Obavijesti

News

Komentari 269

Rusija opet prijeti: Sljedeći tjedan smanjuje dotok plina u Europu preko Ukrajine?

Rusija opet prijeti: Sljedeći tjedan smanjuje dotok plina u Europu preko Ukrajine?

Nema trenutne zabrinutosti glede nuklearne sigurnosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, kojom upravlja Rusija, unatoč granatiranju koje je krajem tjedna izazvalo veliku štetu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.31

Na Krimu aktivirana protuzračna obrana, oborena dva drona

Ruska protuzračna obrana aktivirana je u utorak u gradu Sevastopolju na Krimu, kojeg je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine, i oborena su dvije bespilotne letjelice, rekao je regionalni guverner, pozvavši ljude da ostanu mirni. 

19.26

Rusija prijeti da će sljedeći tjedan smanjiti dotok plina u Europu preko Ukrajine

Ruski Gazprom zaprijetio je prekidom dotoka plina u Europu preko Ukrajine već sljedeći tjedan, javlja The Guardian.

U priopćenju, ruski energetski div u državnom vlasništvu rekao je da su neki tokovi plina koji se zadržavaju u Ukrajini zapravo namijenjeni Moldaviji i optužio Kijev da opstruira isporuku 52,52 milijuna kubičnih metara od tranzita do Moldavije.

- Količina plina koju isporučuje Gazprom ... za tranzit u Moldaviju preko Ukrajine veća je od fizičke količine koja se prenosi na granici Ukrajine s Moldavijom - napisali su.

Nadalje je stajalo da će "početi smanjivati ​​opskrbu plinom" u ponedjeljak, 28. studenog ako "tranzitna neravnoteža kroz Ukrajinu za moldavske potrošače potraje".

Ukrajinski plinovod je posljednji preostali plinovod koji još uvijek dovodi ruski prirodni plin u zapadnu Europu nakon što je Gazprom zatvorio njegove tokove preko Sjevernog toka 1.

Ukrajina je odbacila optužbe, rekavši da su sve količine plina vezane za moldavske potrošače prenesene "u punom iznosu".

18.33

Rusi: Napad dronovima na Krim, srušili smo dva

Proruski guverner Krima, ukrajinskog poluotoka kojeg je Rusija anektirala 2014. godine, večeras je objavio da su ruske snage oborile dva drona nad Sevastopoljem.

Krim je, podsjetimo, jedna od lokacija s koje su ruske snage u veljači krenule u rat protiv Ukrajine, a u posljednje vrijeme i sam je više puta napadnut. Jedan od upečatljivijih napada dogodio se u kolovozu, kad je u seriji eksplozija uništen niz ruskih borbenih aviona u mornaričkoj bazi.

Mihail Razvožajev, guverner Krima kojeg je imenovala Moskva, danas je objavio: "Naša protuzračna obrana uparavo djeluje. Zabilježen je napad dronovima. Prema preliminarnim informacijama, dvije bespilotne letjelice su srušene. Sve snage i službe su u stanju uzbune".

Dodao je kako civilni objekti u Sevastopolju, baš kao i sjedište ruske Crnomorske flote, nisu oštećeni u napadu te je pozvao stanovnike da "ostanu mirni".

Prije povlačenja svojih snaga iz Hersona ranije ovog mjeseca, Rusija je objavila kako prebacuje vojsku na drugu obalu rijeke Dnipro kako bi bolje obranila teritorije koji su pod ruskom kontrolom, što uključuje i prilaze Krimu.

17.53

Scholz: Njemačka mora biti spremna na eventualnu eskalaciju u Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u utorak, na konferenciji u organizaciji lista Sueddeutsche Zeitung u Berlinu, kako Njemačka mora biti spremna na to da situacija u Ukrajini eskalira.

"S obzirom na razvoj rata i očitih i rastućih gubitaka Rusije mi moramo biti spremni na to da situacija eskalira", rekao je njemački kancelar.

Po Scholzovim riječima, eskalacija bi se prije svega mogla manifestirati u pojačanom uništavanju ukrajinske infrastrukture.

17.33

Putin i kubanski predsjednik najavili jačanje odnosa

24sata

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel otkrili su u utorak u Moskvi spomenik kubanskom revolucionaru i vođi Fidelu Castru, obećavajući da će produbiti prijateljstvo i odnose između dviju zemalja koje su obje pod američkim sankcijama.

Castro, koji je vlast na Kubi preuzeo 1959., nema spomenik u svojoj domovini. Nakon Castrove smrti 2016., njegov brat Raul je rekao da želi izbjeći stvaranje kulta ličnosti.

Putin je evocirao uspomenu na Castra i kazao Diaz-Canelu da dvije zemlje trebaju izgraditi odnose na "čvrstim temeljima prijateljstva" uspostavljenim između Castra i sovjetskih čelnika.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari 269