Obavijesti

News

Komentari 131

Iz Kijeva najavili protuofenzivu, u Rusiji uhitili novinara zbog sumnje da je američki špijun...

Iz Kijeva najavili protuofenzivu, u Rusiji uhitili novinara zbog sumnje da je američki špijun...

Ušli smo i u 400. dan ruske invazije na Ukrajinu, koja je, prema najavama Kremlja iz veljače 2022. godine, trebala trajati nekoliko dana, maksimalno nekoliko tjedana. Po Kijevu, Rusi su izgubili više od 170.000 vojnika...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.28

Ukrajinska vojska: Poboljšala se situacija kod Bahmuta

Ukrajinska vojska je priopćila da su tijekom proteklog dana odbili gotovo 50 ruskih napada u istočnoj regiji Donjeck. Rusko granatiranje je bilo usredotočeno na grad Bahmut, kao i na Avdijivku i Marijinku u Donjecku, te Kupjansk u regiji Harkiv, rekla je vojska. 

- Neprijatelj nastavlja napadati grad Bahmut. No, naši branitelji hrabro drže grad i odbijaju brojne napade - priopćio je Glavni stožer ukrajinske vojske. 

21.55

Šest raketnih napada na Harkiv: 'Ne napuštajte skloništa!'

Ukrajinski grad Harkov pretrpio je šest raketnih napada, rekao je regionalni čelnik
Iz CNN-ove Julije Kesajeve iz Kijeva

Rusija je u četvrtak navečer ispalila najmanje šest projektila na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, prema Oleh Syniehubov, čelnik regionalne vojne uprave Harkova na Telegramu.

- Granatiranje dolazi iz smjera Belgoroda - rekao je, misleći na ruski grad odmah s druge strane granice.

- Informacije o žrtvama i razaranju se ažuriraju. Ne napuštajte skloništa dok se alarm ne oglasi! - upozorio je.

21.19

SAD: Rusija namjerava Sjevernoj Koreji ponuditi hranu u zamjenu za streljivo

Rusija namjerava poslati izaslanstvo u Sjevernu Koreju kako bi nabavila još oružja, navodi John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država.

- Imamo nove informacije da Rusija aktivno nastoji nabaviti dodatno streljivo od Sjeverne Koreje. Također namjerava poslati izaslanstvo u tu zemlju i ponuditi hranu u zamjenu za municiju - rekao je, prenosi CNN.

20.42

SAD pozvale građane da odmah napuste Rusiju

Washington je u četvrtak pozvao građane SAD-a da napuste Rusiju, nakon što je u toj zemlji pritvoren američki novinar.

"Građani SAD-a koji borave ili putuju u Rusiju trebali bi odmah otići (iz Rusije), kao što i dalje savjetuje State Department", rekla je Bijela kuća u priopćenju.

State Department je u izravnom kontaktu s Moskvom zbog pritvaranja novinara Wall Street Journala, naglasila je Bijela kuća, dodajući da je administracija predsjednika Joea Bidena stupila u kontakt s obitelji novinara i njegovim poslodavcem.

Moskovski sud naložio je pritvaranje novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha u četvrtak, istaknuvši da će on biti u pritvoru najmanje do 29. svibnja zbog navodnog špijuniranja za SAD.

"Neprihvatljivo je da je ruska vlast usmjerena protiv američkih građana", poručila je Bijela kuća "najoštrije" osudivši pritvaranje.

Wall Street Journal oštro je odbacio optužbe te je pozvao na puštanje iz pritvora svog novinara, izrazivši zabrinutost za njegovu dobrobit.

"Mi smo solidarni s Evanom i njegovom obitelji", poručile su američke novine.

Reporteri bez granica nazvali su uhićenje novinara "zabrinjavajućim".

"Novinari ne smiju biti meta", istaknuli su.

Gershkovichu, koji je rođen 1991., prijeti do 20 godina zatvora ako bude osuđen.

Smatra se da je ruski pravni sustav izrazito politiziran, a optužbe gotovo uvijek dovode do osuđujućih presuda.

Ruska tajna služba FSB objavila je kako je pritvorila američkog novinara zbog "špijuniranja za interese američke vlade".

20.13

Pentagon: SAD je obučio više od 7000 ukrajinskih vojnika od početka ruske invazije

Više od 7.000 ukrajinskih vojnika prošlo je obuku od strane snaga Sjedinjenih Država od početka ruske invazije prošle godine, otkrio je glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder.

Ovaj tjedan se 65 Ukrajinaca, koji su obučavali na sustavu protuzračne obrane Patriot u Fort Sillu u Oklahomi, vratilo u Europu nakon završetka te obuke.

Ryder je također rekao da će više od 4000 ukrajinskih vojnika završiti obuku kombiniranog naoružanja u Njemačkoj krajem ovog mjeseca, uključujući dvije brigade — jednu opremljenu borbenim vozilima Bradley, a drugu vozilima Stryker.

- Dodatna obuka kombiniranog naoružanja trenutno je u tijeku na vježbalištima Grafenwoehr i Hohenfels u Njemačkoj, s dvije motorizirane pješačke bojne koje se sastoje od 1200 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga - rekao je Ryder.

Komentari 131