žrtava u ovom ratu već je premašio 16.000 ubijenih. Među njima su i viši zapovjednici. Pobijeni ruski general-pukovnici ili admirali još nisu prijavljeni. Ali zapovjednik jedne od okupatorskih vojski i zamjenik zapovjednika Crnomorske flote već je tamo - istaknuo je Zelenski.

- Oružane snage nastavljaju odbijati neprijateljske napade na jugu zemlje, u Donbasu, u smjeru Harkova i u regiji Kijev.
Obuzdavajući rusko djelovanje, naši branitelji navode rusko vodstvo na jednostavnu i logičnu ideju: moramo govoriti. Govorite smisleno. Hitno. Pravedan. I to radi rezultata, a ne radi odugovlačenja.

- Već je poginulo 16.000 ruskih vojnika. Za što? Što to kome daje? Razgovor mora biti ozbiljan. Ukrajinski suverenitet mora biti zajamčen. Teritorijalni integritet Ukrajine mora biti osiguran. Odnosno, uvjeti moraju biti pošteni. A ukrajinski narod neće prihvatiti druge. Tijekom tjedna uspjeli smo uspostaviti 18 humanitarnih koridora. Iz blokiranih gradova spašeno je ukupno 37.606 ljudi.

- Konkretno, 26.477 stanovnika Mariupolja uspjelo je biti deportirano iz Mariupolja u Zaporožje putem humanitarnog koridora. Situacija u gradu ostaje apsolutno tragična. Ruska vojska ne dopušta nikakvu humanitarnu pomoć u grad. Osim ako stanovnike Mariupolja koriste u produkcijama za svoje propagandiste. Pretvarajući se da počinjete nešto davati ljudima.

Bolje imati kuću u Ukrajini nego u inozemstvu

- O takvom odvratnom cinizmu okupatora, o svim ratnim zločinima Rusije nad civilima našeg herojskog Mariupolja i drugih gradova Ukrajine, nastavit ću vrlo detaljno informirati narode drugih zemalja. Vrlo je važno. Želim naglasiti: ne samo političari i državni dužnosnici, nego i narodi. Svi na planeti moraju znati što Rusija radi. Da je odgovornost za zločine nad ukrajinskim narodom postala neizbježna i što stroža za rusku vojsku.

- Vi savršeno dobro znate kakav je moćan sustav državne propagande Rusija izgradila. Na to su potrošili i troše desetke milijardi dolara. Vjerojatno još nitko na svijetu nije potrošio tako ludi novac na laži. Ali nisu uzeli u obzir jedinog. Gdje put laži treba popločiti novcem, a rezultat nije zajamčen, put istine je težak; put istine utire sam sebe. Glavna stvar je biti iskren.

- Bolje je imati kuću u Ukrajini nego negdje u inozemstvu. Plaćamo pomoć, dajemo posao. Moji ljudi. Tvoja zemlja.  I još nekoliko riječi o putu istine. O onima koji vama i nama donose istinite informacije o svemu što se događa u našoj zemlji.

- Posebno bih se zahvalio našim današnjim novinarima. Svima koji osiguravaju rad  "United News", svim našim medijskim ljudima. Dopisnici, voditelji, urednici, medijski menadžeri, snimatelji, redatelji, montažeri, šminkeri, producenti – svi bez kojih je nemoguće zamisliti televiziju. Ukrajincima pruža istinite informacije i povjerenje u sve one koji su se ujedinili zajedno s drugim braniteljima našeg naroda.

Zahvalna sam svima vama! I, siguran sam, to mogu reći od svih Ukrajinaca - zaključio je Zelenski.

>>Događanja uživo pratite ovdje<<

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci